Путин се готви да обяви предсрочни президентски избори?

"Ведомости" за причините за предсрочния парламентарен вот
16 юни 2015 10:24, Елка Василева
92
Путин се готви да обяви предсрочни президентски избори?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Вестник "Ведомости" публикува статия на руския икономист Евгений Гонтмахер, който коментира причините за предсрочни избори за Държавната дума на Русия. В статията, цитирана от Би Би Си, експертът казва, че нито едно от официалните обяснения защо е нужно да се изтегли датата на изборите само с три месеца /от декември 2016 г. през септември 2016 г./, не е убедително.

Авторът смята, че възможна причина може да е необходимостта да бъдат произведени предсрочни президентски избори през пролетта на 2016 година и се пита каква е изгодата за Владимир Путин от тази комбинация. Прагматично обяснение трябва да съществува, тъй като необичайната идея за промяната на датата на изборите в Държавната дума със сигурност бе спусната отгоре.

Путин видимо се досеща, че социално-икономическата ситуация в страната ще се влошава още дълго време. Кой знае какви ще бъдат обществените настроения през пролетта на 2018 година?

Пропагандата си е пропаганда, но когато се увеличи бедността, то дори т.нар. мнозинство на Путин може набързо да се стопи като ланския сняг. А през есента на 2016 г. може да бъде преизбран с инерцията на високия си личен рейтинг, пише авторът.

Друга причина според Гонтмахер е, че след президентските избори съгласно конституцията правителството подава оставка.

Това ще освободи победилия Путин от неофициалното обещание към Дмитрий Медведев да заема премиерския пост през целия текущ президентски мандат. В допълнение има хипотетична възможност за съставяне на правителство, което да изпълнява нов курс през следващите шест години. Възможно е в него първа цигулка да свирят хора като Сергей Глазев и Дмитрий Рогозин.

А въз основа на този "нов курс" Путин ще състави не само правителство, но и Държавна дума. Така предсрочните парламентарни избори изглеждат много логични - само за няколко месеца може да бъде преобразена цялата върховна власт, като изключим, разбира се, самия Владимир Владимирович, пише икономистът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
0
 
! Отговори
Божо преди 8 години
От радост,че ще спечели следващите избори,Путин плувал всеки ден в басеина,а от персонала обещали скоро да му го напълнят и с вода.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I STANISHEV OBICA PUTIN
32
1
 
0
 
! Отговори
Nostradamos преди 8 години
18-та година е много късно. Тогава съгласно пророчествата, китайците вземат Тагил и напредват към Саратов.
31
3
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименСлед буш баща..Президент..Идва син буш..после брат буш..внук буш...Все същите имена..фамилии. .кланове. .олигарси. ..нищо по различно от Русия. .
30
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 55НЕ ПОЗНА...ПУТИН ОЩЕ ДЪЛГО ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТ
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО ГУРБЕТЧИЯТИ НАПРАВО СЕ ПРЕВЪРНА В ЯСНОВИДЕЦ...ХА ХА ХА НАПРАВО СИ ОТКРИВАТЕЛ НА ТОПЛАТА ВОДА...ЗА ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ ГЛАСУВА ВСЕКИ.С ТАКЪВ Е ПО-СПОКОЙНО ОСОБЕНО В ТАКИВА ВРЕМЕНА. ОПОЗИЦИЯ ИМА ВСЕКИ. ЩОТО ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА. НО КУЧЕТА ДЖАВКАТ А КЕРВАНА СИ ВБРВИ
28
3
 
24
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
логичен ход на мъдрият ПУТИН краварската империя се гърчи непредсказуемо скоро ще му се налага да взема съдбоносни решения касаещи съдбата на планетета трябва му много голяма подкрепа
27
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега всички се чудят що жужо местел изборите и си измислят какви ли не причини.Истината е много прозаична - мести ги, щото и той не знае защо :)Никой не го е.ва, времето му отлита.......
26
26
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
СЕГА ИЗЕДНИЦИ В РУСИЯ СА ПО-УМНИ ОТ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ СИ ОТ СССР КОГАТО КПСС ПЕЧЕЛЕШЕ ИЗБОРИТЕ С " ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ " ,А ЗАПАДНИЯТ СВЯТ ВЕДНАГА РАЗБИРАШЕ ,ЧЕ ТАМ ЦАРИ ТОТАЛИТАРИЗЪМ ! СЕГА ЩЕ ВИ КАЖА КАК ЩЕ ПРИКЛЮЧАТ ТЕЗИ ИЗБОРИ - "80% " ПОДКРЕПА ЗА ПУТИН " ,ОСТАНАЛИТЕ 20% ЩЕ СА ЗА ТАКА НАРЕЧЕНАТА ОПОЗИЦИЯ ! ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ СИМУЛИРА ,ЧЕ В СТРАНАТА ИМА ДЕМОКРАЦИЯ ,А НЕ ДИКТАТУРА ! АЗ РЯДКО ГРЕША В ПРОГНОЗИТЕ СИ ,ПОЧТИ НЕ ГРЕША ! ЗА БЪЛГАРИЯ МНОГО ОТДАВНА РАЗБРАХ,ЧЕ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ И ИЗЧЕЗНАХ !
25
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Ми този Гонтмахер всичко е измислил - не виждам кво се чуди още като му е ясно всичко, което е замислил Путин?!?
24
3
 
31
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Като се има предвид,че Путин предвижда няколко хода напред,не е изненада подобно решение.То,между другото,не е новост-помним Маргарет Тачър,която правеше извънредни избори точно когато беше на гребена на вълната!Човекът върви преди събитията,а не след тях!Когато дойде новия US-президент,с полагащата се активност за начало на мандата,всичко ще е подготвено.Иначе Путин има властови ресурс да се справи и без парламент с всякаква ситуация,но не трябва да се пренебрегва и легитимността.
23
2
 
12
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До защо ли 48ако спечели Госпожа Клинтън със сигурност ще очаква още от ден 1 засилване дори само на реториката идваща от Белия дом да не говорим разюни мръсни номерца. Ако дойде на власт противника и има някаква минимална възможност но наистина минимална възможност да има промяна във външната политика.(лично не го вярвам)
22
1
 
8
 
! Отговори
защо ли преди 8 години
Ама грам не се учудвам на коментарите дотук.... Абе няма ли ПОНЕ ЕДИН който да каже според него защо ги мести а не колко е влелик или луд или всички други анти и про глупости дето са назубрени както зубрят ония с алах акбара...П.С. Все пак ако с енамери един да каже, че ми е интересно, защото май никой не знае. Да не с еокаже че го прави защото може да го прави и толкова...
21
13
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
Олееее, ами ако не го изберат :))
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** коментари от изключително болни седерастки мозъци
19
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът на Русия е, че Украйна е един недостоен и слаб враг. Съвсем друго е да се воюва срещу немци или американци. Докато войната с Украйна много прилича на войната с Финландия 1939-1940, същата безизходица и същата излагация за руската армия.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама и Меркел тайничко стискат палци на путин да задържи още малко властта докато съвсем фалира русия
17
2
 
20
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Умници надлъж и нашир вие можете ли да смятате?Президенстки избори в САЩ са на 8 ноември. Путин иска да има работеща Дума месец преди президентските избори в САЩ.Толкова по темата стига сте плямпали.
16
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много нервно стана кремълското джудже напоследък
15
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - Трябва да се връчи Нобелова награда по икномика на САЩ и ЕС.Заскужават си такава награда. Затова са прогресивната част на света. Пак така навремето извадиха СССР-то от батака на ВСВ

Спонсорирани публикации