Отговорността на бащинството в "Жажда"

Филмът на Светла Цоцоркова тръгна по фестивали
8 окт 2015 16:46, Петя Славова
0
Отговорността на бащинството в "Жажда"
Екипът на филма след прожекцията му. Снимка: СФФ

Притча, която не губи връзката с реалността и засяга важни, общочовешки теми като експлоатацията на естествените ресурси на природата и отговорността на бащинството." Това пише Лий Маршал в Screen Daily за новия филм на Светла Цоцоркова "Жажда". Пълнометражният й дебют е стартирал като проект на София Мийтинг, а премиерата бе в конкурса "Нови режисьори" на Сан Себастиан.

Филмът имаше показ вече в Цюрих и Хайфа, а в момента предстои и фестивала в Хамбург (където в основния конкурс за копродукции участва „Досието Петров” на Георги Балабанов) – „Жажда” получи покана да участва в конкурса за първи, втори или трети филм в Цюрих, в „Carmel Competition” в Хайфа и е номиниран за NDR Young Talent Award в Хамбург, където се показва в секцията „Калейдоскоп”.

На 7 октомври стартира и Лондонския филмов фестивал, организиран от Британския филмов институт, където филма на Цоцоркова ще бъде показан в секцията „Любов”.

В програмата на 31-ото издание на престижния филмов фестивал във Варшава, който стартира на 9 октомври, „Жажда” участва в конкурсната програма за първи и втори филми. Още три български пълнометражни филма ще бъдат представени в Полша –„Сняг” на Венцислав Василев в международния конкурс, „Събирачът на трупове” на Димитър Димитров в споменатия конкурс „1-2”, както и „Каръци” на Ивайло Христов в секцията „Открития”.

„Жажда” е селектиран за участие и в 8-ия фестивал за централно и източноевропейски филми „CinEast” - 8 до 25 октомври в Люксембург, където прожекцията му ще бъде в секцията „Cinéscope” и ще се състезава за престижната Награда на публиката. Филмът на Светла Цоцоркова беше показан през март на закрита прожекция в рамките на София Мийтингс, подписаха договор със световен разпространител и беше селектиран за участие в Сан Себастиан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: жаждаСветла Цоцоркова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари