Руснаците не искат да си местят столицата в Сибир

За огромното мнозинство от тях Москва е свещената столица
Обновена: 11 сеп 2015 14:16 | 11 сеп 2015 11:12, Елка Василева
43
Руснаците не искат да си местят столицата в Сибир
Снимка: архив, Reuters

Огромното мнозинство от гражданите на Русия се обявяват против преместване на столицата на страната от Москва. Само малка част от тях обаче биха искали техните деца да живеят в Москва. Това съобщава „Комерсант“, позовавайки се на резултатите от изследване на ВЦИОМ.

Цели 80% от анкетираните предпочитат столица на Русия да си остане Москва. Преместване на столицата на Русия в друг град се подкрепя от 5% от анкетираните, други 7% не са против тази идея, а 8% не са могли да дадат отговор.

Само 13% от руснаците обаче биха желали децата им да живеят в Москва, а 12% биха предпочели децата им да заминат в чужбина.

Досега руски политици многократно са говорили за необходимостта от преместване на столицата на Русия на изток и по-специално в Сибир. За това се обявиха министърът на отбраната на Сергей Шойгу и лидерът на „Другата Русия“ Едуард Лимонов. Според тях това ще стимулира икономическото развитие на региона.

През 2012 г. кметът на Москва Сергей Собянин разкритикува идеята за преместване на столицата. Според него такова решение ще намали притока на инвестиции и заетостта на населението и ще се превърне в катастрофа за жителите на Москва и Московска област.

Според генералния директор на ВЦИОМ Валерий Федосов Москва се възприема като свещена столица, а не като град, който благоденства за сметка на чуждото нещастие, пише Lenta.ru.

Според един от директорите на ВЦИОМ Алексей Фирсов пък нежеланието на руснаците да отидат да живеят в Москва е свързано с това, че мегаполисите в тяхното съзнание се свързват със стрес, скъпотия, социална дезинтеграция и лоша екология. „Нашето изследване показа, че за вътрешните мигранти Краснодарският край е по-привлекателен от Москва“, каза Фирсов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: москвастолицаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Мр гурбет преди 5 години
Да превестим и нашата некаде в Видин .
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До откачалката/сиреч распутин Това за което надраска се отнася до амер,преподаватели в Свободния университет в сибир , давали са го по някакьв канал, но сибир бил и ще остане руски,кой каквото и да пее,,,
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква столица ще местят ? Скоро столица ще бъде Пекин. Китайският вицепремиер им го каза ясно още в 2014г., при това в Москва: "Русия е рядко населена страна, китайският народ е голям и трудолюбив". Руските управници мълчаха като риби.
22
4
 
2
 
! Отговори
tonygl преди 8 години
А вероятно много близко им дойде американски противоракетн щит та искат малко по на изток и на север да се изместят да имат време за реакция. Иначе защо ще се мести столица не разбирам.
21
6
 
5
 
! Отговори
американофил преди 8 години
Руснаците нали имали хаарп или нек'во подобно оръжие, дето влияело на климата. Поне така твърдят троловете тук.Така че защо не преместят столицата, ама буквално? Пускат хаарп, там променят движението на тектонските плочи, или направо разцепват евроазиатската на две, след което си изхаарпирясват Москва да бъде г'де им е удобно.
20
5
 
6
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Зад това местене стоят съвсем различни мотиви от обявените!А именно предстоящата ядрена война със САЩ!Въпреки много силната ПВО,Москва не може да бъде опазена на 100%,така че ще се наложи да се премести.Разбира се,може и да се стигне до мирно решаване на конфликта,не е изключено!Само че как САЩ ще се откажат от плановете си за тотално подчиняване на света не ми е ясно....
19
11
 
10
 
! Отговори
123 преди 8 години
От кога пък в Русия хората имат дума по какъвто и да е въпрос?
18
1
 
18
 
! Отговори
Миглена преди 8 години
Абе и аз искам София да не е столица а столица да стане Велико Търново. Ама софиянците никога няма да го допуснат ще се борят със зъби и нокти само и само парата кокала да остане в София. А иначе като се замислиш по такъв начин много ще се облекчи живота в нашата столица.
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До смях в залата> 12% биха предпочели децата им да заминат в чужбина."У нас таких всего 12%, а у вас вся страна "переехала" в ЕС. Ну и как? Счастливы? Хорошо живется? Наверное, немцы обзавидовались болгарам ))---Хорошо смется тот, кто смется последним.
16
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китайците само това чакат, руската столица да се приближи към тях. Много ще бъдат олеснени.
15
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На русофилите от БСП ще им се наложи да се снабдят с много топли дрехи и дебели валенки и ***, когато им се наложи да ходят на инструктаж в новата руска столица.
14
13
 
10
 
! Отговори
смях в залата преди 8 години
До 19След двайсетина годинки самият ботоксов джуджар ще бъде преместен в някой мавзолей, като мумия, за да може верни путлераси като теб да му се кланят, да му целуват краката и да реват истерично като севернокореец, видял Вожда Ким (поредния Ким)...му-ха-ха-ха-ха-ха :)))
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз съм за столицата на Русия да се измести на изток. Някъде в Якутия, това ще се отрази много положително на цялото човечество.
12
12
 
13
 
! Отговори
смях в залата преди 8 години
"Само 13% от руснаците обаче биха желали децата им да живеят в Москва, а 12% биха предпочели децата им да заминат в чужбина."Я? Ама че предатели, не искат да живеят в еварзийко-православния рай на император ***, а хотят в "еврогейска триполова" Европа и САЩ. Такива трябва да се обезглавяват публично на червения площад :)))
11
16
 
16
 
! Отговори
морски преди 8 години
Слава на Русия!Велика!
10
2
 
11
 
! Отговори
Антрополог преди 8 години
До Анонимен 3Ей, аналфабетния, правиш ли разлика между Имигрира и Емигрира? Ти защо не емигрираш в прародината на човечеството - Кения, Танзания. Може случайно и ти да станеш човек.
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли още някой, който да вярва на социологическо проучване в Русия, публикуване официално в националните медии???
8
10
 
17
 
! Отговори
супа преди 8 години
то пък кой ли ги пита, ако вожда заповяда ще я изместят, глезотии да не чувам
7
3
 
33
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
до 2Ако са искали да се заселват в Сибир, китайците са можели да го направят още преди 3000 години. Само, че нито тогава, нито сега Сибир ги привлича като място за живеене. Китайците гледат на юг и неслучайно строят изкуствени острови в южнокитайски море.
6
7
 
19
 
! Отговори
чукча преди 8 години
За всички които ще идват в Сибир им препоръчвам град Кемерово.Красива и чиста природа и прекрасни жени.

Спонсорирани публикации