Спайк Лий с почетен "Оскар"

Джина РОуландс и Деби Рейнолдс ще получат същото отличие
28 авг 2015 21:02, Петя Славова
1
Спайк Лий с почетен "Оскар"
Снимка: архив, Reuters

Режисьорът Спайк Лий и актрисите Джина Роуландс и Деби Рейнолдс ще получат почетна награда "Оскар", предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на Академията за кинематографично изкуство и наука.

Спайк Лий и Джина Роуландс ще получат почетен "Оскар" за принос към киното. Деби Рейнолдс ще бъде отличена с хуманитарната награда "Джийн Хершолт" на церемонията за Наградите на губернатора на 14 ноември в Холивуд.
"Ще отпразнуваме техния успех с пълното съзнание, че работата им, отличаваща се със страст, всеотдайност и желание за ценен принос, ще обогати следващите поколения" - каза президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Черил Бун Айзъкс.

Спайк Лий и Джина Роуландс имат по две номинации за наградите "Оскар", припомня БТА.

Спайк Лий, който е на 58 години, от 30 години е сред големите имена на американското независимо кино. Неговите филми често са за расизма и трудностите пред афроамериканците. Номинациите му за награда "Оскар" са за сценарий на "Постъпи, както трябва" (1989 г.) и за документалния филм "4 малки момичета" (1997).

Легендарната Джина Роуландс, която е на 85 години, е известна преди всичко с филмите, които снима със съпруга си, покойния режисьор Джон Касавитис. Тя често играе жена с проблеми, като в "Жена под влияние" (1974) и "Глория" (1980), за които е номинирана за награда "Оскар" за най-добра актриса.

Деби Рейнолдс, харизматичното момиче от "Аз пея под дъжда" повече от 50 години работи за асоциация, подпомагаща хора с психични заболявания. Тя получава номинация за награда "Оскар" за най-добра актриса в "Непотопимата Моли Браун" (1964).

Почетен "Оскар" са получавали Стив Мартин, Лорън Бакол, Робърт Редфорд. Носителки на хуманитарната награда "Джийн Хершолт" са Анджелина Джоли, Елизабет Тейлър, Опра Уинфри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари