Отмъщението на "Марвел"

От финансовите руини до най-успешната филмова поредица в историята
26 апр 2015 21:03,
27
Отмъщението на "Марвел"
Снимка: архив, Reuters

Преди 15 години комикс-компанията “Марвел” едва избегна фалита, а в рамките на следващите 7 дни най-вероятно нейните филмови герои ще изместят Хари Потър като най-касовата поредица.

Ако прогнозите се сбъднат, “Отмъстителите: Ерата на Уолтрон” ще се превърне в третата продукция от “Филмовата Вселена на Марвел”, която преминава границата от 1 милиард долара приходи от продажби на билети. Като добавим тази сума към предишните ленти, ще бъде задминат рекордът от общо 7.7 милиарда на всички филми от поредицата за приключенията на Хари Потър. Далеч назад ще останат класики като “Джеймс Бонд”, “Междузвездни войни” и “Властелинът на пръстените”.

Това е наистина забележителен възход за компания, която десетилетия наред свири втора цигулка в битката с големия си конкурент “ДиСи Комикс”, посочва БиБиСи.

Много дълго време “ДиСи Комикс” бележи солидни резултати в бокс-офиса със своите герои Супермен и Батман, докато “Марвел” едва успява да се добере до нискобюджетни сериали, излъчвани в събота сутрин.

Спайдър-мен и Капитан Америка са апетитна, но прекалено голяма хапка за холивудските студия. Експерти изтъкват, че всички са искали да правят филми с героите на “Марвел”, но бюджетите за реализиране на подобри продукции са били непосилни. Технологията в киното също не е била на нужното ниво.

Когато технологичният напредък е налице обаче, “Марвел” е пред фалит. Комикс-пазарът се срива в началото на 90-те, цените и продажбите падат рязко и компанията започва да трупа дългове. От 35.75 долара цената на акция на “Марвел” стига до едва 2.38 долара за период от само 3 години.

Спасението идва след сливане с компанията за производство на играчки “ToyBiz”, чийто шеф Ави Арад е назначен за председател на филмовото звено на “Марвел”. Арад взима съдбоносното решение компанията сама да отговаря за сценариите, да назначава режисьори и да води преговори с актьорите. Едва след това да продава целия пакет на големите студия, които да заснемат и разпространяват филма.

Тази стратегия се оказва успешна. “Фокс” купува “Х-Mен”, “Сони” взима “Спайдър-мен”, а “Ню лайн синема” прави трилогията за убиеца на вампири Блейд.

Но се оказва, че “Марвел” печели изключително малко, въпреки че продукциите са доста успешни. От първия “Блейд” приходите са само 25 хиляди долара. От “Спайдър-мен” и “Спайдър-мен 2” в касата на компанията влизат 62 милиона, макар лентите да правят общо 3 милиарда в бокс-офиса.

Така Ави Арад убеждава ръководство да потърсят солидни инвеститори от Уол Стрийт за създаване на собствено студио и начало на проекти, свързани с герои, чиито права все още не са дадени на големите играчи на кино пазара.

Първият самостоятелен проект е “Железният човек”. Рискът е голям, защото неуспех с екранизирането на този комикс герой поставя под въпрос и първоначалната концепция на “Отмъстителите”, където Железният човек е заложен като основен персонаж.

Изборът на Робърт Дауни Дж. за главната роля се оказва попадение в десетката. Филмът реализира грандиозен успех и поставя началото на поредица от общо 11 филма, 7 телевизионни сериала и още много бъдещи проекти, свързани с множеството супергерои от “Вселената на Марвел”.

Един от големите козове е основната сюжетната линия, която е преплетена през приключенията на отделните герои. Персонажите са много различни и събирането им на едно място (като “Отмъстителите”) е истинска наслада за киноманите, защото получават от всичко.

Ефектът на снежната топка засега носи само позитиви на “Марвел”. Но от компанията трябва да внимават, тъй като при наличието на толкова части, в които макар и бавно се развива главният сюжет, проследяването става все по-трудно. Особено за новите фенове.

За момента обаче това едва ли е особено притеснение за възкръсналата компания.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
2
 
! Отговори
da be преди 8 години
И ако и този път Отмъстителите са като предния епизод....През цялото време на предните Отмъстители се питах "Какво по дяволите гледам"???От филм 2 часа и 20 мин , героите се обясняваха 2 часа и последните 20 минути имаше " малко екшън" ...не благодаря,сигурно ще пропусна...
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Ихааа и Тор е от най-големите ,,американски" герои ???
6
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава Российской Фидерации!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do anonimniq 6: Kakav takav zavistliv chocek si bre? Kato cheli po cql den gledash BG filmi?
4
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са бутафорни, инфантилни помии, без никаква стойност. Таргет групата са зомбирани , които да им пълнят касичките.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТози филм е по кината не е по БТВ. Сваляй от Замунда филми и ги гледай без реклами. Става за минути.
2
0
 
3
 
! Отговори
10 преди 8 години
До АнонименТо имаме много материали за различни герои от историята на България. Въпросът е, че няма кой да даде пари да се правят филми за тях. Може би трябва да се надяваме Холувуд да решат да филмират филми свързани с историята ни.
1
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредицата за "националните герои на америка"?!А ние един филм за Дякона не можем да направим, но:На фамилията от стъкления дом им изчезнала Маги и под прикритие станала столичанка в повече и след седем часа разлика попитала къде е батко, а пък той бил под домашен арест в накаква клиника на третият етаж в хотел България, защото не даде четвъртата влас на английския сесед