„Хиндемит“ - абсурдът на нормалните

С филма на Андрей Слабаков ще се открие 22-рото издание на Киномания
4 окт 2008 12:24, Петя Славова
6
„Хиндемит“ - абсурдът на нормалните
Снимка: Киномания

Две семейства живеят едно срещу друго. Запознават се, харесват се. Купуват си еднакви мебели, ядат едни и същи гозби, придобиват общи навици. Намразват се.

Това е „Хиндемит“ - вторият пълнометражен филм на режисьора Андрей Слабаков, с който ще се открие 22-рата Киномания.

Главните роли са поверени на Ернестина Шинова и Деян Донков, които се превъплъщават едновременно и в двете гневни и дразнещи се една друга съпружески двойки.

Проектът започва своето начало под името „Неутрална зона“.

По-късно се променя, за да продължи подетата традиция на Слабаков да кръщава филмите си с имена на композитори.

Такъв бе и миналият му филм „Вагнер“. Има още нещо, по което си приличат двата му проекта.

Андрей Слабаков повтаря и жанра: комедия на абсурда, крепящ се предимно на човешките недостатъци.

Колкото повече двете семейства в „Хиндемит“ се опитват да се различават  едно от друго, толкова повече си приличат. Смешно и жалко, двойките придобиват еднаква представа за „различност“.

Действието периодично е разнообразявано от „случайните” появявания на обитателите на квартала, които до един се оказват служители на доскоро съществуващ наблизо лунапарк.

Членовете на двете семейства гледат непрекъснато телевизия, но само и единствено реклами.

В една от текущите рекламни кампании Хиндемит се оказва рекламно лице на всичко, за което човек може да се сети. Най-вече: стремежът на нормалния човек да бъде различен.

Но реалността принуждава този човек да се подчинява на нормите, наложени от обществото. Те го превръщат в еднакъв с останалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
бг-кино антифен преди 13 години
Приятна изненада. Нелош филм. Неочаквано добра актьорска игра - вероятно заради жанра, който предполага известно преиграване. Леко кичозен, понатруфен, но на фона на огромната помия в последните години се трае, даже може да се определи като добро попадение.
10
2
 
7
 
! Отговори
Ива преди 13 години
Адски добър замисъл, класно изпълнение, на доста места се смях с глас, което по прехвалените американски бози не ми се е случвало отдавна ;) Странна слабост видях в горящите мини- макети на къщите, дано е било режисьорски похват, защото на фона на останалото изглеждаше лаишки ;) Много впечатляващ филм.
9
0
 
6
 
! Отговори
Тази вечер по БНТ преди 13 години
гледах филма, поради анонса, който представиха актьорите, участвали в него. Доста тъжен филм, комичното сякаш беше на заден план. Силна ирония, достигаща до сарказъм за съвременния български (и не само) бит. Харесаха ми антирекламите, чрез тях се показва тоталното зомбиране на хората и желанието да правят или притежават нещо интензивно рекламирано. Уважавам желанието на автора да засегне повече теми, но те са така хаотични, че оставят привкус на незавършеност. Отлична игра на Шинова, Донков - п
8
2
 
5
 
! Отговори
iv преди 13 години
След това нещо ми е трудно да реша, кой ми е в класацията за най-лош филм на всички времена - този ли, Зифт ли... Човекът рак от Марс е великолепен шедьофър, не знам защо съм го мразела толкова, бих го гледала пак, но това никога вече. А сега ме извинете, отивам да повърна.
7
8
 
7
 
! Отговори
зрител преди 13 години
Гледах го от купен за 1.99 лв диск от Метро, но за такива филми трябва да плащат на хората, за да ги гледат. А.С. е изключителен некадърник, за разлика от баща си. Не знам как старият се е съгласил преди смъртта си да участва в такава пръдня. А.С. да върне парите и да му ударят 100 тояги на голо!
6
4
 
6
 
! Отговори
Lo преди 13 години
Чудесен,забавен,модерен ... и после нямало български филми...Самият Андрей Слабаков беше на прожекцията му в моя град и говорихме с него след филма.Направи чудесно впечетление на всички !
5
5
 
1
 
! Отговори
Сибел преди 15 години
мн е як гледала съм го и е мн мн мн як но и малко *** когато дават оная реклама за ХИНДЕМИТ и така де но и малко як но всъщност поъвече як и як и як и як но и мноо мноо як
4
2
 
3
 
! Отговори
nnnnn преди 15 години
tozi film triabva da se gleda ot vci4ki. Nai posle nechtomnogo dobro.P R I A T N O G L E D A N E.....
3
3
 
1
 
! Отговори
joro преди 15 години
mnogo qk film , soundtrack-a sushto e mn gotin
2
2
 
2
 
! Отговори
Бургаски преди 15 години
И аз гледах филма в Бургас и държа да отбележа, ч
1
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 15 години
Гледах този филм през лятото ,като част от прожекциите на пътуващото кино на Андрей Слабаков в Бургас ,в Морската градина .Добър филм,ироничен , с морални дилеми и доста абсурден хумор , но достъпен за широката публика , а не само за двама -трима псевдоинтелектуалци.Така ,че - смело напред , гледайте го , ще ви се услади.Подкрепете българското кино.