Композиторът на "Челюсти" с награда

Признанието е от Американския филмов институт
9 окт 2015 14:15, Петя Славова
1
Композиторът на "Челюсти" с награда
Снимка: архив, БТА

Джон Уилямс, композирал музиката към продукции като "Междузвездни войни", "Джурасик парк", "Челюсти", "Индиана Джоунс" и "Хари Потър", ще получи наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

83-годишният Уилямс ще бъде почетен на гала вечеря следващата година в Лос Анджелис, съобщават от организацията, чиято цел е да съхранява американското филмово наследство.

"Джон Уилямс е композирал саундтрака на нашите животи. Геният му да съчетава музиката с филмите издига тази форма на изкуство до симфонични нива и е омагьосвал поколения зрители", казва председателят на Управителния съвет на Американския филмов институт сър Хауърд Стрингър.

Джон Уилямс е композирал музиката към над 150 филма, сред които знакови продукции в поп културата като "Междузвездни войни" и "Джурасик парк". Филмовият композитор често работи в сътрудничество с прочутия режисьор Стивън Спилбърг.

Уилямс е носител на пет награди "Оскар" от 49 номинации през дългогодишната си кариера. През 2005 г. Американският филмов институт обяви основната музикална тема от "Междузвездни войни" за най-запомнящата се мелодия в историята на киното. Джон Уилямс е автор на музиката и към седмия епизод от култовата космическа сага, който ще излезе на екран през декември.

Сред предишните носители на наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт са Стивън Спилбърг, Алфред Хичкок, Том Ханкс, Елизабет Тейлър, Джейн Фонда и Стив Мартин, припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Джон Уилямс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Великан в света филмовата музика. Поклон, маестро.