Българското кино в Рим

Делегация, водена от Рашидов, ще е на събитието
22 май 2015 14:54, Петя Славова
1
Българското кино в Рим
И министър Вежди Рашидов ще е на събитието. Снимка: Булфото

От 25 до 31 май 2015 г. Италианският Дом на Киното (Casa del Cinema Villa Borghese) ще е домакин на осмото издание на Празника на българското кино в Рим. Събитието ще се проведе от 25 до 31 май, пише БТА.

Тазгодишното издание е посветено на стогодишнината на българското кино - през 2015 г. се навършва точно век от прожекцията на първия български игрален филм "Българан е галант" на пионера Васил Гендов.

В програмата са включени някои от най-интересните продукции, създадени през последната година като "Съдилището" - последната творба на режисьора Стефан Командарев и "Досието Петров" на режисьора Георги Балабанов и известния френски сценарист Жан-Клод Кариер - грабваща история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни.

Годишнината е и повод в Рим да бъдат показани някои от най-обичаните филми от миналото, специално преведени за случая, между които заглавия, които са добре познати в Италия като "Козият рог" на Методи Андонов и "Крадецът на праскови" на Въло Радев.

За откриването на Празник на българското кино в Рим ще пристигне делегация от актьори и режисьори, оглавена от министъра на културата Вежди Рашидов. За празника в Рим ще дойдат и Асен Блатечки, Стефан Командарев, Владо Пенев, Явор Веселинов, Стефка Янорова, Параскева Джукелова, Малин Кръстев, Михаил Билалов, Георги Балабанов, Галина Тонева, посочват от Института на българската култура в Рим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pisna mi da go gledam tija pianiza Vejdi saschto ne do hodi v turzia ama nama koi da go prieme tam