Любимо кино в тиха пресечка

Безплатни прожекции на любими филмови заглавия през ноември
1 ное 2012 13:16, Петя Славова
2
Любимо кино в тиха пресечка
Снимка: Sofia Contemporary

Четири от старите български ленти ще се завъртят безплатно на открито кино. Заглавията, които са избрани с гласуване във Facebook, са част от проекта на Риркрит Тираваниджа „Обществено кино на тиха пресечка“.
Събитието е част от феста Sofia Contemporary.

Българските игрални филми са „Куче в чекмедже”, „Опасен чар”, „Оркестър без име” и „Войната на таралежите”. Може да ги видим от 3 до 7 ноември от 19:03 ч. в градинката пред галерия „Академия”, на ул. „Шипка” № 1.
Киното на открито се състои от четири големи екрана, подредени във формата на квадрат, които ще излъчват едновременно филмите всяка вечер в продължение на пет дни.

Идеята е на тайландския художник Риркрит Тираваниджа, който е роден в Буенос Айрес. В страната си той е един от най-влиятелните артисти на своето поколение. Работата му няма конкретнa среда на изява. Тираваниджа съчетава в нея традиционна изработка на предмети, публични и частни пърформанси, обучение и други форми на обществени услуги и социални дейности.

Носител е на наградата Hugo Boss за 2004 г., присъдена от музея Гугенхайм, удостоен е и с отличието Benesse на Музея за съвременно изкуство в Наошима, Япония, както и с наградата Lucelia Artist на Смитсонския американски музей на изкуствата.

Негова ретроспективна изложба е представена в музея Бойманс ван Бейнинген в Ротердам, а по-късно и в Париж и Лондон. Тираваниджа е член на факултета на Училището по изкуства в Колумбийския университет и съосновател и куратор на Utopia Station – колективен проект на художници, изкуствоведи и куратори.

Той е и председател на образователно-екологичен проект известен като The Land Foundation, разположен в Чанг Май, Тайланд. Освен това членува в колективно алтернативно пространство в Банкок, където е постоянното му жилище и студио.

Проектът „Обществено кино на тиха пресечка” е реализиран за първи път през 1999 г. в Глазгоу, като местната общност избира да гледа филмите „Казабланка”, „A Bug's Life”, „Книга за джунглата” и „Животът е чудесен”.
През 2001 г. работата е представена и на 7-то Международно биенале в Истанбул, където са прожектирани две холивудски продукции и два турски филма. За първи път в България творбата представя изцяло национално кино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Безплатни прожекции на любими филмови заглавия през ноември"Само заглавия? Филми няма ли да има?
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Може да ги видим от 3 до 7 ноември от 19:03 ч. в градинката пред галерия Академия, на ул. Шипка 1. "Да ги бяхте сложили от 3 до 7 януари по-добре, да се затопли малко времето, че да става за кино на открито!