Мавродиев като клоун, Атанасов, пък - лекар с гузна съвест

Филмите "В Двореца" продължават
3 юли 2015 10:26, Петя Славова
0
 Мавродиев като клоун, Атанасов, пък - лекар с гузна съвест
Стефан Мавродиев. Снимка: Булфото

Известни наши актьори от различни поколения играят във филми на млади режисьори от конкурса на 13-ия Международен фестивал на късометражното кино "В Двореца" в Балчик.

Стефан Мавродиев е тъжен клоун в "Палячи" на Тодор Бодуров - носталгия по блясъка на цирка от детството. А Атанас Атанасов - лекар с гузна съвест.

Реално и въображаемо се преплитат в ретродрамата "Пациентът" на Кирил Тодоров. В края на кариерата си възрастен лекар - в ролята е Атанас Атанасов, се лута между минало и настояще, разкаян за прекалената самоувереност, с която в младостта си е поставил прибързана диагноза, довела до смъртта на юноша.

Димитър Живков, нашумял с авторския си моноспектакъл "Живак", донесъл му и "Аскеер" за изгряваща звезда, играе изселен в провинцията интелектуалец по времето на комунизма, който, вече с посребрени коси, си спомня с тъга за пропусната голяма любов - във филма "Надежда" на Геновева Крумова, по мотиви от разказа на Чехов "Шега".
Тримата режисьори са ученици на проф. Георги Дюлгеров в НБУ.

Гласът на актрисата Петя Силянова звучи зад кадър в анимацията "Приказка за леглото", вдъхновена от поезията на Силвия Плат - магическо пътешествие на момиченце и неговото коте между действителността и мечтите, в приказен свят, сътворен от детското въображение. Авторката Бианка Ташкова е от класа на проф. Анри Кулев в НБУ, пише БТА.

За друг утвърден аниматор - Господин Неделчев - Дидо, са благодарностите на режисьорката Анна Николова от НАТФИЗ за подкрепата за нейния филм, представен на фестивала "В Двореца" - "Жабока". В шеговитата анимация земноводен донжуан "си получава заслуженото". В бохемска поза, небрежно облегнат на кладенеца, с предизвикателно изражение на лицето, с папионка и с букет в ръка, Жабока е в очакване. . .

Без внимание остават Червената шапчица и Баба Яга, които идват за вода на кладенеца. Появява се обаче Принцесата. И следва неочакваната развръзка - вместо Жабока да се превърне в Принц, Принцесата се превръща в два пъти по-едра от него Жаба - очевидно властната съпруга, която го прибира в "семейното гнездо" на дъното на кладенеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари