От Раци до Цар

Още от Киномания
9 ное 2009 10:32, Петя Славова
2
От Раци до Цар
Филип Аврамов и Валери Йорданов в "Раци". Снимка: Киномания

Афишът на Киномания продължава с българските независими заглавия Hunting Park, който е пълнометражен игрален дебют на Любомир Младенов.

Ще бъде показан и последният игрален филм на режисьора Иван Черкелов – „Раци”, който пристига на Киномания ’09 след успешна фестивална разходка из Европа.

Иван Черкелов има солидна филмова биография, започнала с „Парчета любов” от 1989, през „Търкалящи се камъни” 1995, „Стъклени топчета” 1999 и „Обърната елха” 2006.

Режисьорът е познат с авторския си стил и нестандартен кинематографичен език. „Раци” представя подобен дълбок поглед към двама приятели, въвлечени в борбата за надмощие между двама мафиотски босове.

Действието се развива в годините на прехода, безсмислието е в основата на абсурдите на ситуацията, а актьорката игра е силна и органична.

В главните роли са Валери Йорданов и Филип Аврамов, зрителите ще се насладят и на играта на режисьора Рангел Вълчанов в образа на местен мафиот.

Едно от събитията за публиката на Киномания 2009 ще бъде пълнометражният игрален дебют на театралният режисьор Иван Станев.

Moon lake е особен вид синтез между кино, философия, поезия и съвременни физични теории.

Киноманите ще могат да се насладят и на историята в “Цар” на режисьора Павел Лунгин.

Историята се случва през XVI в., когато в поствоенна Русия властва Иван Грозни, а страната тъне в глад и разруха.

Забележителният исторически епос предлага на зрителите мистично-религиозно пътуване назад в миналото, когато силите на доброто и злото се борят за надмощие в доста тежка за Русия ситуация.

Омагьосващата визуална стилистика на руската провинция, заснета от оператора на Клинт Истууд – Том Стърн, разкошните костюми и добрият саундтрак допълват класната актьорска игра.

В “Цар” е последната роля на големия руски актьор Олег Янковски, който умира три дни след световната премиера на творбата на кинофестивала в Кан.

Още един от зрелищните хитове на руското кино идва за 23-тата Киномания – “Адмирал” на Андрей Кравчук.

Филмът е революционен епос, който предлага на зрителите въздействащи военни сцени, историческа драма и разказ за една обречена любов, като се опира на реални факти от живота на адмирал Александър Колчак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
гледах филма. Иван Черкелов си остава най-авторския съвременен режисьор у бг. Успех на филма, дано наистина да има публика, защото е жалко киното ни да се гледа и цени повече в чужбина, от колкото у нас
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
айде, успех на българските филми, да почнат да се гледат не само в чужбина, но и у нас:) "Раци" си заслужава