100 години българско кино – идва ли залезът му?

Субсидията за филми ще бъде намалена с над 1 млн. лв
10 сеп 2014 19:38, Елена Кирилова
44
100 години българско кино – идва ли залезът му?
Снимка: архив Булфото

В навечерието на 100-годишнината на българското кино субсидията за филмовата индустрия в страната ще бъде съкратена с над 1,238 млн. лева. Това разкриха на съвместна пресконференция представители на Националния съвет за кино и на Финансовата комисия към Изпълнителна агенция “Национален филмов център”.

“Оказва се, че за поредна година, във време, в което се съкращават средства в държавния бюджет, в това число и в системата на Министерството на културата, филмовата субсидия служи като буфер за съкращение и намаляване на разходите”, коментира Диана Андреева от Националния съвет за кино.

По думите ѝ това се случва с единствен мотив, че става дума за проектна субсидия, при която не се засягат щатни бройки и не се орязват средствата на цели институти, както се случва в областта на сценичните изкуства.

“В нито една друга държава в Европейския съюз (ЕС) никой не се осмелява така поголовно да реже от една-единствена програма или от едно изкуство”, допълва тя.

Според Закона за филмовата индустрия годишната субсидия за кино трябва да е в размер на 17,6 млн. лева, но вместо това през 2014 г. тя ще бъде едва 11,5 млн. лева. По думите на Диана Андреева този ход показва драстичното разминаване между икономическата логика и насочването на средства за култура в момент, в който изкуствата, културните, творческите индустрии и културният туризъм имат значителен икономически принос в страната.

Междувременно Националният съвет за кино вече тринадесети ден очаква отговор от страна на премиера Георги Близнашки на въпроса за финансирането на филмовата индустрия.

“Липсата на отговор е удар срещу структурираното гражданско общество в киното преди годишнината”, категорична е Андреева.

Пакт за култура

Националният филмов център и Националният съвет за кино инициират пакт за култура, съгласно който се предвижда 1% от БВП на страната да бъде предназначен именно за финансиране на култура и културни дейности. Предложението ще бъде отправено и конкретно към политическите партии, които ще се включат в дебати за култура, акцент в които ще е филмовата индустрия. Събитието ще се проведе на 16-и септември, а партиите ще имат възможността да отговорят дали биха се ангажирали с подобен ход.

“Българската култура се финансира на остатъчен принцип. Смята се за нещо, което само разходва пари, а не допринася”, твърди изпълнителният директор на Националния филмов център Георги Чолаков. По думите му нищо от европейската политика в сферата на аудиовизията не е пренесено правилно в българското законодателство. Според Чолаков е особено важно да се създадат предпоставки младите хора да влизат нормално във филмовия процес, за да не се получи нова пропаст, породена от недофинансирането.

Националната филмотека

Липсата на средства е огромен проблем, който стои и пред Националната филмотека. По думите на нейния директор Антония Ковачева държавата не отделя средства за съхранението на филмовото наследство.

Един от основните проблеми, които стоят пред Филмотеката, е фактът, че в закона не се посочва как трябва да се извършва съхранението и колко средства трябва да бъдат отделяни за този процес годишно.

Още през 2005 г. е дадено предложението в Закона за филмовата индустрия да бъде добавен текст, който обхваща тези проблеми, но до момента той все още не е влязъл в закона.

Ако се изпълни искането за култура да се отделя 1% от БВП, а 2% от тези средства се отделят за Националната филмотека, до пет години три от складовете, в които се съхраняват филми в момента, ще могат да бъдат оборудвани с необходимата техника, допълва Ковачева.

Алтернативи

“България е единствената страна в ЕС, която не е въвела алтернативно финансиране в сферата на културата”, категорична е Диана Андреева. Но преди това да се случи според нея трябва да се гарантира, че законите в страната са аксиоматични и се спазват.

Тя твърди, че в момент на неизпълнение на бюджета, трето орязване чрез въвеждане на данъчен кредит за чуждестранни филмови продукции, е нещо категорично недопустимо.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 9 години
Да !
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истинско кино се прави с пари и ъкъл. Държавната субсидия е за некъдърните.Оценявам българското кино, обичам го,харесвам го. Но съм абсолютно против някой да плаща за тъпотиите на некъдърни режисьори или артисти. Ако си добър, хората щи ти плащат, за да те гледат.Ако си от село и си дошъл у София да ставаш артист-не става братко.Филмовата индустрия е Бизнес, а не е ЧРВЕНИЯ КРЪСТ. Разбирам ги филмовите дейци, но във това тежко време не може да стоим пред телевизорите-гладни.
27
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АТАКИСТще си правите "Дзифт" , "Тилт" и тонове подобна буламащина------------- Да ти припомням ли, педофиле, че простотията Дзифт беше получи награда за кино в любимата ти Масква. Как да ти се обясни, че Дзифт и Любъе са едно и също нещо - пост соц ховна...
26
3
 
2
 
! Отговори
иво преди 9 години
В БГ се раждат и ще се раждат най-качествените човешки сьщества на нашата планета-защото БьЛГАРИ'я е ПАРЧЕ ОТ РАИЯ и всички ни завиждат и искат да имат влиание над нас,но ние сме потомци на най-великата и СТАРА ВЕЛИКА БьЛГАРИЯ-за това задьлжително трябва да имаме един огромен монумент на сьздателя на Бьлгарската дьржава-ХАН АСПАРУХ
25
1
 
1
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Има и нещо друго - със забраните и ограниченията социализмът създаде неправилното усещане в хората, че всичко американско е хубаво. Показвали са се само най-добрите американски филми, а съветски - голямо количество, и добри, и лоши. Имам чувството, че много хора са оценили истински съветските/руски филми едва след края на социализма, защото преди са ги гледали един вид по задължение. След 1989 год. са разбрали и че има много боклучави американски филми.
24
0
 
1
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Че има хубави български филми отпреди 1989 год. - има! Но и не забравяйте колко от тях са били забранени и цензурирани, защото уронват социалистическото общество. Примерно едва в края на 80-те години бял свят виждат филми като "Понеделник сутрин", който е заснет през 1966 год. Прочетете и за съдбата на филма "Една жена на 33". А точно"Маргарит и Маргарита", споменат от АТАКИСТ, си е филм, насочен директно срещу тогавашния режим и начин на живот. Не гледайте само едната страна на нещата.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е Роската да получи 1 милион за екскурзии и да даде 500 000 за фонда на украинските военни.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Главната цел на канаджиите у нас не е създаването на качествен продукт,а спечелването на държавна субсидия.Голяма част от тази субсидия потъва в джобовете им,а с останалото се прави някаква боза.И така до следващата субсидия
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПакостницаПазара в България е малък и ако държавата не дава пари за кино няма да се намери някой да финансира филм. Финансирането на филм в България е равносилно на загуба или на нулева печалба.
20
2
 
8
 
! Отговори
Пакостница преди 9 години
Време е да го погребем българското кино. Как за толкова години/100/ нито един от филмовата гилдия не схвана, че кино не се прави с държавен бюджет? Ама така е по-лесно - държавата дава парите, а те си правят тъпотиите. Ако трябва да се намерят продуценти които да инвестират във филмите, няма да има и един български филм, все пак тези хора ще искат възвращаемост на парите си и разбира се печалба. И филмовите ни дейци в по-голямата си част са като депутатите ни - ХРАНТУТНИЦИ.
19
0
 
12
 
! Отговори
няколко пъти се преди 9 години
напънах да гледам бг сериали и, и? останах потресен въпреки че се навивах доста с тъпизми като/аз съм Българин и това е наше и т.н./ УЖАС И ДИВОТИЯ, бездарни и просташки сценарии подплатена с подобна имитация на америкунски бози и, и? Нищо общо дори и тъпите брутални сцени фолк изпълнения, пълна скръб и тотално бездарие, и единствена подчертана линия да се имитира насточщето или да се *** миналото.//съвет,, гледайте Руски и корейски филми ако не сте гледали качествено кино също и австралийско
18
1
 
3
 
! Отговори
до Гошо преди 9 години
Беларуските сериал едни и същи...сюжетни...линии в духа: "И днес ядохме картофи ура , войната продължава , любовта и тя също...плач и".Изучили са се хората и обработват ..население. Китайците ядели ориз (гарнитура) ,те па ви се смеят че ядете картофи (пак гарнитура) е някой хапват и пържоли ама това е друг филм ....
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25Абсолютно си прав, поздравления!
16
2
 
20
 
! Отговори
Киноман преди 9 години
Няма смисъл да се прави качествено българско кино, защото интелектуалния потенциал на нация е сведен до минимум и голяма част от хората дори не могат да асимилират филми като "Козият рог", "Авантаж" или "Равновесие". Трябва да се правят филми с мутри, дрога, леки жени, алкохол, такива филми и сериали като "Под прикритие", които напомнят на малоумния народ, че живее сред мутри в демократична ***, наречена България!
15
9
 
1
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Ейй,какво ли правят сега Тошко Колев ,калата,Парцала ,Велко и другите апапи? Да не замислят да участват в некое фимче? От давна не съм ги виждал.
14
2
 
11
 
! Отговори
Никодимчо преди 9 години
Тези са нахални, освен че са некадърни. По света дотации има само за документалистиката, историографията и образователни продукции. Останалото, т. нар. художествено кино, се финансира от продуценти, то е стока и трябва да се продава, и да печели, естествено. Нормален човек не само, че не би дал пари за билет за бг филм, а си и сменя канала на тивито вкъщи. Пък те реват да им плащаме за ***.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много си ***, гоше !!
12
7
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Българското...съвременно кино ще бъде...доубито,както всичко българско от седераските...управници.Вакум...няма да има,Телевизиите излъчват нонстоп пълнометражни турски сериали на...килограм с едни и същи...сюжетни...линии в духа: "богатите също...плачат,не им...завиждайте".Изучили са се хората и обработват азиатското си...население.Еее,нашите...богаташи не са по различни и за това...босфорските сериали си вървят;защо да се трепем да правим други за да...заглавичкаме матряла.
11
0
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 14А, добро утро. Че те днес ако не ме копират 5 *** в този сайт, сайта няма да диша.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 10А ти освен да повтаряш простотиите на Волен друго не знаеш, научи ви на няколко думички и всички ги сричате като олигофренчета в детска градина.