Филм за жертва от атентата в Бургас откри "В Двореца"

Фестивалът в Балчик започна с "До края, Амир"
Обновена: 30 юни 2013 09:40 | 30 юни 2013 07:48, Петя Славова
0
Филм за жертва от атентата в Бургас откри "В Двореца"
Кадър от атентата в Сарафово. Снимка: Булфото

С международната премиера на документалния филм "До края, Амир" - за 28-годишния Амир Менаше, една от жертвите на атентата на летището в Бургас на 18 юли миналата година, бе открит 11-ият международен фестивал на късометражното кино "В Двореца" - Балчик. Специални гости бяха съпругата на Амир Натали Менаше (също пострадала при терористичната атака), по-голямата му сестра Тали, режисьорът на филма Рой Зафрани, както и г-жа Саусан Хасон, заместник-ръководител на посолството на Израел в България.

"Смислено, но и трудно преживяване беше създаването на филма", каза Рой Зафрани. "Искаме да покажем историята на Амир на колкото се може повече хора. Отвъд трагичната лична история, филмът е за разрушенията, които причинява тероризмът, надяваме се да стане и стъпка към неговото прекратяване", допълни режисьорът.

"Тази ужасна трагедия, която остави и едно българско семейство без съпруг и баща, не бива да се повтаря. С прожекцията днес отдаваме почит към жертвите и техните близки и отправяме силно послание против тероризма, за мир и спокойствие", посочи на откриването Саусан Хасон.

"Филмът е много тежък и може би не е подходящ за откриване, но трябва да бъде показван, защото всички имаме ангажименти и към децата си, и към всичко, което се случва около нас", коментира пред репортери директорът на фестивала Цанко Василев. По думите му авторите са държали премиерата да е именно тук.

Разкази на близки и приятели след трагедията - през едва сдържани сълзи, но и с усмивка, заради ведрия характер на Амир -обичащ, всеотдаен, оптимист, се редуват в 40-минутния филм със записи от съкровени моменти през щастливия период в живота на семейството - толкова щастлив и хармоничен, че Натали дори се питала дали не е сън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари