Традиционното кино остава на заден план

Нови трикове привличат публика в киносалоните
24 авг 2014 19:42, Елена Кирилова
15
Традиционното кино остава на заден план
Снимка: Reuters, архив

Когато филмът Scent of Mystery излиза през 1960 г., американските кина използват аромати на роза и тютюнев дим, които впръскват в салоните в ключови моменти, за да допълнят усещането от лентата. Трикът се проваля зрелищно. Публиката се оплаква, че технологията Smell-o-Vision не е в синхрон с действието, а миризмите се смесват по неприятен начин.

Пет десетилетия по-късно кината все още правят подобни експерименти, включващи аромати. Но този път се радват на по-голям успех, а самите кина се развиват с безпрецедентна скорост, пише Financial Times.

Новите технологии, от свързани със сателити цифрови проектори до 3D и 4D кино, позволява на кината да предлагат по-широка гама преживявания на зрителите от когато и да било.

Конкуренцията от страна на телевизията, онлайн пиратството и възходът на услуги като Netflix и Amazon Prime също увеличават натиска върху кино операторите да предоставят повече от поредния холивудски блокбъстър на голям екран.

"Не можеш само да показваш едно и също нещо отново и отново“, твърди Дейвид Ханкок, кино анализатор в IHS, който подчертава, че в момента е време на промени в киното.

За най-големите оператори на киносалони в света, включително Cineworld, Vue и Odeon & UCI, иновациите са от решаващо значение, тъй като приходите от бокс офиса на развити пазари като Великобритания са в застой.

В края на 2013 г. Във Великобритания има 3900 киноекрана, което представлява растеж от едва 1 на сто, посочват от Асоциацията на собствениците на киносалони.

При една толкова значителна тенденция, почти всички кина през последните години заменят традиционните 35-милиметрови филмови ленти и механични проектори с дигитални технологии. Това позволява на собствениците на кина да показват всякакъв вид съдържание, което можем да си представим, включително спортни събития на живо, концерти и опера.

Успехът на излъчванията на живо от Метрополитън опера, която тази година е показала по този начин свои представления в повече от 2000 кина в 67 държави, продавайки повече от 2,4 млн. билета, подчертава възхода на т. нар. събитийно кино.

Карстейн Грумит, управляващ директор на компанията за анализи в сферата на киното Dodona Research, твърди, че когато започва да проучва индустрията през 1989 г., имало само един вид кино.

„Сега можете да отидете на кино с луксозна храна, можете да посетите това, което е рекламирано с технологиите си, или можете да отидете на друго, което обещава да няма деца в салона“, коментира той.

Приходите, генерирани от такива събития, могат да бъдат значителни. Във Великобритания, където събитийното кино е много по-застъпено, отколкото в останалите европейски страни, билетите за прожекциите на „алтернативно съдържание“ обикновено струват 15-20 паунда. Това е три пъти повече от цената за билет за стандартен филм.

Очакваният брутен приход от всички събития във Великобритания за 2012 г. е 12,5 млн. паунда, сочат данни на Rentrak и IHS Screen Digest.

Още анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: кино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България киното е монополизирано изцяло, затова и цените на билетите са безумни. От няколко години не съм влизал в кино, нямам и намерение. Ако ми се гледа филм, телевизора у нас е достатъчно голям. С парите за кино, водя жена си на вечеря с бутилка вино. Е, кино или ресторант, изберете сами. Само *** би се наврял в салон за два часа, да пие кола от кутийка и да не може да запали една цигара, вместо да седне на една приятна вечеря, където вместо да го гледат като изкопаемо разни претендентки за квартални миски, наредени по броя *** на работа в киното (уау каква престижна работа), ще го
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От статията разбрах, че нормалните билети са по 5 паунда, което е 12лв.Иначе казано колко в БГ?Къде е логиката
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако можех,щях да напиша 77+на номер7
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наскоро по моловете се очаква супр премиера на 8д фим за произхода и ефекта на пръднята върху глобалното затопляне.Билети в продажба: )))
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей ся ще си сваля от замунда и ще гледам не за 20 паунда а за без пари...Като бях в Лондон работих за 50 паунда метрото 7 на ден храната 10 и само за кино не останахащото има ток,квартира,парно абе *** майна...Накрая избягах и не платих такса РАДЙО ТЕЛЕВИЗИЯ за година 350 паунда ЗАДЪЛЖИТЕЛНА !!!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aleksandra films унищожиха градските киносалони.Под тяхно влияние не се показва европрейско.българско и руско кино по кината,които са само в моловете.Александра груп искат билети за кино над 10лв,искат да продават пуканки по4 лв и безакохолни напитки по5 лв.Те са слуги на американските ялови кинокомпании,които са на хора главно от един народ със 6 лъча звезда на знамето.Никой освен фалита не може да ги спре.Франция,Италия,Испания и Русия правят общо над 1000филма годишно.Някой да ги е гледал?
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иначе ефектите с вибриращата седалка и водните пръски по очилата ми хареса в 4DX киното. Ама ароматът беше един за всичко, и не беше на каквото е на екрана, а на сладникава мухъл...
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ааа има атрахотно европейско кино. По фестивалите ги дават. Пак трябва да се отсява , де.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В моловете липсва атмосферата на кварталните кина. Когато ги възтановят мо е и да ги посетя!
2
0
 
24
 
! Отговори
1 преди 9 години
До АнонименКиното винаги е било ефекти. През годините много филми с ефекти има на челни места в боксофиса, но има и години, когато на челни честа е имало и филми без ефекти. Сега заради пиратството се рекламират филмите с ефекти и те основно се класират на челните места в боксофиса.
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕ то освен ефекти, друго не виждам в днешното кино. С малки изключения.