Киев започна изтеглянето на оръдията с калибър под 100 мм

Сепаратистите съобщиха за един убит от армията въпреки примирието
10 окт 2015 21:42, Елка Василева
16
Киев започна изтеглянето на оръдията с калибър под 100 мм
Снимка: архив, Reuters

Украинските власти съобщиха, че са започнали изтеглянето на оръдията с калибър под 100 мм от фронтовата линия в Луганск, като наред с това заявиха, че между 6000 и 9000 руски войници остават в тази зона, предаде Франс прес.

Изтеглянето на това въоръжение в района, където тази седмица от фронтовата линия бяха изтеглени танковете, ще продължи два дни, уточни за АФП украинският военен говорител Владислав Селезньов.

След като двата лагера приключат тази операция и наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) потвърдят резултатите от нея, ще започне изтеглянето на минохвъргачките - трети и последен етап от изтеглянето на въоръжението с калибър до 100 мм в Луганск, обясни Селезньов.

На 18 ноември същата процедура ще започне в съседен Донецк - другата от двете украински територии, контролирани частично от сепаратистите, посочва АФП.

Въпреки напредъка в мирния процес и въведеното примирие, което почти изцяло се спазва в последните седмици, между 6000 и 9000 руски войници продължават да се намират в зоната на конфликта, заяви днес шефът на украинската служба за сигурност СБУ Васил Грицак. Според него около 50 000 други руски военни са разположени край украинската граница.

Украинският президент Петро Порошенко подчерта днес в реч в Киев, че прекратяването на боевете в Източна Украйна още не означава край на бойните действия, взели над 8000 жертви от април 2014 г. насам. "Искам да напомня на всички: войната още не е свършила и краят й е далече", каза президентът.

Един човек беше убит, а още едни - ранен, при стрелба на украинската армия в Донецк, съобщиха властите в самопровъзгласилата се народна република.

По първоначални данни става въпрос за цивилни, посочи "министерството на отбраната" на сепаратистите, цитирано от тяхната информационна агенция.

Според агенция ТАСС, която се позовава на сепаратистите, при обстрел на Киевски район в Донецк е бил убит един местен жител, а още един е бил ранен.

Потърсен за коментар от АФП, говорителят на украинския генерален щаб Владислав Селезньов заяви, че армията осъжда провокацията, целяща да дестабилизира обстановката на Изток". "Никога не откриваме огън срещу цивилни", заяви говорителят.

По-късно говорителят на отбранителното министерство на ДНР Едуард Басурин, цитиран от ТАСС, съобщи, че войник на самопровъзгласилата се Донецка народна република е убит, а още двама са ранени при обстрел на село Веселое от украинските силовици.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 8Шопе кога Путин престана да говори за военно решение на кризата? В момента в който Украинското Укапитешко правителство реши че ще бойкотира руките стоки и няма да изнася стоки за Агресора"60% от пазараите на икономиката се изпариха за един ден. Директен път към ДЕФЛОТ и Банкрут на държавата дори и без войната.От тогава Путин седи и чака и играе по свирката на ЕС - ОМИРОТВОРЯВАНЕ
5
2
 
13
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
"Никога не откриваме огън срещу цивилни", но климатиците им гърмят. И "сепаратистите" се обстрелват сами. Даммм... И няма никакви обкръжения. И има много руснаци от ГРУ. И подводната бронетанкова бурятска кавалерия е там.
4
2
 
30
 
! Отговори
Баба ти Гицка преди 8 години
До АнонименИ САЩ, и особено Европа отдавна забравиха Украина. Други грижи имат сега.
3
4
 
30
 
! Отговори
непукист преди 8 години
" Никога не откриваме огън срещу цивилни" , заяви говорителя егати тоя лъжата я няма за нищо все едно слушам обещанията на нашите политици.
2
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една от причините Путин да навлезе в Сирия, е за да могат щатите да го последват и да забравят за Украйна. Което и стана. Сега ще има две независими републики там, плюс Крим. А останалата Украйна ще си остане бедна фалирала страна. Така завършва всеки който се поведе по щатите.
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Киев за кой път започва изтеглянето на оръдията с калибър под 100?

Спонсорирани публикации