Практично: Живот на тясно - в 13 квадрата

Може ли да си съберем покъщнината си в такъв дом?
5 мар 2017 13:30, Екип на Tialoto.bg
12
Практично: Живот на тясно - в 13 квадрата
Снимка: curbed.com

Миналата година, по време на Лондонския фестивал на интериорния дизайн, бе представен един привидно налудничав проект за жилище. Става дума за едноетажна постройка (тип бунгало), която разполага с 13 кв. м жилищна площ. Там би трябвало да могат да пребивават двама души.

Идейният проект е разработен в датското "Студио мама" (Studiomama) от интериорния дизайнер Нина Толстрип и колегата ѝ Джак Мема. Фаталните 13 квадрата на пръв поглед са всичко необходимо за живота на една млада двойка.

Наскоро интериорния журнал Curbed.com съобщи, че проектът е бил изпълнен в района на Северен Лондон, Великобритания. Реализацията на микро жилището по последна мода е направена в преместваема постройка, която до преди това е била офис.

Спорното удобство на този дом е такова поради това, че в една стая са сбутани кухня, спалня, хол, трапезария и личен кабинет. Всичко това е възможно с функционалното усвояване на площите около стените. Издигнати са специални мебели с многофункционални качества и любопитни механизми.

За да се спести място за всекидневната употреба на 13-те фатални квадрата например, дизайнерът Толстрип е монтирала падащо легло. През деня то е прибрано в специална нисша в стената, а през нощта се разгъва с помощта на специален механизъм.

Работният кът е разработен по модерни европейски разбирания за организация на труда. По незнайни причини Западът твърди, че е изключително удобно да работиш прав на лаптопа си. Може би се цели „по-здравословен трудов процес”. Откровено казано просто се пести място. А мястото тук е дефицит. Бюрото е заместено от изтеглящ се плот, монтиран на водачи в една от библиотеките.

Кухненският бокс в това микрожилище е разбираемо малък. В него има печка, хладилник, газови котлони, два шкафа и две чекмеджета. Оставено е пространство само за необходимото. Трапезарията във фаталните 13 квадрата представлява малко сепаре тип американска закусвалня, комбиниращо две диванчета и дървена маса. Под възглавничките на диванчетата има ракли за съхранение на вещи.

Разбира се, помислено е и за хигиената. Банята е съвсем стандартна – душ кабина и тоалетна. Цената на този имот е между 14 и 20 хиляди евро.

Схема и снимки от 13-те квадрата жилище можете да откриете в галерията на Tialoto.bg

Александър Градинаров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Нерез преди 7 години
Яко сакам на село с буля да се плодиме и да гледаме дяца и добичета.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не стаа, имам куче. От асоциацията ме проверяват то дали има 15 кв.м. пространство тъй че там е проблема, не ми стигат 3 квадрата. Иначе хората и.ас ги, могат и метър на два.
10
0
 
3
 
! Отговори
Хх преди 7 години
.. нисша?!
9
1
 
24
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Аре няма нужда!Земята е обширна, цели континенти стоят полунаселени, айде голям зор да се бутаме всички у Лондоня, че да ни експлоатират по-лесно капиталистите!Предпочитам си на въздух и на село, имам клаустрофибия. Тва жилище ми прилича на сам ерген от 3-тия пол, който вечер се облича в къса пола и излиза на срещи...Демек, стойте си самотни и на тясно, деца не ви требват, а само работа, работа, работа...Мерси, тенкю вери мач!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Антиутопията напредва скоростно. Сега вече трябва да се учим и да не дишаме
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перфектно за *** но те може би ще го продадат веднага...на получерните...
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най ми хареса" цената. За тази цена мога да си построя къща на 3 етажа. Е, в БГ
5
3
 
21
 
! Отговори
Подготвят ви преди 7 години
Подготвят ви за ново вдигане на цените на имотите и за намаляване на парите . Такива апартаменнти в Токио са нещо обичайно....... Поне България хората имат собствени жилища около 90% имат собствено жилище. Благодарение на комунизма естествено........
4
1
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Как ви хрумват тези глупости се чудя .Дано да не стигнем до там ,че да се бутаме в 13 квадрата
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
напълно възможно! до 1980-та така живеехме 3-*** души в бл.502 в люлин-5 - тези блокове с дървените балкончета.хладилник,над него телевизор,над него- радиограмофон...в банята си миех чиниите. в коридорчето метър на 1.20 беше печката и до нея газовата бутилка. в стаята - спалня,единично легло,между тях маса. за да стане един от масата,става поне още един..........мани - мани !
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросъ е не дали може, а дали трябва?А иначе и гробът не е много широко място.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно достатъчно за @мунджите - спокойно може без санитарен възел - къпане и тоалет в офиса в работно време!