Дъщерите на Путин и руският елит второ поколение

В Русия скоро всички ключови ресурси може да отидат в 5-7 семейства
11 ное 2015 21:32, Елка Василева
266
Дъщерите на Путин и руският елит второ поколение
Катерина Тихонова танцува с Иван Климов на състезание от Световната купа по акробатичен рокенрол в Краков, април 2014 г. Снимка: Reuters

Откакто през 90-те години на 20 век Владимир Путин започна да затяга хватката си върху Русия, много от неговите приятели станаха баснословно богати.

Не и президентът, казват негови поддръжници, които настояват, че Путин е над ламтежа за пари, белязал властването му. Финансовата му декларация, която е публично достояние, показва, че той е човек със скромни доходи. През април Путин е декларирал доход за 2014 г. в размер на 7,65 милиона рубли (119 000 долара). Посочил е, че е собственик на два скромни апартамента и притежава дял в гараж за автомобили.

Дъщеря му Катерина е значително по-заможна, ползвайки се с подкрепата на някои от богатите приятели на руския президент, показва проучване на Ройтерс.

Още по темата

След непотвърдени медийни спекулации за самоличността на Катерина високопоставен човек в Русия каза за Ройтерс, че тя използва фамилията Тихонова. Заместник-председателят на руската "Газпромбанк" Андрей Акимов каза, че се е срещал с Катерина, когато тя е била малка, както и по-скоро, и че Тихонова е дъщеря на Путин.

Ройтерс също така научи, че по-рано тази година Катерина, която е на 29 години, определила себе си като "съпруга" на Кирил Шамалов - син на отдавнашния президентски приятел Николай Шамалов. Шамалов старши е акционер в банка "Россия", която американски служители наричат банката на руския елит.

Според оценки, предоставени на Ройтерс от финансови анализатори, като съпруг и съпруга Кирил и Катерина би трябвало да притежават корпоративни дялове на стойност около 2 милиарда долара. Това богатство идва главно от публично оповестения им дял в голяма газова и нефтохимическа компания, която Кирил придобил от друг отдавнашен приятел на Путин - Генадий Тимченко.

Дъщерите на Путин и руският елит второ поколение
Кирил Шамалов. Снимка: архив, Reuters

Младата двойка притежава и крайбрежна вила в Биариц, Франция, оценявана на около 3,7 милиона долара. Това имущество Кирил също придобил от Тимченко - търговец на стоки за широко потребление, който познава президента поне от 90-те години на 20 век.

Катерина освен това гради научна кариера и управлява финансирани от държавата проекти в Московския държавен университет. Направено от Ройтерс проучване на държавни документи показва, че по-малката дъщеря на президента е подписала договори за няколко милиона долара с държавни организации за извършване на дейности в университета от управлявани от нея организации. Няма данни тя да е получила някаква лична финансова изгода от тази работа.

Тя заема висша длъжност в университета и помага да се управлява план на стойност 1,7 милиарда долара за разширяване на неговата база. Сред официалните съветници на Катерина в Московския държавен университет има петима души от вътрешния кръг на Путин, включително двама бивши служители на КГБ, които са я познавали, когато е била малко дете. Те са работили с баща й през 80-те години на 20 век, когато той бил разпределен в Дрезден, Източна Германия.

По-голямата дъщеря на Путин - Мария - също е свързана с Московския държавен университет. Тя е завършила факултета по фундаментална медицина на учебното заведение и гради кариера в областта на ендокринологията, показват обществено достъпни документи.

Катерина, Мария и Кирил Шамалов отказаха да направят коментар за тази статия. Попитан за дома в Биариц, говорител на Тимченко каза, че няма да коментира лични въпроси.

Придобиването на дялове, държавните бизнес сделки, имуществото във Франция и олигархичните връзки дават рядко срещана възможност да надзърнем в живота на децата на Путин. Президентът твърдо брани личния си живот и този на дъщерите си, които рядко се появяват в медиите. Трансакциите също така дават възможност да се добие представа за семейните финанси на най-могъщия човек в Русия и на елита, който се оформя около него.

Катерина и Кирил, който е на 33 години, са част от ново поколение руснаци, което бързо се издига благодарение на добрите връзки на родителите си. Това явление има сходни черти с групата на "принцовете и принцесите" на Китай - децата и внуците на лидерите на комунистическата партия, които на свой ред печелят властови позиции и трупат големи богатства.

Олга Крищановска, социолог и бивш член на политическата партия на Путин "Единна Русия", каза за Ройтерс, че в политиката и държавните компании се появява "нова аристокрация", а статутът на сегашния кръг около Путин се наследява от второ поколение.

Сред другите деца на хора от обкръжението на Путин с нарастващо влияние са: Борис Ковалчук - син на най-големия акционер в банка "Россия" Юрий Ковалчук и близък сътрудник на Путин; Глеб Франк - син на бившия транспортен министър Сергей Франк и зет на милиардера Тимченко; Игор Ротенберг - син на милиардера Аркадий Ротенберг, който е бивш партньор по джудо на Путин; Сергей С. Иванов - син на ръководителя на администрацията на Кремъл Сергей Б. Иванов.

В интервю за Ройтерс руският опозиционен лидер Алексей Навални нарича това "неофеодална система", която има опасност да доминира в държавните учреждения и големите предприятия.

"Днес в Русия е напълно нормално управителните съвети на държавните банки да се оглавяват от деца на хора от службите за сигурност, които нямат и 30 години, когато биват назначени", каза той. "Това е нещо повече от династично наследяване. Децата не само наследяват постовете на своите родители, а и правото да изберат всеки друг пост, който им хареса. Опасността е, че много скоро всички ключови ресурси ще попаднат в ръцете на пет-седем семейства."

Ройтерс попита Кремъл дали Катерина Тихонова е дъщеря на Путин и дали е омъжена за Кирил Шамалов, както и други въпроси. Руският президентски говорител Дмитрий Песков отговори: "Нямаме каквато и да е информация за личния живот, семейните връзки, семейното положение, научната дейност, участието в конкретни проекти и родословното дърво на г-жа Тихонова или на други хора, споменати във вашето писмо. През последните години се разпространява огромно количество клюки за семейните връзки на В. Путин и в частност на неговите дъщери. Делът на точната информация във всички тези публикации е смешно малък."

Катерина до голяма степен избягва общественото внимание, откакто баща й стана президент през 2000 г. През 2011 г. Путин каза пред руската телевизия, че Катерина е учила ориенталистика в Санктпетербургския университет със специалност японски език и история.

За живота й след детството не се знаеше много, преди руският блогър Олег Кашин да съобщи през януари, че по-малката дъщеря на президента работи в Московския държавен университет и е приела фамилията Тихонова - производна от бащиното име на баба си Екатерина Тихоновна Шкребнева.

Освен Акимов от "Газпромбанк" двама висши източници от научните среди - един от Московския държавен университет и един изследовател с близки контакти там - също потвърдиха пред Ройтерс, че Тихонова е дъщеря на Путин.

Според уебсайта на Московския държавен университет тя е свързана с факултета по механика и математика. Под името Тихонова фигурира като автор, наред с други учени, на глава в учебник по математика и на поне шест научни публикации от 2011 г. досега.

Тихонова също така е ръководител на две свързани с университета инициативи - Фонда "Национално интелектуално развитие" (ФНИР) и Центъра за национален интелектуален резерв (ЦНИР). ФНИР и ЦНИР са създали и управляват в университета проект, наречен "Инопрактика", който също се ръководи от Тихонова. Той спонсорира и подкрепя млади учени.

"Инопрактика има множество съветници и партньори, които са близки до Путин, включително Сергей Чемезов и Николай Токарев. Двамата са били сътрудници на Путин в КГБ по времето, когато той е бил шпионин в Дрезден, Германия, и са живели в същия жилищен блок, където е бил настанен и бъдещият руски лидери и неговото младо семейство. Сега Чемезов оглавява държавния технологичен гигант "Ростех", а Токарев ръководи държавната компания "Транснефт".

Сред членовете на управителния съвет на "Инопрактика" според уебсайта на проекта са ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин и заместник-председателят на "Газпромбанк" Андрей Акимов.

Попитан за Тихонова и "Инопрактика", Акимов каза за Ройтерс: "Знаех, че тя е дъщеря на Путин. Но ние, разбира се, взехме решението да подкрепим проектите на Московския държавен университет независимо от каквито и да е семейни връзки." Той каза, че програмите на "Инопрактика" съвпадали с приоритетите на самата банка, включително "глобалната й идея да подкрепя научното развитие".

Той каза, че според него към Тихонова не е имало някакво специално отношение и че подкрепя плана за разширяване на дейността на Московския държавен университет независимо от участието на Тихонова.

Впоследствие Акимов отрече да е правил подобни изказвания за Ройтерс, в които да е идентифицирал Тихонова като дъщеря на Путин.

"Акимов беше изненадан и изумен, когато прочете репортажа на информационна агенция Ройтерс, в който му се приписва заявлението, че ръководителят на "Инопрактика" г-жа Тихонова, била дъщеря на президента на Руската федерация", посочи в изявление "Газпромбанк".

"Акимов не е правил подобни изявления", каза "Газпромбанк" и добави, че наистина си сътрудничи с "Инопрактика", но подчерта, че нито Акимов, нито други нейни сътрудници разполагат с информация за родствените връзки на Тихонова.

Ройтерс заяви, че се придържа към публикуваното в репортажа.

Тихонова се занимава и с други дейности освен работата си в университета. Под това име тя от години се състезава като танцьорка на акробатичен рокендрол. През 2013 г. тя и партньорът й по танци се наредили на пето място на световен шампионат в Швейцария.

Днес тя е председател на два организационни комитета на Общоруската федерация по акробатичен рокендрол, показва уебсайтът на организацията. Сред спонсорите на федерацията са "Сибур", "Новатех" и "Газпромбанк" - компании, в чиято собственост и управление участват приятели и сътрудници на президента. Между тях са Тимченко, Кирил Шамалов и по-големият му брат Юрий Шамалов. Същите компании са споменати на уебсайта на "Инопрактика" като корпоративни спонсори на проекта.

По-голямата дъщеря на Путин - Мария - е извън фокуса на общественото внимание дори повече от сестра си. Ройтерс не можа да намери скорошни потвърдени снимки на Мария.

Тя е родена на 28 април 1985 г. Учила е биология в Санктпетербургския университет и медицина в Московския държавен университет. Според информации в руски и западни медии Мария се е омъжила за холандски бизнесмен на име Йорит Йост Фасен. В някои информации се твърдеше, че тя е живяла известно време в Холандия, но това не можа да бъде потвърдено.

По-рано тази година Путин каза, че и двете му дъщери живеят в Москва, но не даде повече подробности.

Сега Мария използва фамилията Фасен и под това име гради кариера в биомедицината, специализирайки в областта на ендокринната система, показват научни каталози и публикации.

На уебсайта на ИСТИНА - справочник за учени и тяхната дейност в Московския държавен университет - тя фигурира като съавтор на пет изследвания, публикувани през последните две години.

Мария е докторант в Центъра за ендокринологични изследвания на Московския държавен университет, който управлява благотворителния проект "Алфа-ендо", помагащ на деца, страдащи от ендокринни заболявания.

Мария заяви в имейл до Ройтерс, че запитванията за информация за центъра трябва да се отправят към неговото ръководство. Тя не отговори на въпросите кога се е омъжила или дали постът на баща й е оказал влияние върху кариерата й.

"Алфа-ендо" е финансиран от "Алфа банк" - голяма руска банка с филиали в САЩ, Великобритания и Кипър. Най-големият акционер е милиардерът Михаил Фридман, който има интереси в банковото дело, енергетиката и телекомуникациите.

Съпругът на Мария е работил за "Газпромбанк" - голяма банка, тясно свързана с елита около Путин. А поне до август тази година Йорит Йост Фасен е бил посочен на уебсайта на руската консултантска фирма "МЕФ Аудит" като неин заместник-председател. Той вече не фигурира на уебсайта и не отговори на запитванията за коментар.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
9
 
! Отговори
9689 преди 8 години
Ами децата на нашия елит къде са,ето това засяга нас.
146
4
 
8
 
! Отговори
Илюминат преди 8 години
В Сащ всичките ресурси са в наште ръце.
145
3
 
7
 
! Отговори
Jas преди 8 години
Драги редактори, ако не се лъжа, тази рубрика е наречена "Източна Европа". За съжаление статиите са почти без изключение единствено за Русия и/или Украйна. Определено има интересни събития и другаде в Източна Европа, но явно се налага да търсим в други медии.
144
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонименНапишете в интернет търсачката ДЕЦАТА НА РУСКИЯ ЕЛИТ и като ги видите че всички до един са в Щатите, Лондон или Германия ще откриете нова степен на руското лицемерие, баш руския елит, сергей лавров, путин, песков и всички останали пращат деата си в "гнилия запад" и те не се и връщат, добре е описано в сайта на alarmnews 20тина първи от руския елит, включително министъра на образованието, срам и позор, четете русофили, четете
143
10
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
АКА ТОВА ДЖУДЖЕ ПУТИН И КОЛЕГИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ЧУГУНЕНИ ГЛАВИ В КРЕМЪЛ СА ЕЛИТ , АЗ СЪМ КОСМОНАВТ !!!
142
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунисти - негодници!
141
1
 
9
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
...prodaljenie na 198-"ruski svqt".:A Bog ,a Pravoslavieto...,o,da-a-a-tova sa cheloveci na Knqza na tozi svqt,sirech CHORTA.Zatova az kreshtq"...vstan za VERU RUSKAQ ZEMLQ"-tova e KGB KOM *** Ruska,tq e obrechena na razpad.Vaprosat e KOGA?
140
6
 
7
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
типично по български кой кво къде и как има
139
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 198А КЪДЕ ЖИВЕЯТ ДЕЧИЦАТА НА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ ОТ ВРЕМЕТО НА КОСТОВ ТА ДОСЕГА???А КЪДЕ СА ТАКИВА "РОДОЛЮБЦИ" КАТО ПЕТЪР СТОЯНОВ И ЧЕДАТА МУ???? НА ВСЯКЪДЕ Е ЕДНО И СЪЩО...В ТЕЗИ ВРЕМЕНА ПРОСТО Е ПРЕСТИЖНО ДА УЧИШ И ДА ИМАШ БИЗНЕС НАВЪН... РОБЪРТ ДЕ НИРО СТИВЪН СЕГАЛ И МНОГО ДРУГИ СА ПЪК В РУСИЯ СЕГА...
138
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русофилските *** не дават косъм да падне от главата . Говориш така защото тиквата няма коса
137
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами децата на Костофффф Пасито Догана и тн??????????
136
7
 
14
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
Русофилските *** не дават косъм да падне от главата на диктатора и от фалшивия образ на "непобедимата и легендарна" армия на агресорите.
135
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно нормално е децата на влиятелни хора да имат за приятели деца на други влиятелни и богати хора. Никой родител няма да е доволен ако дъщеря му довлече вкъщи гадже безделник и хрантутник, или пък сина му някаква ***. Каквото и да си говорим нито един родител, които е искал децата му да имат образование, обноски и възпитание домъкне за годеник или годеница някой който живее в порутена кирпичена къща, едва завършил 12 клас и без никаква перспектива за бъдещето.
134
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама как хубаво ви разделиха ..изток и запад..сега остава и да се бийнете...целта на илюминатите..разделяй..
133
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕЗДРАВОСЛОВНА ЛЮБОЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ПУТИН И ВИНАГИ ПО 300 РЕДА "РОМАН"...ЗА ЗАПАДНИТЕ НИ ФРЕНДОВЕ КАТО ЗА МЪРТВИТЕ " ИЛИ НИЩО ИЛИ НИЩО ЛОШО" В 5 РЕДА... ИМАМ ЕДИН *** ВЪПРОС КЪМ ДНЕС-" ПО ЛИ ЩЕ ВИ Е СПОКОЙЙНО АКО ДЕЦАТА ИМ ЩЕ РАБОТЯТ КАТО ЧИСТАЧИ?" И ВИЕ ДА СТЕ НА ВЛАСТ -ВАШИТЕ ДЕЦА ЩЕ ИМАТ ВСИЧКО И ДА НЕ СЕ ЛЪЖЕМ В ОБРАТНОТО....ТАКА ЧЕ ГЛЕДАЙТЕ И ПИШЕТЕ ЗА ЛИЧНОСТТА "ПРЕЗИДЕНТ" И КАКВО ПРАВИ ТОЙ ЗА СТРАНАТА СИ ЗАЕМАЙКИ ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ ...ПИШЕТЕ ЗА СИНА НА ВЪНШ.МИНИСТЪР НА ФРАНЦИЯ-Е ТОВА Е ШОК...
132
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В то же время ряд аналитиков указывает на то, что авиаудар, который приписывают Израилю, стал первым с момента начала российской военной операции в Сирии."Россия не является нашим врагом, у нас с ней много общих интересов, - говорит бригадный генерал запаса, в прошлом глава пресс-службы израильской армии. Като ти казвам че пишеш глупости.
131
4
 
9
 
! Отговори
До израелския преди 8 години
Руснаците си пазят базите на север, колега. Дамаск не е в тяхната зона. Така можеш да се изкажеш и защо не свалят американски самолети, които нанасят удари някъде на изток. Представи си какво би станало , ако се започнат Русия и Израел и ЩАС , бе рософоб щастлив :)
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIAKOI NIAKADE SI PRADNAL,GURNALISTA SRABNAL I UMIRISAL VSICKO V EFIRA.
129
3
 
7
 
! Отговори
До 219 преди 8 години
До АнонименИзраелската авиация постоянно удря асадистите...И това е новина, защо търсят по дъщерите на Путин теле, а не ги съобщават важни новини?
128
3
 
12
 
! Отговори
Опаа! преди 8 години
Опаа, пръц! Упс, извинете! Та какво казвате? Путин е милионер на гърба на народа? Че децата му и те са милионери? Че целия руски народ работи за да забогатява фамилията му, и кръга му от приятели? Нее, няма такова нещо! Как може да си го помислите? Пръц!

Спонсорирани публикации