Откриха смятан за загубен филм на Дисни от 1927 г.

Лентата за заека Осуалд е предшественик на Мики Маус
12 дек 2014 11:43,
0
Откриха смятан за загубен филм на Дисни от 1927 г.
Снимка: YouTube

Стар анимационен филм на Уолт Дисни, който беше смятан за изгубен, бе открит в норвежкия Далечен север, съобщи АФП, позовавайки се на Норвежката национална библиотека.

"Празни чорапи" е първият коледен анимационен филм, създаден от Уолт Дисни през 1927 г. Открит е при инвентаризация на библиотеката в гр. Му и Рана, близо до Полярния кръг. Филмът се състои от две ленти, чието съдържание не е ясно етикетирано.

Късометражният филм от 5 минути и 30 секунди, от който липсват между 30 и 60 секунди по средата, е автентициран от Дейвид Гърстайн, художник в "Дисни" и специалист по история на анимацията. Филмът е за заека Осуалд, предшественик на Мики Маус. Уолт Дисни и Ъб Айуъркс създават за него серия от 26 анимации.

Норвежката националната библиотека съобщи, че е дигитализирала филма и е изпратила копие на компанията "Уолт Дисни". От "Празни чорапи" досега беше известен само малък откъс от 25 секунди, съхраняван в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Новооткритият филм първоначално бил собственост на норвежец, а след това попаднал в Норвежкия кинематографичен институт. Оттам преминал в колекцията на Националната библиотека през 2007 г. Тя съхранява по-голямата част от нея в бункер в Му и Рана.

Старите ленти за филми са нитроцелулозни. Те са силно запалими. Съхраняват се в помещение с постоянно контролирана температура и влажност. За да улесни използването на фонда си, Норвежката национална библиотека започна голям проект за дигитализирането му.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари