Драма за Холокоста взе голямата награда в Кан

"Дийпан" взе "Златна палма"
25 май 2015 08:18, Петя Славова
12
Драма за Холокоста взе голямата награда в Кан
Ласло Немеш. Снимка: БТА

Филмът "Дийпан" на френския режисьор Жак Одиар спечели наградата "Златна палма" за най-добър филм на кинофестивала в Кан, съобщи Франс прес.

Филмът е за бивш военен, жена и момиче, които бягат от раздираната от гражданска война Шри Ланка във Франция с паспортите на починало семейство. Тримата се настаняват край Париж и скоро откриват, че и там има насилие, пише БТА.

Голямата награда на 68-мия кинофестивал в Кан бе за драмата за Холокоста "Синът на Саул" - дебютната творба на младия унгарски кинорежисьор Ласло Немеш. Продукцията описва историята на Саул Ауслендер - евреин, който е депортиран в концентрационния лагер в Аушвиц и попада сред зондеркомандос - затворници, които работят в газовите камери. Един ден Саул открива младо момче, което за кратко оцелява в газова камера. Саул вярва, че в това момче е разпознал сина си, потресен е и ще направи всичко, което е по силите му, за да го погребе.

Наградата на журито пък отиде при гръцкия режисьор Йоргос Лантимос за филма "Омарът". Действието на филма се развива в близкото бъдеще, в общество, в което всеки самотен човек бива задържан и изпратен в специално учреждение. Там той трябва за 45 денонощия да намери половинката си, като след изтичането на този срок нарушителите се превръщат в животни. Главният герой е беглец, който не иска да се подчини на установения ред, и се присъединява към нелегална група "Самотниците". Главната роля се изпълнява от ирландския актьор Колин Фарел.

Приза за най-добра актриса си разделиха французойката Еманюел Берко и американката Руни Мара. Във филма "Моят крал" на френската режисьорка Майвен Берко представя романтичната история на момиче, преминаващо през рехабилитация след тежка травма, получена при каране на ски. Мара пък бе отличена за еднаот главните роли в "Каръл" на американския режисьор Тод Хейнс.

В драмата се разказва за връзката на две жени, които живеят в Ню Йорк в началото на 50-те години на миналия век. Кейт Бланшет и Руни Мара изпълняват главните роли във филма. За най-добър актьор журито определи французина Венсан Линдон във филма "Пазарен механизъм" на режисьора Стефан Бризе.

Продукцията разказва за безжалостния свят на пазара на труда, в който работодателите шпионират служителите си. Линдон е посърнал и унизен безработен, който се изправя пред морална дилема, когато намира работа като охрана в супермаркет. Той отговаря за видеонаблюдението и е принуден да шпионира колегите си, когато директорът решава да прави съкращения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: канЗлатна палмаДийпан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 8 години
Не се ли изтърка темата. Преди ни промиваха с руски филми за войната , бяха ни втръснали , и какво се оказа ? , че на запад е същото
7
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 8 години
До хххНикой няма да може да докаже колко са. Аз лично смятам че числото е надуто, но няма да се появи учен на света, който да го докаже. За сумите, които пишеш, да - Германия ги изплаща на Израел... Но евреите печелят сигурно повече само от идеята за холокоста.
6
0
 
3
 
! Отговори
ххх преди 8 години
До БАЧКАТОРИзобщо не е вярно,тези 6,000,000 са измислени цифри за да смучат пари от Германия!Доказано е,че жертвите са не повече от 300,000,в нета материали колкото искаш!!Ако обаче се усъмниш публично в холокоста те грозят 3 години затвор!Израел е взел от Германия до сега над 100 млрд.марки компенсации!Далаверата на евреите е направо страховита!
5
0
 
3
 
! Отговори
69 преди 8 години
До БАЧКАТОРТова е правилно;Общо, жертвите на ВСВ са 60-85 млн. души; Евреите, с техните 6 млн, представляват не повече от 10%. Обаче вдигат шум до небето.Все повече знам, кой народ започна ВСВ...
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тихо, ***! направете собствен филм и тогава говорете, до тогава - изглеждате смешни&злобни!
3
1
 
7
 
! Отговори
69 преди 8 години
Ей, и лани за холокоста спечели, и по-лани за холокоста спечели...Значи, забелязва се следната рецепта в два варианта за дебют:А. Правиш филм ЗА холокоста. Веднага те приемат в средите, и обявяват работата ти за Висше изкуство;Б. Правиш филм ПРОТИВ холокоста. Веднага ти резват перките и приключваш.
2
1
 
6
 
! Отговори
политтехнолог преди 8 години
Значи,правиш нящо за холокоста,сервираш поредната политкоректна косонастръхвателна боза,и веднага награди и адмирации,и името ти гърми сред световната прогресивна общественост!И моменталически ставаш гении!
1
1
 
7
 
! Отговори
zeus преди 8 години
А кога ще има филм за ционизма след 45-а, жертви на който са много повече хора, отколкото евреи е избил Хитлер?