Любопитни данни за "Оскарите" в цифри

Половината от актьорите са номинирани за първи път
19 фев 2015 19:34,
3
Любопитни данни за "Оскарите" в цифри
Снимка: Архив Reuters

С наближаването на церемонията по връчването на наградите "Оскар" Франс прес оповести някои любопитни данни, свързани с номинираните за престижните отличия.

Близо половината от актьорите, номинирани за "Оскари", участват за пръв път в надпревара за спечелването им. Това се отнася за Стив Карел, Бенедикт Къмбърбач, Майкъл Кийтън, Еди Редмейн, Джей Кей Симънс, Фелисити Джоунс, Розамунд Пайк, Патриша Аркет и Ема Стоун. Само четирима от номинираните актьори са печелили статуетката - Робърт Дювал, Марион Котийар, Рийз Уидърспун и Мерил Стрийп.

Брадли Купър е номиниран за трети пореден път за "Оскар". Тази година той е номиниран за приза за най-добър актьор за "Американски снайперист", през 2013 г. бе номиниран за същото отличие за "Наръчник на оптимиста", а миналогодишната му номинация бе за актьор в поддържаща роля за "Американска схема".

Всички номинирани актьори са бели. Това се случва за втори път от близо 20 години. Предишният път бе през 2011 г. Същото се случило и през 1998 г. Сред пренебрегнатите сега актьори е британецът Дейвид Ойелоуо, чието превъплъщение в ролята на Мартин Лутър Кинг младши във филма "Селма" получи ласкави оценки от критиката.

Марион Котийар получи втората си номинация за роля в чуждоезичен филм - "Два дни, една нощ". Френската актриса спечели "Оскар" за ролята си в "Едит Пиаф: Животът в розово" през 2007 г. Всъщност Котийар е едва петата актриса или актьор с две и повече номинации за роля в чуждоезичен филм. Легендарният италиански актьор Марчело Мастрояни е с 3 номинации, а София Лорен, Лив Улман и Изабел Аджани са с по две.

Мерил Стрийп е актрисата с най-много номинации за "Оскари" - 19. Тазгодишната е за "Вдън горите". Стрийп е носителка на три награди "Оскар" - за най-добра актриса за образа на Маргарет Тачър във филма "Желязната лейди" през 2011 г. и за актриса в поддържаща роля за "Крамер срещу Крамер" през 1980 г. и "Изборът на Софи" през 1983 г.

"Ида" е 11-ият черно-бял филм, получил номинация за "Оскар" за операторско майсторство от 1967 г. Останалите ленти са "Хладнокръвно" (1967), "Последната прожекция" (1971), "Лени" (1974), "Разяреният бик" (1981), "Зелиг" (1983), "Списъкът на Шиндлер" (1993), "Човекът, който не беше там" (2001), "Лека нощ и късмет" (2005), "Бялата лента" (2009) и "Артистът" (2011).

Марк Ръфало и Едуард Нортън ще се конкурират помежду си за "Оскара" за актьор в поддържаща роля. Ръфало е номиниран за "Ловец на лисици", а Нортън - за "Бърдмен".

Тази година френският композитор Александър Депла е номиниран два пъти в една и съща категория - за оригиналната музика на "Гранд хотел Будапеща" и на "Игра на кодове".

През 2000 г. Стивън Содърбърг бе номиниран два пъти в категорията най-добър режисьор за "Ерин Брокович" и "Трафик", който му донесе "Оскар".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
fan преди 9 години
Двата големи еврейски празнука- Ханука и раздаването на Оскарите.
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли още ***, които гледат тази тъпня?