"Урок" на лента: За уроците и крайните ситуации

Помните ли случая за учителката, която ограби банков клон?
15 май 2015 09:18, Петя Славова
4
"Урок" на лента: За уроците и крайните ситуации
Маргита Гошева в "Урок". Снимка: СФФ

Помните ли случая за учителката, която ограби банков клон? "Урок" разказва именно нейната история, но избягва криминалното, за да ни доближи до драмата на обикновения човек.

Надя (Маргита Гошева) преподава английски в близко училище, превежда, за да изкара допълнително пари и се опитва да намери път към малката си дъщеричка, която предпочита да общува с баща си (Иван Бърнев), който пък си има свои проблеми.

И докато в класната стая някой краде парите за закуски на децата, героинята решава да се справи с хитреца, без да накърни достойнството му. Дебненето й стои на фона на нейните семейни неволи, заради които неведнъж й се налага да изтърпи унижението на институциите и на най-близките си.

Режисьорите на филма Кристина Грозева и Петър Вълчанов не раздават правосъдие, но точно улавят бушуващите емоции, които понася малкият човек, срещайки се с чиновническия цинизъм. Непрестанното броене на стотинки пък ясно подсказва и занемареното отношение на държавата към заплащането на онези, избрали една от най-благородната професия - преподаването на деца. Не са пренебрегнати и образите на второстепенните персонажи (Иван Савов, Стефан Денолюбов), тъй както и в реалността, не се знае кой ще изиграе ключова роля в живота на човек.

"Урок" е дебют за двамата автори в пълнометражното кино и е само първи от трилогия по действителни случаи, която те замислят. Световната премиера на филма бе в Торонто, след което бе купен за разпространение в САЩ и Канада, както и в още 14 страни. Взе отличия от доста престижни международни фестивали, като на този в Гьотеборг, където спечели Наградата на името на Ингмар Бергман за най-добър дебют.

Без да внасят излишен драматизъм, режисьорите успяват да открият и проследят натрупването на перипетии, които могат да накарат един принципен човек да се прекърши и пренареди ценностите си. Дискретно камерата, управлявана от оператора Крум Родригес, успява да улови всяко ново неочаквано предизвикателство, което среща героинята и стопява бавно надеждите й.

И въпреки постоянното увеличаване на неволите й, атмосферата в "Урок" не е тягостна, смачкваща, а напротив – колоритна, предизвищваща усмивка и същевременно държи в напрежение, доказвайки, че реалните истории са много по-динамични от криминален сюжет.

Силно актьорско изпълнение на Маргита Гошева, около чиято героиня се върти сюжета. Именно през нейната призма са описани бездушните и безмилостни усмивки на банковите служители, полицейската зависимост и загубата на доверие и обич в семейството. Един жест на героинята, едно нейно напрегнато претичване през полето за поредното търсене на пари или гонене на някакъв краен срок минава, покрай чуруликащата природа, която наблюдава. Не се намесва, но напомня, че никой не може да спре онзи, изоставен в крайна ситуация.

"Урок" тръгва в нашите киносалони от 15 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1: хехехе, кой има авторски права върху живота бе, разбирач? То над половината от кино шедьоврите в световен мащаб са направени по случка от живота. Сигурно и евреите трябва да съдят за авторски права Спилбърг, че им е изплагиатствал историята със "Списъкът на Шиндлер"? А те пък "глупаците" вместо това взеха че му благодариха.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е съвсем нормално, всеки взима истории от живота, алмодовар - също и печели куп награди за това... айде сега всички да ги съдим, българина за щяло и не щяло да ходи по институциии
2
0
 
4
 
! Отговори
зрител преди 8 години
"Урок" тръгва в нашите киносалони от 15 май. А по тракерите кога???
1
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз се чудя как може с една открадната идея, дори случка от реалния живот да печелиш награди по фестове? Тези режисьори толкова ли са го закъсали, че изплагиатстваха живота на учителката. Тя трябва да ги съди за авторски права върху филма.