Лукашенко налучка пътя към сърцето на ЕС

Президентът на Беларус отстъпи пред отдавнашните искания на Брюксел
24 авг 2015 16:45, Елка Василева
64
Лукашенко налучка пътя към сърцето на ЕС
Александър Лукашенко. Снимка: архив, Reuters

Ескалацията на конфликта в Донбас фактически нулира заслугите на Минск като посредник за мирно уреждане в Украйна. Кратката серия дипломатически победи на беларуския президент, озовал се по време на минските преговори сред лидерите на водещи европейски държави, приключи. При това положение Лукашенко отстъпи пред отдавнашните искания на Брюксел - амнистира политзатворниците в страната си. Това доста повишава шансовете Европа да признае резултата от президентските избори на 11 октомври, пише Олга Кузнецова в "Комерсант".

Миналата седмица в Беларус завърши събирането на подписи в подкрепа на кандидатите за президентския пост. Резултатите не поднесоха изненади - несменяемият държавен глава Александър Лукашенко, който смята да се бори за пети мандат, бе подкрепен от 1,7 милиона бъдещи избиратели.

Летвата от необходими 100 хиляди подписа успяха да надскочат, макар и с малко, четирима от осмината му опоненти, които ще продължат участието си в предизборната надпревара. Това са лидерът на Либерално-демократическата партия Сергей Гайдукевич, Татяна Короткевич от коалицията "Говори истината", икономистът Виктор Терешченко и председателят на Беларуската патриотична партия Николай Улахович.

"За петте години след предишния президентски вот политиката у нас деградира дотам, че сега просто не е на мода да обсъждаш изборите - каза пред "Комерсант" беларуският опозиционер и бивш политзатворник Сергей Казаков. - Волю-неволю ще призная, че не виждам друг реален кандидат освен Лукашенко. Така стоят нещата у нас, че той няма алтернатива."

През 2011 г. Казаков бе осъден на три години в наказателна колония, но излезе на свобода предсрочно - след седем месеца. Наказаха го за създаване на обществени безредици в края на 2010 г., когато Казаков и негови съратници организираха протест по повод преизбирането на Александър Лукашенко за четвърти мандат.

Не всички съмишленици на Казаков обаче извадиха такъв късмет - водачът на опозиционното движение, бивш кандидат за президент на Беларус Александър Статкевич бе осъден на шест и половина години затвор и лежа чак досега едновременно с още петима политзатворници.

Повечето опозиционери впрочем бяха освободени през 2012 г., но Западът постави на Минск ултиматум и замрази отношенията си с беларуските власти, докато в страната има макар и един политзатворник. Миналата събота обаче Лукашенко реши да се смили и да изпълни отдавнашното искане на ЕС и на САЩ - както заяви президентската пресслужба, "воден от принципа на хуманизма".

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисарят за политиката на съседство Йоханес Хан дадоха висока оценка за решението на Минск, изразиха и надежда властите в Беларус да премахнат "всички ограничения за освободените в осъществяването на граждански и политически права". А генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд използва случая и призова беларуското ръководство да наложи мораториум върху смъртното наказание.

Според политолога Кирил Коктиш, доцент от Московския държавен институт за международни отношения, "Европа има интерес да комуникира с Беларус", но шансовете ЕС да признае изборния резултат отиват към 50 на 50. Той посочва, че "де факто Европа и без това признаваше всички предишни избори - връзките с Минск никой не ги е спирал, поддържаха се дипломатическите отношения".

Колкото до Александър Лукашенко, той "има интерес изборите да бъдат признати и отношенията със Запада да се нормализират, за да си издейства заем от МВФ и да отърве Минск от обвързаност само с руски финансови източници", увери пред "Комерсант" Дмитрий Болкунец, експерт от Висшето училище по икономика.

Самият Лукашенко заяви тези дни, че "Беларус няма проблем с избора - дали да сътрудничи с Русия или със Запада". "Всеки западен политик, който е идвал тук (в Беларус, бел. на вестника), изобщо няма да рече, че сме плашили някого с Русия", подчерта беларуският лидер. По думите му Минск "открито и честно" заявява, че иска да нормализира отношенията си с ЕС и САЩ, а Русия "не бива да се съмнява в честността, принципността и надеждността на Беларус".

Признаци на затопляне в отношенията между Минск и Брюксел се очертаха в момент, когато беларуският лидер показа инициатива с оглед уреждане на ситуацията в Украйна. Миналия септември Минск бе домакин на четиристранната "контактна група", полагаща усилия за нормализиране на обстановката в Донбас, а по-късно посрещна "нормандската четворка" (президентите на Русия, на Украйна, на Франция и канцлера на Германия).

Което даде на Лукашенко, дълго време смятан за парий на Запад, реален шанс да коригира своя имидж. При успех на договореностите от Минск този замисъл щеше да е благополучно осъществен. Последното изостряне в Украйна обаче може да унищожи всички посреднически усилия досега - и фактически бе провал за беларуския лидер. Според експерти на "Комерсант" с амнистията за политзатворниците Александър Лукашенко може би се мъчи да спаси новия си имидж.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Ненко преди 8 години
до Анонимен 57 изключително глипости говориш всички бивши съветски социалистически републики са съюзници на Русия . съюзници на Путин са Назърбаев и Лукашенко , а сътрудничеството със запада е проформа.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
евразийския съюз се разпада.Лукашенко гледа на Запад, скоро вероятно Беларус ще подаде молба за членство в НАТО и ЕС.Казахстан също се преориентира, след като уж безкрайния руски пазар се оказа една стагнирала москва.Армения вероятно няма да ги видим изобщо да се присъединяват към евразийците, а ще се обърнат към истинските си европейски корени.росия пак беше изиграна и оставена на произвола сама и унизена. Традиции, какво да правиш.:))
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нефт не се яде *** а и водка не става от него Майдан му е мамата .....
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***,да беше отишла на място да питаш хората! А ти от дупе го докарваш....
16
2
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
ЕС ДГД!
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците газ пикаят. Един по един плъховете напускат кораба.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До славянин събирай ме4а тор и не се прави на умен китайски робе
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как е майдан на беларуски е скоро ще узнаем ....
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Налучка пътя водещ към белоруския майдан.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
40,81 златни путински рубли за 1 лев граби народе
10
1
 
4
 
! Отговори
онз преди 8 години
батя си знае работата. не се репчи, не го вади голем и мек, а вади картошка като сички останали. ето, това е примерен славянин. с такъв човек е лесно да се договориш.
9
2
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Дъртия лисунгер Лукашенко отстъпил нещо,дето не му струва нищо....
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този другар с народа си, ако влезе в Европа ще влезнат като господари на своята държава.
7
1
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
До Дедо ПенеЯз сум дете малечко,не ги знам овия работи!
6
4
 
16
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
"Лукашенко налучка пътя към сърцето на ЕС" - На Лукашенко основният му клиент е РФ, така че му е през оная работа за сърцето на ЕС. Иначе може да си слагате заглавия и че на колене се е молил пред Брюксел. България и тя отчита огромни икономически растежи, но май само в заглавията на вечничетата и списанията.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
COVEKA PRAVI DOBRO ZA NARODA SI I ZATOVA NARODA GO OBICA.
4
0
 
6
 
! Отговори
SD преди 8 години
До Василка Ще ти дам 150 белоруски рубли -това са 2 ст. Айде яхай прахосмукачката .
3
0
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Това Лято много слабо присъствие на белоруские девчата!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе щом си го харесват, да си го държат вечено. Даже няма за какво да харчат пари за избори. Това са глупости, след като има такава всенародна любов.
1
17
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
***, предай се... - обкръжен си отвсякъде...

Спонсорирани публикации