"Love.net" флиртомания: Пусни ми, ако можеш!

Филмът на Илиян Джевелеков тръгва по кината от 1 април
Обновена: 31 мар 2011 16:01 | 31 мар 2011 15:51, Петя Славова
74

Джон Лоутън с Илиян Джевелеков. Снимка: Мирамар филм
Двойствен живот, бързи флиртове и пълна анонимност. Това е виртуалната игра, в която се забъркват героите от новия български филм „Love.net”. Продукцията е игрален дебют на режисьора Илиян Джевелеков, познат като продуцент на „Дзифт”.

Главните роли са поверени на Христо Шопов, Лилия Маравиля, Захари Бахаров, Диана Добрева, Койна Русева, Владимир Пенев, Диляна Попова.

Историята се занимава със съдбите на няколко персонажа, които прекарват доста време в интернет пространството и които зависят или по-скоро са зависими от него.

Докъде може да стигне всеки, сърфирайки из нета, кой е животът, който иска да води – реалният или виртуалният? За тези и други неща си поговорихме с режисьора на „Love.net”.

Това е вашият дебют в игралното кино, но имате опит в документалното. Освен това идеята за филма е дошла още през 2004 г., когато виждате какъв живот кипи в реални интернет сайтове за запознанства. Може ли да се каже, че истината е по-интересна от измислицата?

Илиян Джевелеков: Има един много тънък момент. Реалният живот в интернет и най-вече в сайтовете за запознанства има специален канал на комуникация. Говорим за писмена реч. Хората си пишат. Това нещо остава и затова е много любопитно. Преди да започнат снимките на филма, организирахме акция в интернет, за да направим проучване какво се случва там. Получихме едни напълно готови истории. Влизаш в компютъра и четеш.

Персонажите във филма ви използват интернет като маска, зад която те могат да бъдат всеки и да направят всичко.

Илиян Джевелеков: В интернет всеки може да пласира такава самоличност, която е мечтал. Там можеш да пуснеш един профил без снимка и да се представиш за какъвто си искаш. Въпросът е какво се случва след това.

Трябва ли да има граници между вербалното и виртуалното общуване?

Илиян Джевелеков: Тук може би трябва да говорим за границите, които обществото е създало. Да, трябва да ги има. Да бъдат възпрепятствани хора, които имат лоши намерения.

Във филма  оставихте главните герои да изяснят отношенията си отново през интернет. Те не посмяха да си кажат истината в очите, но я написаха. Това ли е съвременният начин на общуване?

Илиян Джевелеков: Да, това е едно от важните изследвания, показващи особеностите на този тип комуникация. Хората, скрити зад маската, за която ти говориш, комуникират много свободно. Те са спокойни, че никой не може да предположи кой седи отсреща, и по тази причина, считат, че всичко им е позволено.

Чувстват се скрити – това е една психологическа нагласа на тотална анонимност. Човек си мисли, че няма как да бъде идентифициран, и започва да се разкрива в такава степен, че в един момент това не може да се сравни със себеразкритието, което същият човек прави пред най-близките си хора в реалния си живот. С непознат всеки може да си каже много интимни неща, които да останат скрити и недоизказани за близкия. Това се случва и в нашето стори.

Доста сложно е да се екранизира интернет общуване. Освен него, във филма си вмъкнахте и театър. Трудно ли беше?

Илиян Джевелеков: Не толкова трудно, колкото интернет диалозите. Специално театърът беше доста лесно занимание, защото снимахме готовия спектакъл на Диана Добрева – „Казанова”. За мое щастие постановката визуално е изключително красива и е като метафора за съдбите на нашите герои.

Как се случи кастингът? Например със Захари Бахаров работите и в друг ваш проект – „Дзифт”, където дебютирате като продуцент. В предишния филм негова екранна партньорка е манекенка, в Love.net – също.

Илиян Джевелеков: Това с партньорката манекенка е случайно съвпадение. Иначе наистина бяхме говорили предварително със Захари за ролята и до голяма степен писахме сценария за него, и за Христо Шопов. Така ни беше по-лесно - да създадем роли за хора, които познаваме.

Във филма има и много непрофесионални актьори. С кои се работи по-трудно?

Илиян Джевелеков: Мисля, че професионалните и непрофесионалните актьори добре се съчетаха. Много важно е да кажа изключително добра дума за кастинг режисьора Александра Фучанска, която направи чудесна селекция. Дебют в този филм правят Джон Лоутън, Диана Попова, Лора Чешмеджиева – трима от петимата главни актьори са дебютанти.

Именно за Джон Лоутън исках да ви питам. Музикантът от Юрая Хийп играе ролята на музиканта Джон. Как се свързахте с него?

Илиян Джевелеков: Бързият разказ е следният. Нели Димитрова – сценаристката на филма, дойде един ден развълнувана с вестник в ръка и посочи негова снимка с въпроса: това не е ли нашият човек? Ние го видяхме и се съгласихме. Матей Константинов, който е също сценарист и продуцент на филма, се оказа голям фен на Джон Лоутън и така нещата се развиха много бързо. След 6-часова среща, на която бяхме тримата продуценти – Георги Димитров, който е и художник на филма, Матей Константинов и аз, си стиснахме ръцете.

Къде ще се разпространява филмът?

Илиян Джевелеков: Тръгва от 1 април. Засега във всички градове, в които има кина в България. Започваме в около 30 киносалона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От по-новите български филми съм гледал Дзифт и Светът е голям.....Мога да кажа,че нашите актьори не остъпват по талант на холивудските си колеги ,но сценаристи,режисьори,оператори.. са много,ама много зле и в резултат на това се получават само бози.Чудя се тези хора не гледат ли съвременно кино,за да видят как се развиват нещата.Слабото финансиране не е оправдание,защото има много качествени нискобюджетни продукции.Сещам се за Winter`s bone,който е заснет с 1-2млн и беше номиниран за Оскар
69
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Филма е супер ***. Но се забавлявам на един от коментарите по-долу, че бил уникален и бил на 2-място между "Стъпки в пясъка" и "Тилт". Хора свалете си очилата!!! В Холивуд се правят по 450 филма на година и накрая от тях 4-5 стават. Тук излязоха 3 филма и вие написахте че всичките са супер хитове!!! Моля, бъдете реалисти! Българското кино е на светлинни години назад, както и всичко останало(спорт,образование,здравеопазване...да изброявам ли още?).
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жалко подобие на кинопродукция!!! Другия път поне спирайте филма за реклами, като по телевизията, а не ги вмъквайте вътре. Адски смешно и грозно е!!!
67
0
 
6
 
! Отговори
!! преди 13 години
Да питам продуцентчето..- Аве пич, платихтели патента за името. Май Май ще се гледаме в съда...
66
0
 
9
 
! Отговори
BBB преди 13 години
Поздравления за опита за да се направи БГ филм. Оценям напъна но не се получило добре.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
точно така , тук съм съгласен с теб ...
64
5
 
6
 
! Отговори
RGB преди 13 години
do Анонименаман от учители по български език. пишем с клавиатура. живеем в 21 в. Не е важно как а какво си записал. Поговорката *по дрехите посрещай по ума изпращай* се е преобразила в *по кирилицата и бла бла бла.... жалка работа. не съм длъжен да харесвам нещо.
63
6
 
5
 
! Отговори
Nin преди 13 години
Чудесен е! А на всички предубедени българи, бих искала да кажа - пейзажът е пред всеки от нас, но картината в главите ни е различна..Вярвам, че повечето от вас ще "хванат" смисъла на тия думи, а на другите пожелавам успех! Така или иначе...опитът е от значение! Поздравявам всички създатели на LOVE.NET :)
62
1
 
6
 
! Отговори
Жени преди 13 години
Не беше много зле филма. От всичките истории ме подразни старата мома, която си пишеше с англичанина. Много грозна и некадърна. Останалите са ОК.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добре е да се научиш как се пише РЕЖИСЬОР неграмотнико , преди да коментираш неговата работа ...
60
3
 
9
 
! Отговори
RGB преди 13 години
и изгледах филма. добър опит. браво на едиторите. слабо режисиране и сценарий. 61 е прав за актьорите излишен е всякъкъв коментар. Добър опит. но само толкова. ако режисйора е калпав ако ще и златен сценарий да имаш не става . Филмит е евтино копие на американски че и на боливудски продукции...
59
3
 
26
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 13 години
Казвал съм го много пъти. В българските филми актьорите играят все едно имат запек, правят или клизма или са глътнали стик за голф, тук не правят изключение.
58
1
 
12
 
! Отговори
Марк до 57 преди 13 години
И писането на книги , и рисуването на картини и икони е изкуство!Да си чул да се отпускат пари от бюджета на някой писател, за да напише книга?!??А да са направили предварително откупуване на бъдещите картини на някой художник от някое държавно учреждение?!?!А на претенциозните лигльовци - т.н. "кинотворци" им се отпускат огромни пари от бюджета /ПРЕДВАРИТЕЛНО/ за да снимат *** ленти!Нека да си набавят пари от спонсори, от реклами и тогава нямам никакви претенции към тях!Да правят квото и
57
4
 
2
 
! Отговори
гледах го преди 13 години
На мен ми хареса.
56
1
 
6
 
! Отговори
до 57 преди 13 години
аз съм съгласен с 55 не може за тоя *** филм да ти искат 10 лв най-добре е да ги дават по някоя тв програма поне като видиш че е *** да смениш канала без да си давал 10лв
55
4
 
3
 
! Отговори
mestessa преди 13 години
Какви данъкоплатци 55?!? Става дума за кино.А киното е изкуство.И стига с това "едно време".
54
3
 
7
 
! Отговори
hm преди 13 години
гледах го, филма тряя се казва sex.bg.. 5-6 сюжетни линии които се преплитат накрая (уау, колко неочакавано) и през цялото време се говори само кой с кого къде и как. Актьорите общо взето са ок, но сюжет като цяло не видях.. не съм впечатлен, но и не очаквах да ме впечатли..
53
4
 
7
 
! Отговори
до zzz .!. преди 13 години
мдаа много си прав и ни искат по 7-10 лв за билет ХАХАХАХА НИКОГА даже и на торент няма да си го изтегля едно време имаше филми а сега само харчат парите на данъкоплатците за супер *** филми
52
1
 
9
 
! Отговори
.!. преди 13 години
СЛАБО СЛАБО поредния много глупав филм..добре че сме се научили поне че като не става със сюжет става с голотия и секс сцени..както с музиката ни ...
51
12
 
8
 
! Отговори
Даниел преди 13 години
Гледах го, хареса ми. Поставям го на 2ро място като, качествен филм. На първо място е Стъпки в пясъка, а на трето място Тилт.