НАТО не иска и не търси война с Русия

Ученията на Алианса са заради агресията на Москва
Обновена: 12 авг 2015 18:19 | 12 авг 2015 18:12, Камелия Цветанова
172
НАТО не иска и не търси война с Русия
Снимка: Reuters, архив

НАТО защити многобройните си учения в Европа, като оспори анализ, според който тези маневри увеличават опасността от война, и напомни, че става въпрос за "реакция на нарастващата агресия на Русия" след анексирането на Крим, предаде Франс прес.

"Военните учения на НАТО не увеличават вероятността за война в Европа", заяви говорителката на алианса Кармен Ромеро в отговор на публикация, в която се изразява безпокойство от "опасната динамика", наблюдавана на източния фланг на Северноатлантическия пакт.

"Русия се готви за конфликт с НАТО, а НАТО се подготвя за възможна конфронтация с Русия", посочва в публикувано днес изследване "Европейската лидерска мрежа".

Базираният в Лондон мозъчен тръст дава пример с две мащабни учения - неколкодневни маневри в Северна Русия през март тази година с участието на 80 000 военни, което според авторите е представлявало симулация на война с НАТО, и учение на алианса през юни в Балтийските страни, Полша и Швеция, при което са били мобилизирани 15 000 души.

"Всяка от страните се подготвя предвид възможностите на другата, най-вероятно с планове за война наум", посочва мозъчният тръст.

НАТО не търси конфронтация с Русия, но Русия промени някои граници със сила (в Крим през февруари 2014 г.), поддържа сепаратистите в Украйна и заплашва да базира ядрени ракети край границите на алианса, подчерта Ромеро, имайки предвид плановете на Москва да разположи ядрени ракети в Калининград, близо до полската граница, и заплахата й да базира ядрени бомбардировачи в Крим.

С повече от 4000 обявени за 2015 г. военни маневри, "мащабът и размахът на ученията в Русия далеч надхвърлят всичко, което прави алиансът, и засилват напрежението в целия район, отбеляза говорителката. Тя подчерта, че НАТО обявява предстоящите си учения няколко месеца предварително и редовно кани наблюдатели, докато в много случаи Москва организира светкавични учения без предупреждение. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: НАТОученияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
8
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Прод. На 132Импортните камиони са непригодни за голяма част от Русия поради климатичните особености. КамАЗ са най-често срещаните на изток от Москва, в рудниците са БелАЗ, които наскоро произведоха най-големия камион в света. Русия и Беларус са в икономически съюз без вътрешни граници и мита
95
1
 
0
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
До 129Русия камиони: допускам че в цифрите на вноса си включил и произвежданите в Н. Челни Мицубиши, както и Беларуските МАЗ и БелАЗ. Иначе при год. пазар 100,000 за Русия, КамАЗ произвежда 93,500, разбира се и част от тях за износ. Има и други руски производители
94
2
 
17
 
! Отговори
тъпия коко преди 8 години
коко тия глупости ги разправяй в 7 клас като отидеш наесен! САЩ и техните пудели, превземат територии и ги експлоатират, когато имат тази възможност, пример - Ирак, Афганистан, либия. Само че местните са много корави и трудно им се получава. Украинската газова инфраструктура вече е собственост на семейство Байдън. Територията на Русия е техен блян, но ще си остане такъв, защото Русия е военизирана страна, народът е изключително войнствен, свиреп и непретенциозен и с отлично въоръжение. ядец
93
3
 
19
 
! Отговори
Борис Бойков преди 8 години
Змията хапе най-много когато умира. Затова са и тези напъни от страна на САЩ и отрочето им НАТО. Знаят че са пътници и че си отиват. Предсмърна агония, нищо повече. Светът се променя и американската империя на Злото няма място в него в сегашния си вид. Леле как го усещат само и как ги боли.....
92
13
 
1
 
! Отговори
коко преди 8 години
Западът не търси война а пазари!През 2014 от всички нови камиони регистрирани В Русия -86% са внос,100% от крановете в строителсвото,93% от хеликоптерите и самолетите за граждански цели,86% от машините за металообработване.За електрониката и промишлените лазери % е 100.Е тавариши кой кого иска да превзема а?До бедния мужик стига само пропагандата ,водката и военните олимпиади.И тъмнината колко е назад!
91
3
 
11
 
! Отговори
куку преди 8 години
САМО ЩАТИТЕ ИСКЪТ С НАТО ДА ПРЕВЗЕМАТ РУСИЯ ЗА РЕСУРСИТЕ ИМ
90
17
 
4
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Другари,В Русия от столетия съществува комплексът че някой иска да ги превземе.Наполеон и лудия Хитлер само засилват този комплекс.В днешният свят територия се превзема само икономически.За руснаците и тяхната мания че цялата земя е тяхна горното е неприложимо.Икономиката им е на развиваща се държава а манията на велика!?Дрънкането на оръжие само показва колко са инфантилни и комплексирани.И колко е голямо технологичното им изоставане в цели сектори.
89
4
 
11
 
! Отговори
АННА преди 8 години
СКЛОННА СЪМ ДА МИСЛЯ ЧЕ, НЕ НАТО СЕ НАТИСКАХА ТОЛКОВА МНОГО ДА ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ....НАШИТЕ ДОМОРАСЛИ ДУПЕЛИЗЦИ ПОЛИТИЦИ СА НАСТОЯВАЛИ , ЗАЩОТО ГИ БИЛО "СТРАХ" ОТ РУСИЯ......ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОБСТАНОВКАТА БЕШЕ ПОДГОТВЕНА С НАЗНАЧАВАНЕТО НА ДАНИЕЛ МИТОВ /БИВШ СЛУЖИТЕЛ В С А Щ / ,НА НЕНЧЕВ-АБСОЛЮТЕН ПРОФАН ВЪВ ВОЕННИТЕ, НА ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕВ С УГОДНИЧЕСКОТО МУ ПОВЕДЕНИЕ И....НАЙ НАКРАЯ С БОРИСОВ ЗА КОГОТО АМЕРИКАНЦИТЕ ЗНАЯТ ЗА НЕГО ТОВА , КОЕТО И ТОЙ САМИЯТ НЕ ЗНАЕ ЗА СЕБЕ СИ ....ПРОСТО ТЕЗИ ***
88
3
 
17
 
! Отговори
Нина преди 8 години
Да бе да, невинните натовски агнета и страаашният руски вълк.
87
1
 
18
 
! Отговори
ДАН преди 8 години
АХА...........И ВЪВ ВИЕТНАМ.........ИРАК..........АФГАНИСТАН И Т.Н. И КОЙ ПОМАГА НА ТАЛИБАНИТЕ.............АВРАМ.........??
86
1
 
19
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
Не се ли виждате, че умишлено ви делят на *** и ***, а вие ставате все по-бедни. Ух, че сте будали българашки!!
85
42
 
4
 
! Отговори
:) преди 8 години
Мишоците-русофили като чуят за НАТО сънуват кошмари. Нека ви, продажници такива.
84
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"НАТО не иска и не търси война с Русия"Е по-лицемерно заглавие нема!
83
1
 
18
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До АнонименАмериканците в Косово. Турците в Кипър.
82
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***.вбг обиждате читателите!ние тука колците ги махаме от доматите!И добре се вижда кой е агресиран, кой действа агресивно и кой е агресор по ген!
81
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в цялата статия пропускат да споменат че какво прави Русия си го прави на собствена територия а не както "алианса" на територии на трети страни!
80
0
 
33
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Като не търси война с Русия защо разполага нови въоръжения в съседни на страни? Защо иска да налага със сила вижданията си? Какво постигна с разрушаването на арабските страни и сега потока от емигранти застрашава нас? Време е управляващата *** в НАТО да влезе в затвора и блока да се управлява от разумни а не от самозабравели се ***.
79
24
 
4
 
! Отговори
по - коректно преди 8 години
агресиите на Алианса са заради Ученията на Москва
78
16
 
1
 
! Отговори
xxl преди 8 години
Няма как с балкански манталитет да разбираме тяхното решение.
77
22
 
3
 
! Отговори
Божил преди 8 години
И Америка,и Русия са една стока- империи владеещи много чужди земи,които искат малките да ги слушкат. Да,но ние сме Българи и те са длъжни на нас да ни се покланят,а не да си правят експерименти както в периода 1944-2014 г.! Да,длъжни са!!!

Спонсорирани публикации