Струва ли си последният филм от поредицата “Хобит”?

Питър Джаксън дава всичко от себе си, но...
20 дек 2014 20:18,
67
Струва ли си последният филм от поредицата “Хобит”?
Питър Джаксън. Снимка: Reuters

Шестият и последен филм за Средната земя на режисьора Питър Джаксън е най-краткият, пише Би Би Си. Трите части на “Властелинът на пръстените” бяха по около 3 часа на парче, докато първите два епизода от “Хобит” продължиха съответно 169 и 161 минути. Грандиозният финал „Хобит: Битката на петте армии“ стига до 144.

Въпреки това от Би Би Си посочват, че дори и тези минути изглеждат изключително много предвид големината на останалите томове от сагата за Средната земя. “Хобит” е най-краткият роман, а в първите два филма “Хобит: Неочаквано пътешествие” и “Хобит: Пущинакът на Смог” Джаксън ни показа почти целия сюжет без последните 65 страници. Как режисьорът и сценарист успява да запълни близо 2,5 часа с толкова малко “материал”?

Отговорът на Би  Би Си – с всичко, което може. Лентата е наблъскана с всевъзможни специални ефекти и десетки герои, немалка част от които въобще не присъстват в романа на Толкин.

Джаксън и колегите му сценаристи Фран Уолш и Филипа Бойенс дават възможност на всеки един от героите да попадне във фокус и да докаже своята храброст. Нищо че елфът Леголас отсъства от романа “Хобит” - във филма той е централен персонаж. Битки, които едва се споменават в книгата, са представени като грандиозни моменти от последната част от поредицата.

От Би Би Си не отричат, че Питър Джаксън дава зрелището, за което зрителите си плащат. „Хобит: Битката на петте армии“ безспорно е колосално техническо постижение. Компютърните графики са несъизмеримо по-добри в сравнение с “Властелинът на пръстените”, а никой дракон в историята на киното не е изглеждал толкова реален и спиращ дъха.

Но не само чудовищата са впечатляващи. Отделено е изключително внимание на най-малкия детайл – брони, въоръжение, дори прически. Не са много филмовите продукции, в които могат да се видят така изпипани подробности.

И все пак не всички зрители биха изпаднали във възторг от тези неща. В крайна сметка, както предполага и заглавието, филмът е една голяма битка. А непрекъснати боеве в продължение на 2 часа биха дотегнали на немалка част от аудиторията. Постоянно падане на глави, спорадичен диалог, предрешен изход на иначе драматичната битка не са предпоставки за задържане на интереса.

Както отбелязват от Би Би Си злодеите са страховити, но изключително лесни за убиване. В един епизод от лентата Билбо мята три камъка и убива три грамадни орки.

Неслучайно доста критици са на мнение, че първоначалната идея за разделяне на романа в три филма не е особено сполучлива. Така „Хобит: Битката на петте армии“ по-скоро се превръща в трето действие от един филм. Няма кой знае какво развитие на героите, тъй като Джаксън и екипът му очакват да познаваме Билбо и компания много добре.

И някак се губи усещането, че тази лента е завършек на епично приключение, защото (освен, ако не сме си изгледали наскоро първите 2 части) трудно ще си спомним каква всъщност е историята зад тази финална битка.

Питър Джаксън обяснява, че подходът му към “Хобит” е такъв, за да има равнопоставеност като мащаб с трилогията “Властелинът на пръстените” - да могат двете поредица да се разглеждат като една цялостна сага.

Романът “Хобит” е издаден цели 17 години преди “Властелинът на пръстените” и е далеч по-кратък, жив и някак по-детски. За Джаксън основната цел е “Хобит” да е адекватна филмова предистория на “Властелинът на пръстените”. Погледнато от този ъгъл „Хобит: Битката на петте армии“ е успешен продукт.

Но като самостоятелен филм не чак толкова. Да не говорим като адаптация по пленителния роман на Толкин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да струва си. И сега какво следва от информацията, която ви дадох?! Нищо.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Току що го гледах,хараса ми.По-добър е от първите две части.
50
0
 
9
 
! Отговори
Зевзек преди 9 години
Еталонът за този жанр лично за мен е Уилоу (1988 година). Има интересен, последователен и логичен сюжет, хумор и доста добри за времето си ефекти. Последните филми като гледам наблягат на компютърния екшън тип х-мен, капитан планета, Хълк и други бози. Мисли се само за кеша и се точат умопомрачителни локуми от наистина невероятни книги. А и не само книгите ги омазаха - иконите Междузвездни войни (с тези 3 калпави продължения) и Индиана Джоунс (с този кристален череп) направо бяха размазани.
49
0
 
10
 
! Отговори
Хобит е номер 1 преди 9 години
До уникален филм7филма има безграничен потенциал за разлика от романа на Толкин и точно това му е хубавото на киното...и книгата съм чел и филма ще гледам,защото това са две страхотни постижения на човешката фантазия...тъпо е да заключвате вратите й,когато някой се е погрижил да ви преведе през дебрите на приказките...........
48
1
 
15
 
! Отговори
уникален филм7 преди 9 години
естествено,че си струва...това не е филм,това е ера във филмопроизводството а на критиците му,пожелавам весела коледа със сам в къщи 1,2,3,4,5,6,7,8,9 иииии о,боже 10 серия на този иначе приятен филм:)
47
3
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Именно - Книгата е по-скоро детска, може да се разакже в един филм, най-много - в два. Три са много. Бьорн е е представен по много *** начин,Радагаст иГаладриел въобещ не са нужни, Кларят на елфите въобще не е толкова зъл и алчен, а просто е суров и мрачен, битките на дуждетата с гоблините в първаат част , или на елфите с паяците, или раняването на Кили са моменит които само обезсмислят филма, а на гонитбата със смог, се смях със глас.
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ама чеti si tapiq
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много тъповата статия, филмът не бил успешен като самостоятелен такъв... ами добър ден бе Томов, това е част от поредица. Кой *** ще гледа 3-та част от дадена трилогия, без да е запознат с първите две? Такъв като теб вероятно.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е историята де е скалъпена. Заради новите технологии и ефекти има огромна пропаст между съдържание и дийствие. Трябва всичко да се изпробва, затова за сметка на видео анимацията отпада логичното развитие и последователност.
43
4
 
19
 
! Отговори
Totila преди 9 години
Вчера го гледах на киното и откровено мога да кажа ,че ми хареса. Хареса ми повече от първите две части на Хобита, хиляда пъти повече. Не само заради някакви си битки, те главите на *** се режат по-лесно от Хляб :). Имам какво да се види, препоръчвам го на всеки и само като съвет, Не си поставяйте предварително големи очаквания, оставете се да бъдете приятно изненадани(аз поне така подходих).
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
90% от даващите коментари тук дори не са гледали филма, а злобеят защото няма какво друго да правят.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 47Кото ни си го гледал не се обаждай, а се скрии някъде!
40
16
 
6
 
! Отговори
ама че преди 9 години
Тъпо филмче.
39
2
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
онанимен, значи мнението на хората няма никакво значение! Имало значение единия милиард,който Джаксън щял да спечели. Ами нали този милиард идва от онези които си дават мнението. Или да забраним на хората,които си дават парите да си изразяват мнението?Да им вземем само парите,пък мнението в кошчето.
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах филма снощи и много ми хареса, човек има нужда за два часа да се откъсне от сивото ежедневие и да се наслади на един хубав филм.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука много хора са пенсионери (по дух и мислене,не по възраст).
36
1
 
5
 
! Отговори
с. преди 9 години
Е,ако тая индустрия зависеше толкова от феновете или критиците не мисля,че нещата щяха да стоят толкова добре на екрана!:)Освен това проект на стойност $100-200 милиона е повече от сериозна работа!С тия пари можеш да отвориш 5 завода!Нормално е да се действа така,че да има смисъл целия зор!
35
2
 
3
 
! Отговори
Онанимен преди 9 години
Нямам нищо против авторите и участващите - продуценти, актьори и т.н. да печелят добре. Искам да покажа на коментиращите, че тяхното мнение няма такова значение, каквото те си мислят и отдават на мнението си. Нито пък възможността да се коментират новини в някакъв сайт.
34
3
 
10
 
! Отговори
с. преди 9 години
До ОнанименАми с оглед на инвестициите и положения невероятен труд за да се случат нещата да ти кажа са си заслужили хората!Спилбърг и Лукас вече близо 40 години папкат от Звездни войни и Индиана Джоунс,но си заслужават всяка стотинка!В белите страни за разлика от Бантустана всичко се плаща и като са талантлив и трудолюбив обикновено си добре!И Властелинът и Хобит са добре направени филми и всичко е страхотно изпипано!Струва си да се видят,а не да се плюят!
33
3
 
7
 
! Отговори
Онанимен преди 9 години
Продължение от 39: към тези, които ми слагат минусчетата: слагайте колкото си искате. Факта, че го слагате минусчето, без да се обосновете (и да покажете обективни аргументи) ви слага в графа "Овце" от пирамидата на Платон. :)Колкото до филма, поведението ви няма да се промени. Ще гледате филми, ще коментирате. Ефекта за тези, които са направили филма ще е безспорен, без значение дали ви е харесал или не.