Гърция поиска трета спасителна програма от ЕС

Ципрас: Страната остава на масата на преговорите
Обновена: 30 юни 2015 17:23 | 30 юни 2015 17:18, Бойчо Попов
120
Гърция поиска трета спасителна програма от ЕС
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

В опит да избегне изпадането в технически дефолт в последните часове преди изтичане на срока за плащане на вноската към Международния валутен фонд, гръцкото правителство е поискало да сключи сделка с Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за преструктуриране на дълговете си.

Информацията е на Ройтерс и Bloomberg и по-късно бе потвърдена от пресофиса на премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Според източници на агенциите това може да означава и възможност за трета спасителна програма, с която Гърция да избегне фалита. Възможно е сделката да включва и преструктуриране на дълга.

Предложението на Атина е под формата на писмо, адресирано към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и към Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност.

"Гърция остава на масата на преговорите", става ясно от съобщение на офиса на Ципрас. По всяко време Атина търсила надеждно решение, за да остане част от еврозоната, пише още в документа.

По-рано днес влиятелният вестник Kathimerini вече писа, че премиерът на Гърция Ципрас все пак ще вземе предвид и ще прегледа последното предложение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Kathimerini предложението се преглежда от екип на гръцките власти, а обявена по-рано в Атина пресконференция, на която журналистите трябваше да бъдат информирани за последните събития около кризата, е отменена. Медията твърди, че Ципрас е склонен да „поеме протегнатата ръка“ и подготвя съответното писмо.

Журналистът на Financial Times Питър Спигел съобщи в профила си в Twitter, че негови източници опровергават твърдението, че Ципрас обмисля офертата на Юнкер, но добавя, че е възможно Атина да излезе с ново предложение в следобедните часове.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: сделкаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и полу4и от трите най дългата ама в пръсти
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хем иска да е против реформите които иска ЕС ,хем иска да е с ЕС зарди високите си пенсии и заплати получаването на 13 и 14 такива през годините.Състоянито на Гърция обаче показа че ние сме робите на ЕС този при когото бързахме да отидем за да има по-голям контрол върху корумпираните ни политици и се надявахме че ще добием европейски вид ставайки страна членка , а се получи точно обратното станахме още по -бедни по-смазани по-използвани -цари липсата на морал и беззаконие това ли бе целта ни
85
3
 
6
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Какъв е тоз изкривен морал на доста българи дет не искат те да са добре / да се вдигне качеството на живота им - жизненият им стандарт, а се радват ако гърците се изравнят с мизерията в БГ, м? За какъв морал при българите / голяма част/ иде реч, м? Да Гърците са играчи, но и тез дето дават/преразпределят средствата финансовите също са играчи! Ама гърците нежелаят да играят в чужди игри, а играят своята / гръцки правила/- могат правят го! Българите играят в чужда заробваща ги за самите тях игр
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТОВА Е КОМУНИЗъМА...Комунизмът свършва, когато свършат чуждите пари! М. Тачър
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците не ги мислете,те ще се оправят,мислете как ще плащате 16 милиарда дълг който взе ,,Великия повелител'' и компания.
82
2
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
До 103Реват щото бебето като реве, тогава майка му му дава ядене!
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ясно е, че...Някои цял живот са свикнали да живеят по гръб и друг да им плаща сметката, до кога?
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Готови ли сте да пластате сметката или сте правим Референдум?
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди няколко месеца им опростиха 53% от дълга, какво искат още и що все реват ???
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти голям виц каза. Може би хората подкрепят лидер осмелил се да защитава интересите на своите против тези на "най-демократичната" държава в света.
77
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
ДГД. Първо да се научат да се протягат според чергата си и тогава да искат помощ.
76
2
 
5
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Вместо ПЪРВА, ВТОРА И ТРЕТА програма за помощ за Гърция трябва да се направи една ПОСТОЯННА такава.Ципрас да направи молба за постоянна парична помощ за гърците. Иначе как ще излизат на 45 години в пенсия и как ще получават по 14 заплати за нищо?
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия и преди Втората световна война е била доста зле.Ако не греша оттам идва и подигравателния израз"като изпаднал германец"Йовков често използвал това сравнение. Така че кризите от време на време се случват и с най-добрите.Упадакът свързан с морала е страшен.Там спасение няма.А парите,да не спорим за тях.Унизително е..
74
9
 
4
 
! Отговори
Ясно е, че... преди 8 години
... Еврозоната, ЕЦБ и МВФ се опитват да провалят от февруари лявото правителство на Гърция. Не става дума за никакви реформи, а за това как да дискредитират правителството и политиката му. Браво на Ципрас и Варуфакис! Благодарение на тях Европа има шанс да стане добро място за живеене. Хората виждат какви ги вършат кредиторите.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парата е*ава мамата на фукарата!
72
6
 
2
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
до ОдисейОстави го Путин настрана, ами виж сезона ни е провал, защото ги няма рускоговорящите туристи!
71
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западът пак ще клекне пред шикалкавенето на гърците и те ще получат парите,срещу обещания ,които няма да изпълнят!Браво на Гърция и жалко за България,че сме *** на Запада!
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия и Гърция са в общ съюз.В спора се ражда истината.Скучничко е да разговаряш с човек, с който сте на едно мнение,или такъв ,който няма позиции .А най-досадно и пречещо на развитието е оня,който винаги е съгласен със силния на деня.Тъй че това с плюсовете и минусите е бошлаф работа конкретно за тази ситуация,в която и двете страни имат вини и защитни тези.
69
7
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Бойко Борисов беше прав, че твърде много време им отделят. Едно лигаво дете като почне да се инати и да тропа с краче не го увещаваш, а го зарязваш да размисли къде греши и като му уври главата, да дойде и да разговаря като човек.
68
1
 
5
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
Сега да се разбрица телекомуникационната мрежа и ааааайде - отиде коня у реката!!! Хе хе хеЦирк!!! Балкански пасти да яде със "сферата на смъртта"

Спонсорирани публикации