Оспорват българския филм за надпреварата за "Оскар"

От лентата "Виктория" скочиха срещу избора на "Българска рапсодия"
Обновена: 9 сеп 2014 15:09 | 9 сеп 2014 14:01,
9
Оспорват българския филм за надпреварата за "Оскар"
Снимка: БТА

Екипът на филма "Виктория" иска да се преразгледа решението на Националния съвет за кино за българското предложение за номинациите за "Оскар" за чуждоезичен филм. Причината е, че беше избран филм на член на съвета, независимо че той не е гласувал, заяви на пресконференция в БТА режисьорката на "Виктория" Майя Виткова.

Още по темата
Избраният филм е "Българска рапсодия" на Иван Ничев. По думите на Виткова проблемът е морален. Поставянето му трябва да е начало на промяната на правилата за избора на българското предложение за номинациите за наградата на Американската филмова академия, както и на правилата за отпускане на субсидии за българското кино.

Според режисьорката киногилдията трябва да подкрепи кандидат за директор на Националния филмов център, който се ангажира да работи за тези промени. Целта е всички да имат равен старт при вземането на тези решения, допълни Виткова.

На пресконференцията бяха представени и подробности за филма "Виктория".

Режисьорката избрала Ирмена Чичикова за главната роля във филма си "Виктория", без да знае, че е актриса - видяла я на улицата, разказа Ирмена Чичикова.

Литва е първата страна, от която филмът е купен за разпространение на голям екран, съобщи режисьорката. Участниците споделят мнението на оператора Крум Родригес, че това е преди всичко човешки филм, а не филм за системата. За всички тях "Виктория" се оказва много личен - освен за режисьорката, която разказва историята на отношенията между нея и майка й на фона на събитията у нас от 1980 до 1994 г.

Драми, подобни на преживяванията на героите на филма, има и в съдбите на главните участници. Ирмена Чичикова преживява преломен житейски момент - губи майка си, както и героинята й Боряна, точно преди заминаването за фестивала Сънданс. Анастасия Ингилизова в ролята на Мила е майка на накуцващо момче. При раждането на първия й син - Деян, също имало опасност едното му краче да остане по-късо, но за няколко месеца детето се оправило. По време на снимачния процес, който актрисите определят като магичен и вълшебен, макар и продължил повече от обичайното, се родил и вторият син на Ингилизова.

Първият снимачен ден за режисьора документалист и актьор Светослав Драганов съвпаднал със земетресението в Перник и смъртта на баба му. Той въобще не можел да се съсредоточи върху репликите си, импровизирал, не можел да повтори казаното и т.н. Това измъчило неистово монтажиста Александър Етимов, който дори предлагал на Майя Виткова да изрежат сцените с режисьора-актьор. На Етимов е посветена една от предпремиерните прожекции в Дома на киното - на 21 септември, когато се навършват 40 дни от смъртта му.

На всяка от прожекциите - от 19 до 25 септември, ще присъстват хора от екипа. Специална прожекция - само с покани - ще има на 17 септември, празника на Св. София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов, в "Сине гранде".

Над 30 международни фестивала предстоят на "Виктория" до края на януари 2015 г. Между най-престижните от тях са в Пусан, Южна Корея, и в Лондон. Досега филмът е бил на 14 кинофорума по света. С голям успех е преминала световната премиера на фестивала Сънданс - първото българско заглавие в конкурса на най-авторитетния форум на независимото кино. "Виктория" е бил и първият наш филм в конкурса в Ротердам, където е била европейската му премиера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: филмМайя Виткова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Погледнах трейлъра на "Българска рапсодия" и ми се догади - стандартният пикочо-полов хумор, вечната тема за спасяването на българските евреи... по-добре си стойте у дома и не ни излагайте... Кога ще се направи подписка за премахване на субсидиите за кино, моля, ще подпиша с две ръце!
8
4
 
3
 
! Отговори
op преди 9 години
Тия на снимката много мерят на *** феминистки.
7
1
 
3
 
! Отговори
Напомням! преди 9 години
Нямаме нобелов лауреат, защото Иван Вазов, Пенчо Славейков и техните лобита са се изпокарали и в крайна сметка пропуснали предоставената възможност.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама, моля ви се!Много е важно някой да отиде и да обясни на съответните журита какво представлява номинираният филм! Няма значение, че другите народи не правят така! Ние имаме един уникум! Пратете там "специалистката" Мариана Молевска - където театърът там и киното, тя разбира от всичко! А "оскаристите" пожизнено ще получават нервни тикове при спомена за монолозите й. И да пратите преводач, ей! марианчето не си прави труда да учи езици, то горокото си е решило, че е центърна света!
5
1
 
3
 
! Отговори
артист преди 9 години
Айде пак!!!
4
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 9 години
Нашенска работа...
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще им дам предложение на нашите- Дайте им на западняците "Маргарит и Маргарита" и ще сме победители. Сега сериозно, за какви Оскари се борят нашите, като филмовото изкуство в днешни времена е една утопия на некадърност и фалш! Да не говорим за нашите продукции днес.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГравитация, брат.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази в центъра подпряла ли се е ?