"Киномания" едновременно в София и Париж

Събитието се открива с "Каръци" на Ивайло Христов
31 авг 2015 15:36, Петя Славова
0
"Киномания" едновременно в София и Париж
Снимка: НДК

С родната продукция „Каръци” на режисьора Ивайло Христов се открива тазгодишната Киномания. Събитието стартира на 12 ноември в София. В същия ден и час с видеовръзка от Киномания на голям екран до Триумфалната арка се откриват Дните на българското кино в Париж. Това е съвместна инициатива на Национален дворец на културата, българското посолство там и Националния филмов център.

“За няколко минути, зрителите ще се пренесат в Париж. Това е голям успех за фестивала, тъй като Киномания ще бъде открита по едно и също време в София и на голям екран до Триумфалната арка”, каза директорът на Двореца Мирослав Боршош на пресконференция днес.

 “Търсим не само масовата публика, но и онова фино и качествено кино, което ще доведе в залите и ценителите”, каза в заключение директорът на НДК.

Хитовата пиеса „Хамлет” (“Hamlet”) с Бенедикт Къмбърбач и суперуспешният „Роджър Уолтърс – Стената” (“Roger Waters The Wall”) са две от горещите заглавия в 29-то издание на събитието. Билети за тях са в продажба от утре на касите на НДК.

НДК и Британски съвет представят на голям екран нашумялата театрална продукция „Хамлет“. Прожекцията е специално издание на програмата National Theatre Live за излъчване на най-доброто от британския театър в кина по целия свят. Премиерата на „Хамлет“ за България ще може да бъде гледана само на КИНОМАНИЯ - 2015 на 20 ноември в Зала 1 от 18:30 часа.

„Надяваме се опашките, които познаваме още от първите издания на КИНОМАНИЯ да бъдат толкова големи и за „Хамлет”, каза директорът на Британски съвет – България Любов Костова. „Това безспорно е събитието на годината в Лондон, където билетите бяха разпродадени година преди премиерата. А сега можем да го видим и на КИНОМАНИЯ”, изрази задоволството си Хермина Азарян, част от екипа на филмовия фестивал.

Номинираният за „Оскар” Бенедикт Къмбърбач (познат от “Шерлок” и “Иматицията” на ВВС) поема едноименната роля във великата трагедия на Шекспир. Режисирана от Линдзи Търнър (Пош, Химерика) и продуцирана от Sonia Friedman Productions, National Theatre LIVE разпространява тази дългоочаквана продукция в кината.

Кинофорумът повдига завесата и за още един парещ хит в програмата си. „Стената на живо” – най-голямото световно турне в историята, представяно от един човек, идва в кината като разтърсващ филм. Написан и режисиран от Роджър Уолтърс и Шон Евънс, и описван от критиците като „спиращ дъха” и „визуално магнетичен”.

„Самият Роджър Уотърс нарича филма си антивоенен. Той държи много на това послание, защото в момента по света се водят много войни и може би точно един такъв филм за издигането на стените на социално, религиозно и политическо ниво е нещо, което би могло да помогне на хората, които ценят изкуството и са против войната”, допълни Владимир Трифонов, програматор на Киномания.

След филма ще бъдат представени „Чистите факти”, уникална възможност да видим Роджър Уотърс и приятеля му от бандата Пинк Флойд - Ник Мейсън, събрани пак заедно в необработен материал, показващ отговорите им на въпроси от фенове из целия свят.

Киномания ще продължи до 29 ноември. В програмата ще бъдат представени нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” от 70-те и 80-те години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: киноманиякаръци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари