Че Гевара в най-славните си години в "Че: Аржентинецът" -

Филмът - тази вечер по Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 окт 2015 11:51 | 11 окт 2015 11:51, Петя Славова
31
Че Гевара в най-славните си години в "Че: Аржентинецът" -
Снимка: IMDB

Едва ли името на Че Гевара може да остави някого равнодушен. Той е образът, който събира почитатели и врагове едновременно. Противоречив като времето си, като политиката в страната си.

Именно с неговата персона се залавя Стивън Содърбърг – режисьорът, станал известен след „Секс, лъжи и видео“, носитела на „Оскар“ за „Ерин Брокович“ и обичащ да събира големи звезди като Брад Пит, Джордж Клуни, Анди Гарсия и Джулия Робъртс като им дава малки хонорари в „Бандата на Оушън“.

В „Че“ главната роля е поверена на Бенисио дел Торо, който е и продуцент на проекта. Дължината на епоса някак естествено бива разделена от Содърбърг на две части. Така първата, кръстена „Че: Аржентинецът“, ни запознава с онзи герой, който успява да вдъхнови поддръжници и да попадне в обкръжението на Фидел Кастро (изигран от Деймиън Бишир).

През 1956 г. Че Гевара и отрядът от кубински заточени, предвождани от Кастро, мобилизират една армия, за да съборят режима на диктатора Батиста. Двамата ще участват в исторически революционни битки и ще посрещнат победа в Санта Клара през 1958 г.

Първата част ще свърши ден по-късно, когато идеите им още са приемани еуфорично, когато Че Гевара се радва на призанание, разбиране и се нарежда пръв сред редиците на Кастро. Съпругата на Че е изиграна от Джулия Ормонд.

Содърбърг ще следва историческите събития, ще ги предава достоверно, като няма да се впусне в патетично преоткриване на живота на героя. По-скоро ще ни доближи до неговите идеали в момент, когато революционерът е на върха на славата си. Гледайте на 11 октомври от 23.00 часа по  Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Anti-U$A преди 8 години
Че Гевара освен чрез левите си политически идеи се доближава до Христо Ботев и по това, че създава проза, разбира се, не толкова добра, колкото на Христо Ботев, но достатъчно описателна за да представи идеите и вижданията му.В "Моторни дневници" описва цялата мизерия, която вижда прекосявайки с мотора си Южна Америка.А, "Guerrilla Warfare"("Партизанската война") е уникален от военна гледна точка анализ и учебник по военно дело, изучаван във всяка уважаваща себе си военна академия.
19
0
 
9
 
! Отговори
Anti-U$A преди 8 години
Когато боливийските сатрапи на ЦРУ го залавят и убиват заповядват на селяните да минат покрай трупа на Че Гевара за назидание. Точно по същият начин фашистите в България са карали селяните да обиколаят труповете на убитите партизани. Този клип го има на десетки места в Ютюб.Селяните започват да го докосват. Като ги питат защо го докосват, една бабичка се осмелява да отговори:"Защото кога друг път ще докоснем СВЕТЕЦ !?!"За Южна Америка Че Гевара е със статут на светец! Той постигна Целта си
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Ахахахахаха.Искаш да кажеш, че САЩ изпращат 1400 кубински емигранти срещу 15 000 кубинци, нали?
17
1
 
7
 
! Отговори
Anti-U$A преди 8 години
Стивън Содърбърг лично да беше шамарил цялата анти-левица, нямаше толкова да ги заболи, колкото от този уникален филм. А, Бенисио дел Торо прави ролята на живота си превъплащавйки се в Че.Иначе, Че Гевара е дипломиран лекар, който вместо да печели пари в Буенос Айрес тръгва на борба срещу Американският империализъм, виждайки как той води до безобразното ограбване на хората в Латинска Америка.Накрая, американците вместо да му избодат очите му изписват вежди...
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16Ти май живееш още през 1985-а, а?Ако не знаеш, Куба и САЩ вече са първи дружки.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12За мен пък, Че е надут балон. Със сигурност не е бил някой *** хванат от гората като нашите партизани, все пак е доктор и от заможно семейство.Във времето след ВСВ, когато в повечето страни все още се водят граждански войни, един образован човек с марксистки идеали би се сдобил със славата на новия Робин Худ. Мене само едно не ми е ясно, как всички анти-империалисти и анти-капиталисти стават финансови министри, президенти на национални банки и министри на промишлеността??
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американофилите газ пикаят всеки път като видят физиономията на Че. Е как да е иначе. Пратили са цялата мощ на американската армия да унищожават движението му в Куба а кубинците (с 10 пъти по-малко хора, оръжия и техника) са ги пратили обратно в чували.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодарение на усилията на Че, малкият остров Куба е ТРЪН в американския з*дник вече над половин век. Само това заслужава безкрайно уважение.
12
3
 
4
 
! Отговори
Hasta siempre преди 8 години
Команданте Че е жив!youtube/watch?v=SSRVtlTwFs8
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-вече проблемът идва от там, че понятията "социализъм" и "комунизъм" означават нещо съвсем различно в Южна Америка в сравнение с Европа (където логично означават СССР и прочие). Левите движения в Южна Америка са всъщност НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ и АНТИ-КОЛОНИЗАТОРСКИ движения които се борят срещу финансовия монопол на САЩ. Такива са били и надеждите на Че на времето. Но *** обясни нещо на българина който събира информацията от уйкипедия и за който светът означава собствената панелна кутийка .
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простият БГ-селчо не разбира, че Че Гевара е нещо като Васил Левски за цяла Южна Америка. А пък на кой революционер не се е наложило и да убива? Във война има жертви. По ирония на съдбата е бил "ляв", но всъщност и един истински патриот. Че Гевара е освободил Куба от про-империалистическата хунта на кръвожадния американско *** Батиста. Както и да плюете (все пак така са ви промили мозъците в про-американски учебници), Че остава един символ на свободата както и човешката жертва за една кауза.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бенисио е супер за ролята на Че! Поне външно ...
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** садист и убиец такава е истината но на червените *** не им се споменава тизи факт защо ли ами защото същото вършеха и след 9 септември помни се убитите без съд и присъда от партизаните
7
4
 
14
 
! Отговори
Комунде преди 8 години
Че е убит като куче от слугите на либерастите тпй ще е герой на милионите млади хора на които либерастите оскверняват душите! Опорна точка 01 - Всеки който иска свобода от финансовите социопати е ***.
6
12
 
7
 
! Отговори
75 преди 8 години
Неуспял студент по медицина,прекъснал поради слаб успех,решил да вземе насила това,което неговите колеги ще спечелят с яко учене и работа.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA UBIVASH V IMETO NA REVOLUZIATA E VARHOVNA RADOST ZA KOMUNISTA.
4
8
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Да вземеш ти да се събудиш. Помнещият е прав. Голяма част от съратниците на Че също са отвратени от неговата кръвожадност. Той просто е имал нужда от "революция", която да яхне, за да му даде възможност да прави това, което го влече най-много - да убива.
3
16
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Велик боец срещу американския империализъм и невероятен човек ,дълбок поклон!
2
11
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Другарят коменданте с майка селия Ла Серна ШАЙНЕРМАН ! Нали се сещате от каква народност е ? такива са и братята Кастро , като Раул е в плен на хомо заигравките . Такъв е и Мадуро , Кадафи , Ахмадинежад , Ал Сиси , Оланд , Саркози , Камерън , фамилията Клинтън , другарите Медведев , Путин и Елцин , Порошенко , Яценюк , Тимошенко и тук у нас по дребните им представители , повечето уредени със скъпо платени постове : дипломати и конституционни съдии ! Честито на оцеляващите !
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е те тези които стоят зад тази телевизия убиха Че а тука взели филм за дават за него...Смях...