"Каръци" е най-добрият български филм

Филмът на Ивайло Христов – фаворит на Златна роза
Обновена: 12 окт 2015 14:30 | 12 окт 2015 12:33, Петя Славова
1
"Каръци" е най-добрият български филм
Снимка: Екип на филма

„Каръци“ на Ивайло Христов взе голямата награда „Златна роза“ за най-добър пълнометражен филм в 33-ото издание на фестивала. Журито го отличи за „ достоверен разказ за духовната самота и житейска безизходица на младия човек в България. Силно актьорско присъствие и визуални решения, пише на сайта на феста.

Филмът се оказа фаворит на фестивала, като взе отличието на публиката, на гилдията Критика и на акредитираните журналисти. Елена Телбис, която изпълнява главната роля в продукцията получи и приза за най-добра женска роля.

Стефан Денолюбов получи отличието пък за най-добра мъжка роля за участието му във филма „Докато Ая спеше“.
Филмовият критик Антония Ковачева, режисьорът Киран Коларов, операторът Красимир Андонов и актрисата Янина Кашева определиха кои да са фаворитите на феста.

Специалната награда на Варна бе присъдена на „Семейни реликви на Иван Черкелов, а най-добър телевизионен филм стана „Бартер“ на Атанас Киряков.
Камен Калев бе отличен като най-добър режисьор за третия му пълнометражен филм „С лице надолу“, описваща проблема с трафика на хора.

Призът за най-добър сценарий отиде при „Събирач на трупове“ в лицето на Марин Дамянов.
Пълнометражният дебют на Светло Цоцоркова „Жажда“ получи наградата за най-добро операторско майсторство за работата на Веселин Христов. Този филм стана и най-добрия пълнометражен дебют.

По време на феста бе присъден и диплом на Клаудия Кардинале за великодушния жест  на една световна звезда към младото българско кино.

Най-добър български късометражен филм стана „Синът“ на Христо Симеонов. Този конкурс бе оценяван от режисьора Станимир Трифонов, кинокритика Боряна Матеева и режисьора Николай Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Каръци" е най-добрият български филм.Защото всички ние сме каръци и държавата ние каръшка!