Статуетката "Оскар" - 3,8-килограмов гол мъж

Досега само двама актьори са отказвали наградата
Обновена: 23 фев 2015 10:36 | 23 фев 2015 10:36,
5
Статуетката "Оскар" - 3,8-килограмов гол мъж
Снимка: Reuters, архив

Наградите "Оскар" бяха раздадени на бляскава церемония тази нощ. Оказва се, че историята на самите статуетки е не по-малко интересна от тази на наградените филми и актьори.

Още по темата
Златните рицари на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, статуетките "Оскар" се отливат в чикагската фирма "Ар Ес Оуенс и ко". Първата статуетка е изработена през 1928 г. от скулптора Джордж Стенли. Идеята за нея е на художествения ръководител на компанията "Метро Голдуин Майер" Седрик Гибсън. Отливат статеутката в метална форма, която се пази и до днес в добре охраняван сейф.

Въпреки мнението на мнозина, че статуетката представлява къс масивно злато, на практика става въпрос за британиева сплав, покрита отгоре с мед, никел и сребро. А накрая се слага тънък слой 24-каратово злато, върху който се поставя епоксидна смола. След това статеутките се полират до блясък.

Работата по тазгодишните статеутки е започнала преди месеци.

Годишно в "Ар Ес Оуенс и ко" правят по 55-60 "Оскар"-а. Ако случайно на някоя от статуетките има дефект, тя се реже на две части и се изпраща за претопяване.

Височината на рицаря остава винаги една и съща - 26,3 сантиметра, а тази на основата се променя. Докато през 1945 г. не са приети окончателните 7,5 см височина и диаметър 13 см. Променя се и материалът, от който е изработена основата. В периода 1928-1945 г. е използван белгийски черен мрамор, а след това се преминава към метал. Теглото на статеутката е 3,85 килограма. Именно то често причинява неудобство на крехките актриси, които споделят, че едно от най-големите им безпокойства при получаването на наградата е да не изпуснат скъпоценния си "Оскар".

Първоначално името на статуетката е "Награда на Академията". Сега обаче е възприето да се използва просто името Оскар, около произхода на което непрекъснато се разказват легенди. Според една от тях сътрудничката на академията Маргарет Херик като видяла статуетката, възкликнала: "Та това е чичо Оскар!" Според друга легенда обаче незабравимата актриса Бет Дейвис /10 номинации и 2 "Оскар"-а/, виждайки гърба на рицаря, се провикнала: "Задникът му е като на първия ми мъж Оскар!" Както и да е било, името Оскар е останало в историята.

Статуетките, за които една холивудска актриса бе казала: "Какво толкова, та това е само един гол мъж!", на практика имат малка стойност. След като бъдат връчени обаче те стават безценни, носят и огромни печалби. Като хонорари за бъдещи филми. Тъй като спечелилите "Оскар" вече могат да получават за следващите си роли милиони. Като печалби за киностудиите. "Оскар"-ът е най-вече престиж, той е и добри роли, възможност за избор. Затова надпреварата е ожесточена. Радостта при спечелването на отличието - огромна.

Все пак има двама актьори, които отказват да получат наградите си "Оскар". Първият е Джордж Скот през 1971 година, а вторият - Марлон Брандо през 1973 година.

От миналата година на носителите на "Оскар" вече не се налага да чакат дълго, за да изпитат пълно удовлетворение от награждаването си, припомня Ройтерс, позовавайки се на "Холивуд рипортър". В разрез с традицията, от Академията за кинематографично изкуство и наука решиха табелките с гравираните върху тях имена на победителите да бъдат прикрепени върху статуетките още по време на Бала на губернатора, непосредствено след церемонията по връчването на "Оскар"-ите.

Преди отличените с престижната награда получаваха статуетки без името им върху тях, след което трябваше да ги носят в Академията, за да им бъдат поставени табелки. Тази година компанията "Ар Ес Оуенс и ко" приготви предварително близо 200 табелки с имената на евентуалните носители на най-престижното отличие в света на киното. Върху всяка табелка е гравирано името на победителя, категорията, заглавието на филма и годината.

По време на Бала на губернатора непосредствено след церемонията, носителите на "Оскар" ще бъдат поканени на специално място, където технически лица ще прикрепят табелките с имената им към статуетките.

Традиционният бал се организира в "Холивуд енд Хайленд", в съседство с "Долби тиътър", където се раздават "Оскар"-ите. Неизползваните табелки се рециклират.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: оскарстатуеткаистория
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Онанимен преди 9 години
Направо по един 3.8 килограмов х*й им подарявайте, може да станат по-щастливи след получаването му... :)
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията добре отразява липсата на традиции в САЩ и по какъв смешен начин се опитват да си създадат нови традиции."Задникът му е като на първия ми мъж Оскар!" :D
2
1
 
7
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Абе убаво ама не е Аксеер
1
2
 
11
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Интересна статия. Поздравления.