Колко е малък човека за "Спешни обаждания"

И още истории за живота
3 авг 2015 14:42, Петя Славова
1
Колко е малък човека за "Спешни обаждания"
Снимка:Future Shorts

За войната в Сараево, за трудностите в Иран и изобщо за трудността да вникнеш в същината на това да бъдеш човек ще ни разкажат филмите от настоящата селекция на Future Shorts.

Прожекциите ще се случват всеки ден в САМСИ този месец, като ще са с вход свободен. Хърватският "Пилето" на Уна Гуняк ще ни върне в недалечното минало - 1993 г. в Сараево. Като подарък за своя 6-ти рожден ден, Селма получава живо пиле. Когато разбира, че пилето ще бъде убито, за да се нахрани семейството, момиченцето решава да го спаси и да го пусне на свобода. Докато се опитва да върне пилето обратно, майката на Селма става жертва на спайперист.

Иранската анимация "Дървото" е на Саре Шафипур. Бележки от Саре: Историята разказва за една жена и за едно дърво и двете принадлежащи на земята. Те искат да бъдат на същото място дори, когато войната започва, защото земята е техният дом. Така те се оказват единствени приятели по време на войната.

В документалния "Спешни обаждания" режисьорите Ханес Вартиайнен и Пека Вейколайнен от Финландия, проследяват колко крехко и мимолетно е човешкото съществуване спрямо Вселената около нас. Изправени пред лицето на всепоглъщаща тъмнина единственото нещо, което можем да направим е да търсим утеха един от друг. Филмът се базира на автентични спешни обаждания по радиостанциите.

Малко да разведри настроението е следващата черна комедия "Звънецът". Тя е на Каролис Каупинис от Литва. Отдалечено провинциално училище очаква официалното посещение на делегация от министерството. Поводът е поставянето на нов училищен звънец. Дали това обаче е най-важното нещо, от което училището има нужда? Останали са само двама ученици и според държавните изисквания училището е пред закриване. Ръководството се опитва да прикрие тази липса и да избегне неизбежното.

Предложението от САЩ е "Бездомни кучета". Минка Фартинг Кол ни показва как слънцето пече безмилостно. Франк чака автобуса. Сладоледът му е на път да се разтопи. Непозната иска мобилния му телефон. Бездомни кучета бродят по улицата.

Ирене Драгасаки от Гърция ни отвежда в "Училищен двор". Използвайки експериментални средства режисьорът успява да извади ново съдържание на изображението и така да ангажира публиката. Абсолютната тишина на празната класна стая. Капките мастило, пропуснатите кошове, напускащите сградата ученици. Деца, които се пръскат с вода и са все още с униформите си. Изведнъж настроението се променя.

 Французинът Пол Габон ни представя анимацията "Буря блъска якето". Буря достига до бреговете на Бретан. Природата е полудяла. Двама млади учени са част от хаоса. Шпионаж, романтично увлечение и мистериозни събития се сблъскват с ентусиазма и случайността.

"De Smet" на холандците Томас Баертен, Вин Гьодес  разказва за двамата братя 'De Smet', които са измислили система да живеят сами своя живот, по най-удобния възможен начин. Когато обаче млада жена се премества на тяхната улица, системата им е готова да рухне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Future Shorts
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човек с повръщане на Конст. Величков. ДЕЙСТВАЙ!