Честваме 100 години българско кино през цялата 2015 г.

На 13 януари е публичната премиера на първия наш игрален филм „Българан е галант”
0
Честваме 100 години българско кино през цялата 2015 г.
Снимка: архив, Ройтерс

Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна с членове на Инициативния комитет за честване на 100-годишнината на българското кино, която предстои да отбележим през 2015 г.
 
Предвижда се изявите, посветени на 100-годишнината на българското кино, да са през цялата юбилейна година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

На 13 януари 1915 г. е първата публична премиера на първия български игрален филм „Българан е галант” в столичното кино "Модерен театър" на легендарния наш кинодеец – сценарист, режисьор и изпълнител Васил Гендов. Самият черно-бял филм „Българан е галант” не е съхранен на лента до наши дни. Датата е обявена през 2005 г. с решение на Министерския съвет за професионален празник на работещите в областта на киното.

Българската национална телевизия вече се включи в отбелязването на 100-годишнината от създаването на българското кино с организирана на сайта на обществената медия анкета за определяне на стоте любими филма на българския зрител. Представянето на избраните от зрителите 100 заглавия започна от октомври т.г. с безспорните 10 кинохита, които всеки българин познава, като филмите ще се излъчват всеки ден от понеделник до четвъртък от 23:00 часа по БНТ 1.

Сред предложенията за любими родни филми са вечни класики като „Козият рог“, „Оркестър без име“, „681 – Величието на хана“, „Крадецът на праскови“, „Инспекторът и нощта“, „Авантаж“, „Всичко е любов“, „Обич“, „Вчера“, комедиите „Вилна зона“, „Специалист по всичко“, „Дами канят“, „Йо-хо-хо“ и „Куче в чекмедже“.

В селекцията с емблематичните български филми попада и първият български филм, създаден след 1944 г. – „Калин орелът“. Новите ленти включват заглавия от годините на прехода като „Дзифт“, „Източни пиеси“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и режисьорският дебют на Милко Лазаров от 2013 г. – „Отчуждение“.

Очаква се 100-годишнината от създаването на българското кино да бъде отбелязана и по време на Международния филмов фестивал в Кан през м. май 2015 г., смятан с основание за един от най-престижните кинофоруми в света.

Предвижда се изяви, посветени на вековния юбилей на българското кино, да бъдат организирани и по време на предстоящото 65-то издание на Международния кинофестивал в Берлин, който ще се проведе през м. февруари 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари