68-ият фестивал в Кан – един от най-добрите

Очаква се документалният филм за Ейми Уайнхаус да грабне зрителите
13 май 2015 21:45,
1
68-ият фестивал в Кан – един от най-добрите
Снимка: bgonair.bg

Един от най-престижните филмови фестивали в света ще бъде открит днес. В Кан се събират най-добрите актьори, актриси и режисьори, които ще представят най-новите си продукции. Общо 19 ленти ще се състезават за приза "Златна палма", която се връчва на най-добрия филм.

68-ото издание стартира с филма на режисьорката Еманюел Берко "С високо вдигната глава". Една от главните роли се изпълнява от Катрин Деньов. След седмица и половина фестивалът ще завърши с друг френски филм - "Лед и небе" на Люк Жаке.

Водещ на бляскавото събитие ще бъде френският актьор и музикант Ламбер Уилсън. Тазгодишното жури ще бъде председателствано от американските режисьори и сценаристи братята Коен. Те са четирикратни носители на "Оскар" и имат награда "Златна палма" от 1991 година.

По повод 100-годишнината от рождението на Ингрид Бергман официалният плакат на кинофестивала е именно с нейния лик.

Очаква се вниманието на публиката да привлекат филми като документалния "Ейми" на режисьора Асиф Кападиа. Той разказва историята на певицата Ейми Уайнхаус, която почина в апогея на славата си преди 4 години. Заснет е с помощта на нейните родители, които са предоставили кадри от детството на певицата.

"Има много филми, за които трябва да се вълнуваме. Повечето от тях са свързани с така нареченото тент-пол кино. Това са филми, които едновременно генерират доста пари, а като качество са на много високо ниво. Например това ще бъде "Макбет", където ще си партнират Майкъл Фасбендър и Марион Котиар. Може да се каже, че това ще е един от най-добрите фестивали правени някога", смята Джей Вайсбърг, филмов критик.

Вижте повече по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Микс" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
Ha преди 8 години
това Кан какво скапано село е .....