Крим може да стане ракетно-ядрен полуостров

Руски печат: Това е възможно при заплахи за националните интереси
Обновена: 2 юни 2015 14:32 | 2 юни 2015 09:32, Елка Василева
158
Крим може да стане ракетно-ядрен полуостров
Снимка: архив, Reuters

"Крим може да стане ракетно-ядрен" полуостров, но само ако се появят сериозни заплахи за националните интереси на Русия, пише "Независимая газета".

Вестникът коментира вчерашното изявление на Михаил Улянов - шеф на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията в руското министерство на външните работи. Според него при необходимост Русия има пълното право да разполага в Крим ядрени оръжия. И проблемът не подлежи на обсъждане, защото става дума за руска национална територия, обобщава вестникът.

Поводът да се задейства тежката дипломатическа артилерия бе изказване на украинския външен министър Павло Климкин на неотдавнашната среща на НАТО в Анталия. Той предупреди, че разполагането на ядрено оръжие на полуострова щяло "да стане най-сериозното нарушение на международни ангажименти от страна на Русия", включително на многобройни договори като Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), се казва в статията.

Още по темата

Руското издание припомня "още по-радикално изявление" на Олександър Турчинов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, обвинил Русия, че е разположила вече ядрени оръжия в Крим дори "под водата". Това застрашавало "не само Украйна, но и Европа" и правело необходимо създаването на позиции за противоракетна отбрана - "желателно американско производство", на украинска територия.

Вашингтон бе принуден официално да заяви, че разполагането на елементи от ПРО в Украйна дори не е обсъждано със САЩ, пише всекидневникът, но се пита "дали е така" и твърди, че "въпросът остава отворен". Киевските власти "бленуват" за ПРО и за възстановяване на ядрения статут на Украйна, докато Москва "не планира да увеличи ядрените си потенциали", заявява "Независимая газета".

Законопроект за възстановяване на украинското ядрено статукво бе внесен във Върховната рада още през юли миналата година и засега е без движение, но колкото повече се нажежава ядрената риторика, толкова повече шансове има един ден да бъде реанимиран.

Наистина Украйна няма нито технологии, нито ресурси, за да поднови тутакси ядреното си производство. Нищо чудно обаче ядреният законопроект да послужи като инструмент за натиск върху Русия, пише всекидневникът.

Колкото до наличието на руски ядрени оръжия в Крим, за количествата им и вариантите на разполагане, руското външно министерство не коментира тези въпроси - следва примера на Израел, който не позволява никому да си пъха носа в неговата ядрена кухня. И дава само един отговор: появят ли се на полуострова ядрени оръжия, те ще са в достатъчно количество, добавя руският вестник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 126 преди 8 години
А Ленин имал ли е право да ги вади от състава на Русия? И после Сталин и Хрусчов да вадят още допълнителни територии за да разширяват новоизмислената държава?Путин, очевидно, има право много повече право да ги върне обратно в Русия АКО хората го искат.
101
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв "ядрен център" може да бъде Крим ,като е територия ---колкото мачка да пика....??!!!"Ядрена гробница"---определено да.Ядрен заряд от 200-К/тона има радиус на действие 400-км.ЕДИН УДАР ....И КРИМ Е -"СИЛИЦИЕВА ПУСТИНЯ"...!
100
0
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ядрени оръжия с малък обсег(от типа на "Искандер") могат да бъдат разполагани навсякъде из Русия-по договор.Виж,за тия със среден и голям обсег има строги ограничения.Иначе времето за разполагане на мобилните установки се свежда до това за транспорт+ минути за разгръщане.По-малко от 24 часа,на практика.Колкото до това има ли украинска нация-колкото има македонска,толкова и украинска.Щом им харесва да се наричат така-тяхна си работа,въпросът е да не правят беля на другите!
99
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КримНационалност " украинците" се появява за първи само в края на 18 и началото на 19 век.--------------- Е, и? Какво искаш да кажеш с това? Че Путин има право да ги вкара в Руската федерация ли?
98
2
 
6
 
! Отговори
Крим преди 8 години
До UKRAININFORM 101 "Ситуация с Киевска Рус е ясна. Русия има толково много с Киевска Рус колкото морското свинче има с морето ". Ясно е, че сте запознати с историята на Русия на ниво на морското свинче. Това е много лошо за коментаторът. Съжалявам! Учи история!
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пешо 130 "Скоро време ще ги изколваме соросойдите, поне в БГ". Съжалявам, но това е невъзможно за България, защото страната ни е лишена от реалното място в света. Ние винаги се продава на всеки, който обещава повече пари. Затова ние винаги сме на грешен път.
96
3
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Скоро време .ще ги изколваме соросойдите,поне е БГ.
95
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 123Умнико ти истинската история на КУРСК знаеш ли я или не. Има все още в тубе на Италиански режисьор.с две думи Курск по верме на уения излиза на боен курс за стрелба с торпеда. Американска разузнавателна подводница се оказва много близо до траекторията на изстрела и стреля първа. Торпедото е със специална "кумулативна" и проникваща Бойна глава. Удря Курск мако зад торпедния отсек и се взривява. След малко се взривява и торпедния отсек.САЩ даде 10милярда безвъзмездни заеми и прочие ...
94
1
 
9
 
! Отговори
Крим преди 8 години
До анонимен 135 "Руснаците са симпатични хора".... Да, така е, но само- когато те са си приятели.А за предатели и врагове на руския народ няма да е добре, това е сигурно, прочетете историята на войните!
93
0
 
11
 
! Отговори
Крим преди 8 години
Най-важното нещо е да се защити страната си от агресия и арогантно налягане, нали? Само когато страната е в състояние да отблъсна всяка агресия, икономическите и политическите проблеми се решават толкова успешно. Русия се разбира много добре.
92
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са симпатични хора, но както у нас, така и там управляващите не са стока. Вместо да си уредят държавата и да създадат условия за реализация на хората, путинците тръгнали да плашат гаргите с ядрено оръжие
91
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Man годишен оборот 17млрд.евракамаз годишен оборот 1млрд.евра
90
12
 
1
 
! Отговори
до славянин преди 8 години
Ами просто ти е сбъркано мисленето!И ядрените реактори и атомните им подводници на алкохолиците са същата работа!Справка:-Чернобил-Курск и още хиляди, защото едно време информация НЯМАШЕ!
89
1
 
10
 
! Отговори
Крим преди 8 години
Националност " украинците" се появява за първи само в края на 18 и началото на 19 век. До този момент те са били наричани само "малороссия",Т.е., хората, живеещи в покрайнините на Русия. Град Киев е основан преди 1200 години... Какви украинците, какви пет лева, господа? Стига глупости, срамота е, наистина!
88
1
 
5
 
! Отговори
морски преди 8 години
Защо са сложили снимка от средата на 90-те години!
87
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До UKRAININFORM 107Армата като КОНЦЕПЦИЯ е по-добра от КЛАСИЧЕСКИТЕ танкове Всеки танк си има слабо място На класическите танкове тези слаби места са открити от преди десетилетия За сега Армата не се знаят какви са и слабите места защото още основните изпитания не са направениСлаби местаТ-64/72/80/90 изгаряща гилза водеща до детонация Т-90МС с външни касети за боеприпаси реши проблемаАбрамс - слаба броня от страниЛеопард/Чаленджер - ПокривЛоклерк - екипажа не може да си помогне един на дру
86
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До UKRAININFORM 1121. военните имат пари за разработка гражданските предприятия са на смотек и то от 1970 до сега2. Лада е Фиат Умнико Камаз си е собствена разработка на Руснаците. Ако беше Фиат както ти казваш защо не съм видял един фиат камион??? Не говоря за мико Бусове дето европейците се събраха и направиха една машина дето всички я произвеждат само бранда е различен. Освен това КАМАЗ е последните 10 години номер и в ПАриж Дакар Ралито къде е Фиата?ТИР КАМАЗ е с двигател на Мерцедес.
85
1
 
8
 
! Отговори
циника преди 8 години
И какви камиони произвеждат ФИЯТ в момента? А КАМАЗ с технологиите на ФИАТ от 70-те години ли печелят в последните състезания на Париж-Дакар? Ама нищо ли не се е случило в тежкото автомобилостроене през тези 40-ина години?
84
0
 
3
 
! Отговори
циника преди 8 години
Има и нещо друго, което се премълчава. Князете на Московското княжество са Рюриковичи. Рюрик е династията, която създава и управлява Киевска Рус. Дори и на династично ниво, Московска Рус се явява пряк наследник на Киевска Рус.
83
1
 
10
 
! Отговори
Крим преди 8 години
Моля, кажете ми името на поне един цар на Украйна. Вие не иожете, нали? Наистина, той никога не е бил, разбира се, защото Украйна никога не е била державна .

Спонсорирани публикации