Последният филм на Дюлгеров тръгва по кината

"Буферна зона" може да гледаме от 24 април
21 апр 2015 15:20, Петя Славова
1
Последният филм на Дюлгеров тръгва по кината
Кадър от "Буферна зона". Снимка: София Филм Фест

Още един български филм може да видим на големия екран. "Буферна зона" на Георги Дюлгеров излиза на 24 април в Дом на киното, Одеон, Евросинема и Културен център G8.

Героят във филма Тодор Черкезов е претърпял автомобилна катастрофа, в която е заг(убил) жена си. Самият той остава полусляп. Човек на визията, кинорежисьор, Черкезов (про)вижда няколко сънища, които на пръв поглед нямат фабулна връзка помежду си. Една сюжетна линия обаче, ги обединява – егоизмът му...

Георги Дюлгеров е един от най-популярните и обичани режисьори в България. Много от неговите филми отдавна са част от златната класика в родното кино, а „Авантаж” (1977) и до днес остава българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал – „Сребърна мечка” за режисура в Берлин (1978).

„През последните години сънувам сънища, подобни на описаните във филма., споделя режисьорът - Е, разбираемо е, че съм ги понатъкмил, но във всеки един от сънищата има едно ядро, което не пипам – първоизточника. Не го пипам не от суеверие някакво, а защото ми се ще да се доверя на подсъзнанието си в усещането за смъртта. Иска ми се да споделя моите страхове и надежди.

„Надежда” едва ли е най-подходящата дума, когато се засяга тази материя/мистерия, ала за мен е важно наличието й у човека, запътил се към ОНЗИ праг. Каква е цената на това изкупително упование? Филмът търси отговор на този въпрос."

Изключително интересен факт е, че сред съратниците на Дюлгеров са хора от всички поколения актьори и кинаджии, които са работили през годините с него. Във филма рамо до рамо застават представители на няколко поколения.

В ролите ще видим Руси Чанев, Стефка Янорова, Розалия Абгарян, Тигран Торосян, Христина Иванова, Снежина Петрова, Ивайло Христов и още много други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Сульо преди 9 години
Ох дано да е последният,че не се трае вече тоя с неговите редки бози и надменност.