Няма нарушение при избирането на BG филмa в надпреварата за "Оскар"

Оспорването на резултата било неоснователно
Обновена: 16 сеп 2014 15:25 | 16 сеп 2014 15:25,
1
Няма нарушение при избирането на BG филмa в надпреварата за "Оскар"
Снимка: Архив Reuters

Оспорването на резултата от гласуването на българска кандидатура за наградата за чуждоезичен филм на 87-ото издание на наградите "Оскар" на Американската филмова академия не почива на никакви нарушения на процедурата, която се прилага по този начин от 2008 г. Това се заявява в предоставена на БТА декларация от Националния съвет за кино /НСК/ по повод на изявления в медиите на режисьора на игралния филм "Виктория" Майя Виткова.

Още по темата
Екипът на филма "Виктория" оспори и поиска да се преразгледа решението на НСК, защото беше избран филм на член на съвета.

Избраният филм е "Българска рапсодия" на Иван Ничев.

По Закона за филмовата индустрия членовете на НСК се определят по предложение на професионалните сдружения във филмовата индустрия и едно от задълженията му е да определя български филми за представяне на европейски и световни конкурси и номинации. Членовете на НСК са доказани професионалисти, активно работещи. Законодателят е приел, че участието на членове на НСК в творческия и производствен процес не води до конфликт на интереси - напротив - спомага за по-успешното развитие на филмовата ни индустрия, се посочва в декларацията.

От НСК възразяват срещу "призиви за дискриминацинно отношение към по-възрастните творци в киното, несъвместимо със законите в страна от ЕС, с етиката и елементарното възпитание".

"Категорично отхвърляме твърденията, че членовете на НСК, демократично издигнати от легитимните асоциации на филмовите професионалисти, представляват "приятелски кръг". Като представители на институцията НСК ще защитим честта и достойнството на българската филмова общност, която сме призвани да представляваме", се заявява в декларацията.

Опровергават се твърдения за несъстояли се разговори и неизвършени действия от служители на Националния филмов център и членове на НСК, "във връзка с които засегнатите лица са в правото си да потърсят отговорност от Майя Виткова за клевета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари