Почина бившият председател на Държавната дума Генадий Селезньов

Правеше впечатление главно с усета за компромис
20 юли 2015 14:18, Елка Василева
1
Почина бившият председател на Държавната дума Генадий Селезньов
Генадий Селезньов. Снимка: архив, Reuters

Бившият председател на Държавната дума и някогашен депутат комунист Генадий Селезньов - много влиятелна политическа фигура в постсъветска Русия, почина тази нощ след продължително боледуване на 67-годишна възраст, предаде Франс прес.

"Генадий Николаевич почина тази нощ, у дома. Беше тежко болен и през последните дни състоянието му рязко се влоши, лекарите не можеха вече нищо да направят", заяви за Интерфакс зетят на покойния Андрей Андреев.

Роден в уралския град Серов през 1947 г., Селезньов оглавяваше долната камара на руския парламент от 1996 до 2003 г., след като бе избран за депутат с листата на комунистите през 1995 г.

На поста си той правеше впечатление главно с усета за компромис, чрез който си спечели неоспорим морален авторитет сред колегите и успя да установи отлични отношения с руския президент Борис Елцин, отбелязва АФП.

След като обаче през 1999 г. на власт дойде днешният президент Владимир Путин, компартията бързо изгуби политическа тежест и от 2003 г. нататък партиите, близки до Кремъл, съществено намалиха влиянието й върху политическия живот във федерацията.

Тогава Селезньов отказа да поеме по пътя, избран от комунистите и техния лидер Генадий Зюганов, и да се нареди сред опонентите на правителството.

През май, макар и прочут като един от най-опитните политици, той бе изключен от комунистическата партия, след като отказа да се оттегли от поста си в Думата. През 2003 г. обаче отново бе избран за депутат с листата на новата си партия - "Възраждане на Русия".

Журналист по образование, по времето на Съветския съюз Селезньов работи в апарата на Комсомола, после като главен редактор на редица вестници, включително на "Правда" - органа на ЦК на КПСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации