Когато въображението победи знанието

Хю Лори срещу Джордж Клуни в "Утреландия"
22 май 2015 12:48, Петя Славова
0
Когато въображението победи знанието
Снимка: Форум Филм

Бъдещето е за мечтатели. С това ще се опита да ни надъха новият филм под флага на Дисни „Утреландия”. А сюжетът ни въвежда в съвсем близкото бъдеще, което може да е апокалиптично, ако човечеството не спре да се самоунищожава.

Режисьор на филма е Брад Бърд, познат като автор на анимациите "Феноменалните" и "Рататуи”, а също и на игралния "Невъзможна мисия 4" с Том Круз.

И въпреки че ни занимава с близкото бъдеще, продукцията ни връща и в миналото – към 1964 г, когато в Световно изложение компания Дисни представя три влакчета, революционни за времето си. Всъщност „Утреландия” (Tomorrowland) е създадена като част от Дисниленд през 1955.

Историята на филма започва със случайното намиране на кутия с етикет „1952” в студиата на Дисни. Кутията съдържа най-различни модели, скици, фотографии и писма, свързани със създаването на Утреландия и Световното изложение през 1964 в Ню Йорк.

Успехът на изложението позволява на Дисни да събере средства за разработването на центъра ЕПКОТ, чиято идея е да бъде продължаващ експеримент в градоустройството и градската организация, където технологиите срещат градското планиране, създавайки оптимален „жив” организъм. Именно тези факти служат за основа на филма.

И именно през тези влакчета тръгва и измислицата във филма - с таен ход, който води филмовите персонажи в свят на бъдещето, където са събрани хората, които могат да променят света и да го превърнат в идилично място за живеене.

Сюжетът ни запознава с Франк (Джордж Клуни) изключителен изобретател, който губи вярата си след като се влюбва в момиче-робот (Рафи Касиди). Вярата в доброто все пак му връща бунтарката Кейси (Брит Робъртсън), на която й е писнало да й обясняват в училище как света се сгромолясва, а никой не търси решение нещата да се променят.

"Утреландия" е филм, който не спира да ръси надежда, че „всичко е възможно”. Стига човек да не губи въображението си, което се оказва по-силно дори от знанието. И макар да липсва каквато и да е оригиналност в сюжета, продукцията цели да надъха младото поколение да не спира да мечтае, подобно и на други проекти на Дисни като „Спасяването на мистър Банкс” или „Отвъд горите”.

Замайващо е изобразен утопичния свят, но Бърд не навлиза в неговите сложности. Избягва сериозните теми и плъзга борбата за надмощие между човека и машината на повърхността с динамично темпо, с което се гони изкуствения интелект с човешкия.

Да не пропуснем и силното присъствие на Хю Лори, чийто образ подобно на този от доктор Хаус не би рискувал живота си, за да спаси човечеството. И все пак ни е трудно да му се сърдим и да спрем да му симпатизираме.

 „Утреландия” е предназначен за детска аудитория, "тънката" спънка е, че филмът трае цели 130 минути.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари