70% от европейците дърпат филми от нета

Наблизо нямало кино, а и да имат - изборът на филми е ограничен
Обновена: 6 фев 2014 21:36 | 6 фев 2014 20:56,
45
70% от европейците дърпат филми от нета
Снимка: архив, Reuters

Близо 70% от европейците свалят филми или ги гледат онлайн безплатно, законно или незаконно, сочи ново проучване на Европейската комисия за поведението на аудиторията. Според него 40% от притежателите на смартфони и над 60% от притежателите на таблети гледат филми на тях.

В изследването се посочва, че това не е изненадващо, тъй като докато публиката показва голям интерес към филмите като цяло, често най-близкият киносалон е на известно разстояние, а изборът от филми — сравнително ограничен.

Това сочи, че европейската филмова индустрия може да увеличи приходите си, като разработи различни видове доходоносни онлайн платформи с цел по-голямо предлагане на филми и разширяване на аудиторията.

97% от европейците гледат филми поне от време на време, сочи проучването.

Европа произвежда над 1000 филма годишно, но повечето от тях се гледат в държавата, в която са направени, и относително малка част се излъчва в чужбина.

68% от запитаните свалят филми безплатно, а 55% гледат излъчвани безплатно филми на компютъра си или на портативно устройство. Обикновено хората, които зареждат безплатно онлайн съдържание, са млади и образовани, живеят в градовете, обичат да гледат филми и се интересуват от филмовото разнообразие, но са недоволни от цената и слабото законно предлагане, показват още резултатите. 

14% от запитаните отговарят, че няма киносалони на по-малко от 30 минути от дома им. Този процент достига 37% в Румъния, 27% в Литва и 16% в Хърватия.

Европейските филми се възприемат като оригинални и следователно провокиращи, публиката обаче критикува техните „мудни или тежки“ сюжетни линии. Преобладават хората, които избират кой филм ще гледат непосредствено преди да отидат на кино, като най-голям маркетингов ефект имат трейлърите.

28% от европейците гледат филми по време на фестивали, а близо 50% от запитаните са се възползвали от филмови образователни програми, например в училища, университети и киноклубове.

Проучването на поведението на зрителите се базира на изследване, анализ и интервюта с публиката в десет държави членки — Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания, Германия, Полша, Хърватия, Румъния, Литва и Дания. На въпроси за филмовите им навици и предпочитания са отговорили 5000 души на възраст от 4 до 50 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: филмиинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Еu кино преди 10 години
Човек, за да гледа европейско кино или трябва да чака за фестивал или да чака да минат 5-10 години, за да пуснат филма по Канал 1. В кината прожектират само американски бози и тук-таме някой бг филм. Е как да не теглиш?! (Пример: скоро даваха "Завет" на Кустурица от 2007)
42
1
 
3
 
! Отговори
Циция от Габрово преди 10 години
Е па мнооо ясно , че ще теглим от нета !!! Няма да им давам на тия изетници по 9 кинта за билет в киното у МОЛ-а!!!!! .............. Аз даже и нета крадвам от съседа.......... той па крадва от съседа отгоре........ та така!...........
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е нормално на ората им писна от турски сериали!
40
2
 
15
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Аз пък живея близо до Арена Запад и до мола на Стамболийски- имам кино наблизо , ама пак тегля.То едно ходене на кино с децата излиза 100 лева- билети, пуканки, безалкохолно, сандвичи, някоя играДетско меню 10 лева, пуканки и кол 5 лв, билет -15 лв.Шъ теглъ , как няма да тегля.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В другите страни поне има нормални филми, които може да се гледат от сайтовете на телевизиите. Тука има *** сапунки.
38
0
 
9
 
! Отговори
BG преди 10 години
70% от европейците и 100% от българите дърпат филми
37
1
 
11
 
! Отговори
Xaxo преди 10 години
Значи затова Блатечки е толкова напълнял напоследък... яде от много хладилници едновременно :)
36
1
 
5
 
! Отговори
Пешето преди 10 години
Аз па си тегла и не ми пука за никви права. За последно бех на кино през 1994 гледах Журасик парк и отогава не съм стъпвал в киносалон.
35
2
 
13
 
! Отговори
никога не скучая преди 10 години
С филми и без филми живота е прекрасен. Има толкова много други неща за правене на този свят.книги, спорт, екскурзии, работа.Имам план тази година да посадя 3 дръвяета за всеки от семейството ми по едно. Място и време винаги се намира за този който има желаниеХубав Петък ви желая!
34
6
 
0
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До De - забранено АЗ СЪМ БОС В ТИЯ ТЕХНОЛОГИИ НО ЗНАМ ЗА ,,THOR''-BRAUZER И VIP-СОФТУЕР КОИТО ТИ ПРОМЕНЯТ IP-TO НА КОМПЮТЪРА И НЕ МОГАТ ДА ТЕ ЗАСЕЧАТ ОТКЪДЕ СЕ ВКЛЮЧВАШ, ИЛИ ПОНЕ ТАКА СИ МИСЛЯ.
33
4
 
1
 
! Отговори
do 4oko преди 10 години
ti si bolen ***
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До де ми махни се от Германия тогава може да отидеш в *** Америка да ти изпият мозъка Долу на милиционерщината ще си сваляме каквото си искаме или ще спрете интернет американски чворове хаха
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много интересно
30
2
 
8
 
! Отговори
v0da преди 10 години
Aide stiga s tiq avtorsi prava be kato si naumqt evreiskite chifuti che ot neshto drugo shte ni kradat i se pochva masova propaganda po televiziite che sme mnogo loshi deto si telgim filmite. Ami v Evropa predpolagam moje da si pozvolish da hodish na kino ot vreme na vreme ama izvinqvai v Balgaria s zaplata ot porqdaka na 500lv srednata ne moje chovek da si pozvoli da dava po 10lv za kino kato se ima napredvid che moje da si gleda nai udobno koito si film iska v kushti bez pari.
29
1
 
14
 
! Отговори
зрител преди 10 години
Какво се вълнувате толкова. Отдавна няма смислени филми. Предлага се американска чалга с прогнозируем сюжет и идея. В тези филми има изкукали и неприложими идеи. Зрителя като гледа такъв филм после му идва да се самоубие от простотия. Бълвочи, инфантилности, чалга. За това ли искат пари тези с авторските права? Както са тръгнали им предстои все повече липса на пари. Пазарната икономика поставя всеки на мястото му. Правиш *** - фалит!
28
26
 
4
 
! Отговори
златко преди 10 години
Само мисия лондон си струва да са се гледа на кино! Велик!
27
9
 
30
 
! Отговори
4oko преди 10 години
Последният път когато бях на кино тиквата още беше шофьор на Тодор Живков ,а Цвък Цвък точно го бяха приели във ВИВ , специалност "Лека атлетика" - задочно ,че не му стигна бала за редовно. Роско плевналвиев пък майка му го переше с точилката ,че си яде саполите.
26
4
 
9
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Хубави филми се правят и в днешно време, просто не трябва да се ограничаваме с масовата продукция от Холивуд. Има стойностни филми от Европа, Русия, Азия, Южна Америка, само трябва човек да се порови. Ако става въпрос - има и стойностни американски филми, но просто на предна линия са основно mainstream неща със съмнително качество.
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абсолютно нищо не дърпам. Смислени филми и музика вече няма!Да ви *** на авторските права все пак:))Каквото ме интересува го намирам в youtube безпроблемно.
24
1
 
7
 
! Отговори
Посетител преди 10 години
Оставете нещата така както са си.