Филм с Катрин Деньов открива кинофестивала в Кан

Жените режисьори – кът на престижния форум
14 апр 2015 14:30, Петя Славова
0
Филм с Катрин Деньов открива кинофестивала в Кан
Катрин Деньов. Снимка: архив, Reuters

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит с филм на френската режисьорка Еманюел Берко с участието на Катрин Деньов в една от главните роли, предадоха световните агенции.

Кинотворбата е озаглавена "La Tete Hаute" /С високо вдигната глава/. С нея ще стартира 68-ия кинофестивал в Кан, който ще се проведе от 13 до 24 май, пише БТА. Филмът на Берко проследява съдбата на трудния тийнейджър Малъни и неговите отношения с различните социални служби.

Еманюел Берко дебютира на кинофеста в Кан с документалния "Ваканции" през 1997 година. Кинотворбата й получи наградата на журито. Новият й филм ще бъде първият от 1987 година насам, заснет от жена-режисьор, с който ще бъде открит престижният кинофорум. По този начин един от най-големите филмови кинофестивали ще се подчини на тенденцията на "женския кинематограф".

Организаторите на събитието в Кан често бяха критикувани, че не показват достатъчно творби на жени-режисьори. В основната конкурсна програма винаги доминират мъже кинотворци.

Единствената режисьорка, която досега е печелила "Златната палма" за изминалите 68 години, бе родената в Нова Зеландия Джейн Кемпиън с "Пианото" през 1993 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари