Боршош: Не сме свикнали да казваме, че киното ни е бизнес

НДК ще финансира филми
1 юли 2015 14:48, Петя Славова
1
Боршош: Не сме свикнали да казваме, че киното ни е бизнес
Оли Груева и Мирослав Боршош. Снимка: НДК

НДК се зае с важната задача да финансира българско кино.Първата сесия за кандидатстване e отворена от 1 юли до края на месеца и в нея могат да участват всички, отговарящи на изискванията в регламента, който днес беше обявен на специална пресконференция в НДК. Към инвестицията на Националния дворец на културата, освен финансиране, влизат още премиерна прожекция, PR и маркетинг и реклама.

“Това, което се опитваме е да правим икономика, свързана с култура. Затова е изключително важно да уточним, че продуцирането на филми не е просто подпомагане, а и инвестиране от наша страна в българската киноиндустрия. - обясня Боршош. - Това е смисълът на сесията, която отваряме днес – да подкрепим онези стойностни проекти, които се нуждаят не само от финансиране, а също от реално и адекватно представяне на пазара”, каза директорът на НДК

Мирослав Боршош и допълни: “НДК ще предложи на тези свои партньори мащабна рекламна и маркетингова стратегия, защото сме дълбоко уверени, че това е едно от нещата, които липсват в момента”.

Директорът на НДК увери гилдията, че с авторитета и възможностите си, НДК застава зад всеки един стойностен проект и предлага цялостен подход за реализацията му. “Искаме да сме партньори с работещи продуценти, които държат не само на заснемането на своите филми, но си дават ясна сметка за състоянието на пазара и искат да имат резултат от своя труд. В НДК създадохме работещ мениджърски екип, който пълни залите, защото съчетаваме правенето на култура с икономическите принцип”, сподели още директорът на Двореца.

“НДК ще подкрепя проекти, които са пред или в реална продукция, както и нискобюджетни. Проектите ще бъдат отсявани от комисия и ще минат през приятна, но нелека процедура. Икономиката ни задължава като търговско дружество да търсим печалба. Идеята е да разширяваме публиките. Искаме да покажем, че модерните форми за производство, реклама и продажба ще можем да променим разбирането за правенето на кино в България, а също и отношението на публиката към българските филми”, каза още Боршош.

По думите му “културният продукт не е просто случване – той има много последствия”. Боршош призна, че “едно от нещата, които екипът му се опитва да направи в Двореца през тези шест месеца е да отгледа публики” и изрази съжаление, че българските филми имат едва няколко хиляди зрители, което определя и нивата на приходите. “Това не е проблем само на държавата, която подпомага филмопроизводството, това е проблем и на българските продуценти и се надявам, че в наше лице ще намерят добър и работещ партньор, с който заедно да атакуват пазара. Кинопроизводството е сложна и много динамична икономика.

В България все още не сме свикнали да казваме свободно и спокойно, че това е бизнес. Както и да ви звучи – ние искаме да правим бизнес, заедно с другите продуценти в България и с техните стойностни продукти”, каза в заключение Мирослав Боршош и съобщи, че “Киномания” – 2015 ще бъде открита с наградената българска продукция “Каръци”.

“НДК ще участва в продуцирането на български филми като търговко дружество, а целта е подпомагането и популяризирането на българската култура чрез продуциране на проекти на млади и утвърдени кинематографисти, за да достигнат реализираните проекти до възможно най-много хора, както в България, така и извън границите й”, каза Оли Груева – член на Борда на директорите.

Филмопроизводството е нова дейност за НДК и стана възможна, след като в началото на годината най-големият културен институт на Балканите официално се регистрира като филмов продуцент в публичния регистър на Национален филмов център (НФЦ). Това, само по себе си, се превърна в новина за всички, които се редят на дългата опашка за финансиране.

Всички продукции, в чието производство участва НДК, ще бъдат показвани премиерно в Зала 1. Така в Двореца отново ще се правят световни кинопремиери, този път – на собствена продукция. Първите класирани ще бъдат съобщени на 20 август. Следващата сесия ще бъде в началото на 2016 г. Заявления ще се приемат на всеки три месеца. Българските продуценти имат 30 дни да представят своите проекти и да ги защитят пред комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари