Стоян Алексиев като "Последният човек"

Героят му връща към живота обезлюдено село
Обновена: 29 юни 2015 13:12 | 29 юни 2015 13:12, Петя Славова
0
Стоян Алексиев като "Последният човек"
Стоян Алексиев. Снимка: Булфото

Стоян Алексиев "се прави на Бог", за да върне към живота обезлюдено село във филма "Последният човек" на Неда Кирилова, ученичка на Дочо Боджаков, по сценарий на Мария Станкова.

Продукцията е с награда за най-добър студентски филм на фестивал в САЩ. Той бе в конкурса на 13-ия Международен фестивал на късометражното кино "В Двореца" - Балчик, съобщава БТА.

С различни машинарии, записи на грамофонни плочи и т. н. Аврам /Стоян Алексиев/ "връща" планинското село към обичайното му всекидневие. След като държи в напрежение пристигналият тв екип и доста изплашва репортерката /Лилия Гелева/ и оператора /Павлин Петрунов/, старецът ги засипва - по мегафон - с библейски мъдрости като: "Човек към дома най-трудно се завръща и много врати ще трябва да отвори".

През перипетии, комични ситуации, изненади, страхове младите хора преоткриват себе си и любовта. Любовта към съпругата си "признава" косвено - с букет цветя, който ще й поднесе при завръщането си - и шофьорът на екипа /Васил Драганов/, след катопрез целия път е мрънкал и се е оплаквал от нея.

Най-важното, което имаме, е любовта, дори и когато ни причинява болка, е "поуката", с която завършва британският игрален филм "Little hurricane" на Палома Ломел. Непокорна тийнейджърка, отегчена от грижите за болната си от Алцхаймер майка, предпочита дребни кражби от магазини, включително на алкохол - просто "за спорта", заедно с приятелка.

В откровен разговор обаче й разказва за болестта на майка си, която е била в начален стадий, но се е развила бързо след смъртта на бащата и малкото братче при катастрофа. Приятелката настоява момичето веднага да се върне вкъщи. Там цари пълен хаос, а майката е изчезнала. Когато се завръща - слава Богу, скоро - следва дълга прегръдка и "поуката" за обичта, изречена от дикторски глас, въпреки че внушението от самия филм не оставя съмнение.

За да бъде винаги заедно с отсъстващите си родители, малко момиченце в тайванската анимация "Accompany" на Сая Фанг Чоу преживява отново и отново във въображението си случки от живота на семейството. Младата режисьорка казва, че е направила филма с надежда да привлече вниманието към грижите за физическото и емоционалното развитие на децата.

Невръстно момиченце "заживява" в морето, за да е заедно с баща си - след като решава, че изчезналият татко се е превърнал в риба, а майката излива аквариума в морето - в израелския филм "Detached". Според режисьорката Сара Визел финалът не е задължително драматичен, по-скоро е отворен - може и момичето да се е превърнало в риба и така да са заедно с бащата.

Сара по собствените й думи е избрала този драстичен разказ за майка, която не иска детето си и планира раздяла със съпруга си, за да покаже една различна жена, която не желае да живее като всички останали, да следва общоприетите норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари