Елементарно, Уотсън? Няма такова нещо

Шерлок Холмс по следите на мъртвите във филма на Гай Ричи
29 дек 2009 14:16, Петя Славова
23

Шерлок Холмс обича уличните боеве. Снимка: Александра филмс

Мрачен, призрачен и посивял. Такъв е Лондон в очите на Гай Ричи. Режисьорът, когото бяхме забравили като такъв след брака му с Мадона, отново се появи в света на киното с най-новия си филм “Шерлок Холмс”.

Продукцията е на големия екран от първия ден на януари, а главните роли са поверени на Робърт Дауни Джуниър (Шерлок) и Джуд Лоу (д-р Джон Уотсън).

Историята прехвърля в 19 век, времето на научните открития, тайнствен орден сменя духовния си водач. Новият е лорд Блекууд (Марк Стронг), който иска власт над целия град.

И така вечният тандем на Холмс и Уотсън се хвърля в поредното си крими приключение, но този път то ги откарва по-далеч – из дебрите на отвъдното.

Историята е пропита с мистицизъм, тайнствени сили и оплетени магични заклинания, които само предизвикват още повече детективската мисъл на Холмс, опияняващ се и от тай най-незабележимия детайл.

Постоянно напрежението в сюжета се поддържа от тайни знаци, загадъчни изобретения и страшни изрази от рода: “Щом мъртвите са излезли от гроба, значи живите ще заемат местата им”...

За детектива, който вярва единствено в реалността, подобни ситуации събуждат онази струна, която може да изтръгне фалшив тон от цигулката му Страдивариус, но не и погрешно решение на загадката.

Това, което изглежда невъзможно и невероятно, е разбулено от Холмс с помощта и вдъхновението на опиатите, които позволяват на героя да разшири кръгозора си.

Гай Ричи ни описва един по-различен герой от познатия ни от книгите на Артър Конан Дойл.

Шерлок отново е този съветващ детектив, който помага на случаите в Скотланд ярд и най-вече на инспектор Лестрейд (Еди Марсан).

Героят не е лишен от своята лула, от наркотиците...

Но докато в книгите фигурата на известния детектив изглежда прекалено студена и отдалечена заради рационализма си, то във филма на Гай Ричи Холмс е екшън герой, доста експресивен, проявяващ искрени чувства и притежаващ изключителен темперамент.

Така, освен присъстващата годеница на д-р Уотсън, тук се появява и изпечената мошеничка Ирен Адлър (в ролята Рейчъл Адамс), която е колкото привлекателна, толкова и опасна. Буйната й връзка с детектива е единствената неразрешима загадка за Холмс.

Шерлок също така обича да участва в улични боеве, да става център на събитията, вместо да изпрати на разузнаване уличните деца шпиони.

Гай Ричи доста набляга на бойните сцени, които са раздробени на десетки важни детайли, предизвикващи комични ситуации и респект към киното на режисьора.

И още нещо: нито веднъж не се чува прочутата фраза: "Елементарно, Уотсън!".

Вижте трейлър на филма

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Strahd Von Zarovich преди 12 години
Това, че салоните се пълнят с ***, нищо хубаво не значи, нали се сещаш, BUSTAMANTE
23
0
 
0
 
! Отговори
Радо преди 14 години
Брато, ти знаеш ли от коя държава е Гай Ричи?
22
0
 
1
 
! Отговори
гледах го! преди 14 години
Филмът е супер - отдавна не е правен толкова интересен приключенски филм. Атмосферата на Лондон от края на 19 век е предадена невероятно добре; действието е много динамично. Дори май ми хареса повече от Аватар :)
21
0
 
0
 
! Отговори
saseto преди 14 години
Каква пумия се изля от някои коментари направо не е истина. Презадоволени замундарчета неудачници дето се спукват да свалят холивудски филмчета на аванта плюят по хора и държави на които и плюнката им не струват.
20
0
 
1
 
! Отговори
гледах го преди 14 години
Филмът е великолепен! Страхотно пресъздава атмосферата , актьорската игра - блестяща, тънко чувство за хумор, батални сцени, абе кеффф.(Холмс + Уотсън = Хаус + Уилсън)
19
0
 
1
 
! Отговори
ideen преди 14 години
ГАЙ РИЧИ Е ВЕЛИК-ФИЛМА ЩЕ Е ЛУДНИЦА
18
0
 
0
 
! Отговори
АнтиКаруцар преди 14 години
"Така, освен присъстващата годеница на д-р Уотсън, тук се появява и изпечената мошеничка Ирен Адлър (в ролята Рейчъл Адамс)" - тази пък коя е ?!? Аз знам Рейчъл МакАдамс , но тук явно са открили някой нов талант...
17
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 14 години
{} :)
16
1
 
0
 
! Отговори
MURDOC преди 14 години
Шерлок Холмс .........ПО АМЕРИКАНСКИ . Всичко друго е излишно.
15
0
 
1
 
! Отговори
BUSTAMANTE преди 14 години
Абе на който не му се гледа да не гледа. Коментар за филма може да даде човек който го е гледал. Лесно е да кажеш помия и готово, дали сме си величавата оценка. Ама тая помия пълни салоните и хората печелят независимо дали ви харесва или не, а вие може само да се завиете леко с родопското одеало и да си попръцквате. Аз също съм чел доста и знам каква е разликата между образа описан в книгите и този във филма.
14
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 14 години
{}
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Къв гей бе, той е женен от 4 години... и преди това беше женен за няква актриса...
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Fire, гледай го само заради различната гледна точка - филма е супер, и в момента жъне успехи в САЩ. Само за един ден приходите са около 30 милиона.
11
1
 
0
 
! Отговори
глупости на търкалет преди 14 години
aghh, ти си неграмотно тийнеджърче, което даже не знае да пише грамотно, филмът ще е точно като за теб!
10
0
 
1
 
! Отговори
aghh преди 14 години
''глупости'' ти си *** филма ще е лудница
9
1
 
0
 
! Отговори
глупости преди 14 години
Нищо не не може да се сравнява с съветската версия на Шерлок Холмс от 80-те години! Това е помия, която не си заслужава даже от интернет да се дърпа.
8
0
 
0
 
! Отговори
aaa преди 14 години
?
7
1
 
0
 
! Отговори
fire преди 14 години
Чел съм почти всички разкази за Шерлок Холмс и д-р Уотсън от сър Артър Конан Дойл и като гледам главния герой и трейлъра, нямат много общо книгите :/ колебая се дали да го гледм :\
6
0
 
0
 
! Отговори
spas преди 14 години
ima li go za download ve4e?
5
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 14 години
А кой е гей...?