"Ботев е идиот" в панорама на киното на ЮНЕСКО

Филмът ще се прожектира в Голуей, Ирландия
28 авг 2015 10:40, Петя Славова
56
"Ботев е идиот" в панорама на киното на ЮНЕСКО
Снимка: Булфото

"Гинка" и "Ботев е идиот" са българските филми в панорамата на късометражното кино от градовете на киното на ЮНЕСКО.

Те ще бъдат показани в програмата на "Нощ на културата" на 18 септември в Голуей - ирландския Град на киното на ЮНЕСКО.

В програмата са късометражни филми от петте града на киното от творческата мрежа на ЮНЕСКО - Брадфорд, Пусан, София, Сидни и Голуей, съобщава Съюзът на българските филмови дейци.

"Гинка" на Антония Милчева получи тази година наградата "Джеймисън" за български късометражен филм на 19-ия "София филм фест".

Наградите на "Ботев е идиот" на Деян Барарев досега са от Международния филмов фестивал за студентско кино в Босна и Херцеговина "DukaFest" - за най-добър игрален късометражен филм - 2012 г., от Международния филмов фестивал в Канада "Lakeshorts" - за най-добър късометражен чуждоезичен филм - 2013 г., от Националния филмов фестивал в Асеновград.

Също така "В обектива" - втора награда, от Международния филмов фестивал за късометражно кино "В Двореца" - Балчик, за най-добър български игрален късометражен филм и специалната награда на "Euroshorts", от фестивала "Balkans Beyond Borders" - за най-добър филм, от "Festival de Courts Metrages de la Cote Bleue" във Франция - специалната награда на младежкото жури, от Балканския онлайн фестивал "altcineAction!" - награда за най-добър монтаж - 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: юнескоБотев е идиот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 40Че Ботев само на Атака ли е? Аз досега смятах,че той има все пак някакви заслуги към цяла България. Или лицемерно сме му слагали венци на 2 юни?Името на тоя филм е една гавра с паметта на великия ни поет-революционер. Утре някой друг ще сътвори филм "Левски е ***". И някой друг ще ни обвинява в атакизъм.
26
2
 
6
 
! Отговори
Позор! преди 8 години
След като отрекоха Батак,сега изверги ,които се наричат "българи", но в тях няма нищо българско,се гаврят и с Ботев! Как може СБФД и Мин. на културата изобщо да допуснат създаването на филм с такова заглавие, а сега и да го рекламират в чужбина! ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!
25
2
 
12
 
! Отговори
до кап йот преди 8 години
Не съм съгласен. Точно соца отдаде дължимото на Ботев, но предимно заради политическите му схващания. По-точно Ботев бе използван, защото не е ортодоксален марксист-ленинист, а по-скоро утопичен социалист. Така че ако тоя 0лигофрен Баререв ли е какъв е, ако беше откърмен с червените идеи никога нямаше да направи подобно пошло порно. Имена като Ботев и Левски са национална светиня, и ако някой счита, че са *** задедо са дали живота си в борбата, решително трябва да се самозастреля.
24
0
 
10
 
! Отговори
а вий сте идиоти! преди 8 години
Заглавието "Ботев е ***" да не е алюзия към последния ред на стихотворението му "В механата"? Това е въпрос към хората, които са го гледали.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До юбералесМожеш да наречеш *** щракащите с пръсти и хвърлящи салфетки под ориенталски ритми полумаймуни, които биха продали и майка си, ако видят далавера. Можеш да наречеш *** тези, които си мислят, че друг им е длъжен да им оправи живота, да им защитава интереса и да им направи държава. Ако ти прави впечатление, всеки трети плюе "държавата", ама не загрява, че за да работи държавата, трябва той да го изисвка. За съжаление все повече се срещат такива представители на българския етнос.
22
0
 
13
 
! Отговори
me преди 8 години
П.С. Ботев НЕ е слаб поет, нито е слаб революционер. Някои от стиховете му са уникално добри, например "Хаджи Димитър" за мен е просто произведение на изкуството. Дори само него да беше оставил, пак щеше да е велик. Като революционер е бил отдаден на каузата. Искал е да даде всичко за България и го е дал. Това не го прави слаб революционер, прави го слаб стратег. Но не може и не е нужно всички да са вождове, тряба да има и индианци, готови да се жертват за Родината. Иначе не става революция!
21
6
 
2
 
! Отговори
ЧЕРЕН ПЕРЪР преди 8 години
Като сте с IQ-та под 10, няма как да мислите логично, а камоли да разберете мисълта на човека отсреща.
20
0
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
До ЧЕРЕН ПЕТЪРСмени дилъра, логиката ти се губи.
19
1
 
9
 
! Отговори
me преди 8 години
Уф, кога тия български актьори ще се научат да играят. Току що го изглех, идеята е добра, обаче както винаги изпълнението е отвратително. Играта е някаква пресилена, текста също, а заглавието виси. Иначе са прави, Ботев вероятно би се срамувал от това в което сме се превърнали. Но за щастие великите хора се задоволяват с това да дадат живота си за това, в което вярват, оставяйки на наследиците си отговорността да им върнат жеста и да заслужат саможертвата. Или не, в нашия случай.
18
2
 
20
 
! Отговори
с преди 8 години
Каквато и да е идеята, заглавието е кретеническо. Тоя Барарев го видях на снимка, и ако го мярна някъде, решително ще го заплюя в лицето като най-долна ***. Юбералес е прав, защото всичко си върви с времето. Затова сегашен Ботев не може да има. 140 години след Ботев и Левски е много лесно да твърдиш, че "напразно" са си дали живота, и пак това е израз на на най-черна неблагодарност. Поклон до земя за ТИТАНИТЕ на национално-освободителното движение!
17
2
 
14
 
! Отговори
Нов филм преди 8 години
Нов филм требва - Борисов е ***, обаче няма смели режисьори да кажат истината.
16
0
 
18
 
! Отговори
-- преди 8 години
Предлагам филма да се прожектира пред най-върлите фенове на Ботев - Пловдив, а след това да имат среща с автора и режисьора.
15
16
 
2
 
! Отговори
ЧЕРЕН ПЕТЪР преди 8 години
Де да беше само Ботев, те всичките "герои" на българите са такива!
14
0
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До тцЪВсяко нещо е с времето си. Ботев и Левски умряха за правата на българите за национална държава. Сега 150г. по-късно когато си имаме такава, имаме други проблеми. Като например това, да не сме първосигнални папагали. Не можеш да наречеш римляните *** за това, че не са направили електромотор а са изобретили само водното колело.
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен 5 преди 8 години
Току що изгледах филма в интернет. Смисълът на филма е добър. Но е направен много бездарно, и актьорите /момчето и учителката/ не ги бива също. А и заглавието е отвратително. Да сложиш тук такова заглавие е като да накараш Левски /в едноименния филм/ да псува. Пълна подигравка с героите. Аз, между другото съм туркиня. А щом мен това ме дразни, представям си какво ви е на вас, етническите българи.
12
3
 
27
 
! Отговори
66 преди 8 години
Заглавието е израз на творческа нищета и слабоумие!Някаква херостратовска шизофрения да се прочуеш на всяка цена!Кои са българските му спонсори и кои го допуснаха?Те са за съд и това трябва да стане ,за да се изключат занапред *** в обществото ни!Момченцето просто е жадувало за внимание и ...до тук!Повече нищо няма са направи!
11
1
 
20
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Най-много да отида да ги освиркам, че са ми близо. Но там едва ли ще има повече от 50 човека публика, затова че няма да има и смисъл да бия път.
10
16
 
12
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Изгледах филма - 8 мин. е. Провокативното заглавие крие най-силното послание и най-дълбокия смисъл, който съм виждала в съвременен български филм. И да - Ботев е бил ***, за са умре за такива безгръбначни първосигнални папагали, в каквито сме се превърнали. Левски е бил ***, за да даде живота си за свободата на едно племе, което все търси някой друг да го оправи.
9
2
 
27
 
! Отговори
Sty преди 8 години
Какво толкова се учудвате. Половината от НАТФИЗ са пропаднали наркомани, с маниери на парвенюта и високата душевност на колорадски бръмбар. Колко от вас знаят, че има кино-фестивал във Асеновград? Хах, то всеки град си организира такива фестивали и дори пълните бози печелят, защото няма кандидати да се явят на подобни "извисени" мероприятия.Човекът явно е искал да "шашне" със заглавието - получило му се е. Ще го напише в СВ-то си и ще почне да снима поредния глупав БГ сериал.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЖиборВсе пак направиха филм как Линкълн се мота с брадва и трепе вампири - та знае ли човек? Колкото до настоящото заглавие - повече от очевидно е, че е дело на някой с интелекта плазмодий, но с претенциите на френски граф.