Цензурираха кюрдски филм на турски фестивал

Филмовият форум в Истанбул бе частично отменен
14 апр 2015 08:45, Петя Славова
11
Цензурираха кюрдски филм на турски фестивал
Сред режисьорите, които не са съгласни с наложеното от Министерството на културата на Турция решение, е и носителят на "Златна палма" в Кан Нури Билге Джейлан.Снимка: архив, Reuters

След като държавни служители отмениха прожекцията на кюрдски филм по време на Истанбулския филмов фестивал, редица турски творци оттеглиха своите филми в знак на протест, предаде ДПА.

Така филмовият форум бе принуден да отмени над 20 прожекции, три ключови награди и церемонията по закриване."Мнозинството от филми" в повечето категории на 34-ото издание на фестивала са били оттеглени, както и наградите "Златно лале" на Истанбулската фондация за култура и изкуство, съобщава агенцията.

Филмът, който породи грандиоцния проблем, бе кюрдският "Бакур" ("Север").  Той разказва за бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК). Заглавието му е отпратка към "Северен Кюрдистан" - фраза, която използват кюрдските националисти за части от Турция, пояснява БТА.

Министерството на културата на Турция отрече, че действа като цензор и обясни, че въпросната продукция няма необходимите документи, за да бъде показана.

Група известни турски творци, включително носителят на "Златна палма" от фестивала в Кан Нури Билге Джейлан, заявиха, че изискването за удостоверение за регистрация за местни филми е "форма на потисничество и цензура", а използването му спрямо "Бакур" е политическо решение.

"Докато не бъде отменена цензурата на "Бакур" и не бъде позволена прожекцията на филма без обструкции, ние няма да покажем нашите филми на Истанбулския филмов фестивал и настояваме фестивалът да спре всички прожекции", се казва в изявление на групата творци.

Директорът на фестивала Керем Аян заяви пред ДПА, че режисьори на чуждестранни филми също са се присъединили към бойкота, включително екипът на германо-иракската продукция "Спомените на камъка".

Още преди спирането на прожекцията на "Бакур", един ден преди планираното му излъчване, Аян каза, че на фестивала е бил повдигнат въпросът за изискването за удостоверение за местните филми и каза, че то трябва да се премахне.

Кюрдската работническа партия (ПКК) и турската държава водят въоръжена борба от повече от три десетилетия, при която са загинали най-малко 40 000 души предимно в югоизточната част на страната. Въпреки неотдавнашни инциденти, двете страни като цяло спазват прекратяване на огъня, обявено през 2013 г. Кюрдите в Турция се оплакват от широкоразпространена дискриминация, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
otnasia se za vsichki do post-8
7
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
kakto vijdam niama nikakva cenzura tuk.Ot kakvo se oplakvate?pliusovete sa na turcite,a minusite-na balgarite
6
11
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
nikoi ne e gonil turcite ot Balgariia.te sami si tragnaha,zashtoto taka im zapoviadaha rakovoditelite im.istinata e che ne uspiaha da razdeliat Balgariia,kakto iugoslaviia i kosovo ,vapreki atentatite po vlakovete.Ako tuk ima takava cenzura,shte orevat sveta i shte osadiat Balgariia v Strazburg,
5
3
 
28
 
! Отговори
Любомир Василев преди 9 години
Хаха нашите медии си нямат работа и се чудят как да оплюват и хулят Турция 90% в тази тема е изопачено, по скоро тука в България има дискриминация а, не там. В България дискриминацията съществува от 40 - 50г и това фактите го доказват 1987 - 1989г гоненето на българските турци и българските помаци етническото прочистване в България, терористичните нападения на управлението пп ДПС преди няколко месеца news.ibox.bg/news/id_1379450421 фактите сами си говорят и показват истината!
4
1
 
19
 
! Отговори
Любомир Василев преди 9 години
Вие само така можете, коментарите които не ви изнасят ги триете а, коментарите които ви изнасят ги оставяте да ги виждат и четат, не ви изнасят истините като ви ги кажат и напишат смешници !!!
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kyurdite may pak shte se molqt na turcite da gi oturve ot islqmistite ot IDIL
2
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са Американците , да кажат , че Кюрдите са подтискани от турското правителство ?
1
7
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
"хубава работа" АМА ..........