Часовниковият механизъм на руския дълг

Путин има три години, за да се справи с дълга от 42 млрд. долара
20 юли 2015 20:50, Виктория Тошкова
168
Часовниковият механизъм на руския дълг
Снимка: Ройтерс

Ако искате да разгледате финансовото състояние на Русия, погледнете места като Чукотка - територията, която е отделена от Аляска само от един тесен пролив, коментира Bloomberg.

Правителството там е натрупало дълг, равняващ се на 144% от приходите му, като това е най-високият процент в Русия, твърди Standard & Poor’s (S&P). Различни региони от Белгород в близост до Украйна до три републики в Северен Кавказ също предизвикват опасения заради нивата на дълговете си, които надвишават 100% от приходите им.

През 2012 г. президентът Владимир Путин издаде указ, с който повиши социалните разходи и така предизвика сегашната ситуация. С това решение дълговата тежест в Русия се удвои в повече от 80 региона до 2,4 трлн. рубли (42 млрд. долара) през последните пет години. Допълнителният натиск върху финансите им ще достигне критична точка през следващите 2 или 3 години, повишавайки риска от спасителни мерки от федералния бюджет, който вече е в дефицит за пръв път от 2010 г. насам, твърди още S&P. Именно затова часовникът, отмерващ времето, за което Путин трябва да намери решение на ситуацията, тиктака все по-бързо.

“Дефолт на голям регион може да блокира достъпа до пазара на самото финансово министерство“, казва Карен Вартепетов, асоцииран директор в офиса на S&P в Москва. „В момента федералният център има възможност да помогне на регионите. След три години ресурсите обаче може да са по-малко, а регионалните дългове по-големи, което ще доведе до по-голям риск."

Министерството на финансите в Москва засега отказва да коментира рисковете пред местните правителства.

Заплахите пред общинските финанси се трупат все повече, след като санкциите заради Украйна спряха достъпа до капиталовите пазари, карайки местните правителства да финансират социалните си разходи чрез по-скъпи банкови заеми.

Макар че продажбите на регионалните дългове са спаднали с 53% досега за тази година, Moody’s Investors Service изчислява, че заемите ще нараснат с около 25% през 2015 г. заради разходите в здравеопазването, образованието и комуналните услуги.

Натискът поставя регионите в опасност. Те са изправени пред „повишаваща се вероятност от дефолт“, предупреди S&P през юни. Поне едно от местните правителства без присъден рейтинг е отложило вноска по главницата на банковия си кредит за първото тримесечие, допълва агенцията.

Още по темата

Дефицитът на местните администрации е на стойност 625 млрд. рубли (10,11 млрд. долара), което с 42% повече от 2014 г., твърди още S&P. 75 региона отчитат бюджетен дефицит за миналата година, изчисляват от Висшата школа по икономика в Москва в свой доклад от май.

Белгород, с население от 1,5 млн. души, е един от петте общински кредитополучателя за тази година, след като  пласира петгодишни ценни книжа на стойност 5,3 млрд. рубли (93 млн. долара) през този месец с купон от 12,65%. За сравнение, купонът за седемгодишните облигации, продадени през 2013 г., беше за 8,3%. Доходността по облигациите на Белгород с падеж 2020 г. се е повишила с 8 базисни пункта до 13,26%.

Властите в Москва искат да облекчат кризата, като помогнат на регионите да сменят облигациите и търговските си заеми със субсидирани заеми от федералния бюджет на годишна лихва от 0,1%. Русия ще разпредели 310 млрд. рубли по този начин през 2015 г., заяви министър-председателят Дмитрий Медведев, който подкрепи конвертирането на част от дълга в чуждестранна валута в рубли.

Дори при това положение местните правителства продължават да разчитат на търговски заеми, повишавайки банковия дълг с 25% от началото на 2014 г. до 1 трлн. рубли (17,5 млрд. долара) на 1 март 2015 г., показват данни на централната банка.

Рисковете от дисбаланси в местните бюджети вероятно ще нараснат през тази година заради свиването на икономиката, каза още централната банка през юни.

„Заради голяма дългова тежест достъпът до пазарни източници на финансиране може да бъде отчасти затворен за някои региони“, заяви централният орган. „Освен това тези региони може да срещнат трудности с рефинансирането на съществуващите си дългове, тъй като банките стават все по-селективни при оценката на регионалните рискове“.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE PLUI RUSIA,TIA IMA PARI--POPITAI BORISOV S KAKVO SHTE PLATI ZAEMITE.V KRAYA NA GODINATA SHTE SE TEGLI NOV ZAEM OT 12 MILIARDA LEVA,A KOI I KOGA SHTE VRASHTA E YASNO--VNUZI I PRA-PRAVNUZI.
65
1
 
3
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Аз не ги мисля ***. На тях затова им плащат. Просто се притеснявам някой да не им повярва и да осакати живота си и с това да навреди на България.
64
5
 
6
 
! Отговори
продължавайте преди 8 години
другари комунисти само с патлангачи жизнен стандарт не става !Само с милитаризация на държавата не става !Трябва някой да плаща тези разходи и ДА РАБОТИ и да създава БЛАГА НЕ ОРЪЖИЕ !Защо другари врата ви е винаги обърнат на запад ,но плюете по запада ,където живеят вашите наследници ? Защо не отиват в РАЯ на комунизма -болшевизма а отиват при експлоататорите капиталисти .Обяснете това другари комунисти! Защо другари ! Защо не отивате да работите за за световният комунизъм!
63
3
 
7
 
! Отговори
продължавайте преди 8 години
загниващият капитализъм е като мушмулата ,колкото повече загнива става по вкусна и привлекателна !Тогава руските мужици да си живеят в дървени бараки като кучета и да кушат картошки за да не уммрат от глад докато Императорът тъне в разкош .Когато няма самагон има одеколон Духи велико постижение на руският мужик
62
6
 
7
 
! Отговори
ds преди 8 години
Точно с дълговете Русия няма никакъв проблем откакто Путин е на власт. Просто изрита - но не напълно - западняците от добива на газ и петрол и в момента Русия е кредитор на янките, така че ако отделни области в огромната държава имат проблеми с дълговете, то централната власт от Москва може да ги покрие, когато пожелае, или да вкара в затвора губернатори, които прекалено много гледат на Запад. А янките най-долре да помислят какво ще правят сд фалиралата си и развратна империя.
61
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само усещатели се какви глупости пишат тия журналисти-огромната и супер богата на ресурси Русия има към момента 42 млрд долара дълг,а ние какво да кажем като само тая година дръпнахме едни 18 млрд долара?Айде стига писахте глупости,за размерите на Русия такъв дълг е нищожен!
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 53 години от все ми обясняват как САЩ всеки момент ще фалира, явно няма да доживея да видя това чудо на чудесата
59
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Дами и господа има едно малко, но много полезно сайтче в нета. Можете да г откриете като напишете в чичко гугъл - NATIONAL DEBT CLOCKЗа всяка страна има колко и е населението по официални данни, ГДП и прочиеРусия - GDP $2,116,800,000,000 дълг(външен) $242,918,781,214 (всичко по сегашния курс рубла/$) или 11.48%САЩ - GDP $17,418,000,000,000 дълг(външен) $18,163,988,923,369 или 104.28%При условие че РФ е поела курс към ликвидация на доларовите си дългове и разплащания дълга ще се свива.
58
0
 
5
 
! Отговори
до Одисей преди 8 години
Брачет, тебе яко те пере сачмата !
57
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1..Одисейчо-не ми пиши глупости--а факти за да дискутираме--нали ти пишеше тук че си готов за дискусия--но явно няма какво да кажеш.....И това че пиша факти за икономиката на Русия и САЩ ---не ме прави комунист....напротив--а на вас оправданието ви е само това--комунист та комунист....За твое сведение-в Русия отдавна няма комунизъм--и Путин отдавна го е доказал това.....
56
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е щом Блумбърт го казват вервайте .Да наистина 42 милиарда са нещо стаааашно за държава като Русия.Виж дълга на САЩ ,който си мери в трилиони нищо не е в сравнение с тия страшни 42 въшливи милиарда.Те да не се тревожат за Путин .Той намали дълга на Русия почти наполовина и увеличи златните запаси двойно за осем години.За същите тия осем години заплатите в Русия се увеличиха 30 пъти ,а цените само 5 пъти.Така ,че въобще не се чудете защо рейтинга му наближава 90%
55
4
 
11
 
! Отговори
ще им свърши хартият преди 8 години
Сащ са в дълбока криза. Всеки месец печатат по 65 милиарда долара. Скоро ще им свърши хартията!
54
2
 
14
 
! Отговори
някой друг? преди 8 години
Искате някой друг президент, вместо Путин ли? Ами ако е някой хардлайнър, който започне война с Украйна? Спре газа за Европа? Изхвърли всички чужденци и западни фирми от Русия и им конфискува имуществото? Хвърли цялата руска опозиция в затворите? Започне да поддържа всякакви терористи и религиозни фанатици, стига те да са антизападно настроени? Обяви, както Обама, всички международни споразумения и договори за невалидни? Въведе правото на пръв превантивен ядрен удар срещу враговете на Русия? Обяви, както Обама, руската нация за изключителна нация, която е задължена да управлява целия свят?
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1...Одисейчо--проблемът за САЩ ще настане,когато кредиторите и (Китай,Великобритания,Русия,Белгия...) спрът да купуват държавните американски бумаги........И това ще стане-просто неможе сенатът на САЩ да вдига постоянно границата на държавният дълг...и кредиторите немогат постоянно да купуват тези бумаги---Защото в един момент те се оказват без обезпечение--демек,просто хартийки....А Русия вече продава амер.ценни книжа,има индикации,че Индия също лекичко разпродава Китай и той .....
52
3
 
17
 
! Отговори
прекрасна статия преди 8 години
Вашата прекрасна статия така ме вдъхнови, че се възхищавам все повече и повече от Владимир Путин. Благодарение на вас, станах негов горещ привърженик и си го гледам и си го слушам по сто пъти на ден. Желая му успех! Моля, пишете по-често за Владимир Путин! И за руските финанси! Доставяте огромно удоволствие на цялата аудитория!
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен..140---затова вчера"Америкън експрес" сключи сделка с руснаците....еййй *** сте специалисти бе....по-умни се оказвате от икономистите в "Америкън експрес"...ххаахаахаха За САЩ важи златното правило--Не ги слушай какво ти говорят--а ги гледай какво правят.........
50
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никъде в статията няма най-важния параметър, заради който намачкаха и Гърция, на ръба са Италия, Испания и т.н. Съотношението дълг към БВП. В Русия е под 30%, а целия ЕС е над 100%. За САЩ и Япония да не говорим. Така, че какъв часовников механисъм ги тресе, или ей така, само да цвъкаме срещу Русив!?
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1....освен външният дълг на САЩ,има така наречения и вътрешен--с която общата сума на дълга надхвърля 50,2 трилиона долара.Което е непосилно за връщане--затова е и виртуалната икономика(ценни книжа,акции,вексли..и т.н) което реално се е чист балон--а той все някога ще се спука.И тогава става страшно за САЩ и сателитите и...
48
3
 
10
 
! Отговори
Пояснение само факти преди 8 години
Дамммм....Ако сметнем на глава на населението-Всеки един руснак дължи точно 289 долара.......................сума смешна за тях......А във САЩ всеки американец вече е длъжен над 61 000 долара-----схващате ли разликата.....Да не говорим за безработицата-тя е основният показател--Русия безработица около 1 милион човека-при средно население 140 мил............а в САЩ 27 милиона безработни при население 317 милиона.....Така че такива статии са просто прах в очите ни...и глупава пропаганда...........
47
3
 
15
 
! Отговори
Чернев преди 8 години
Знае ли някой колко дължат янките на останалия свят? Вече 40 години печатат техните хартийки, без никакво златно покритие, и изсмукват ресурсите на планетата.

Спонсорирани публикации