Стерилните площи в Канада срещу дивите в София

Противопоставянето им в Sofia Biting Docs
12 окт 2015 10:50, Петя Славова
0
Стерилните площи в Канада срещу дивите в София
Снимка: Позор ООД

Sofia Biting Docs се открива на 12-ти октомври от 20.00ч. в Дома на киното с българо-канадската продукция „Зелена мечта” – авторски филм на Мая Йоцова, в който тя противопоставя стерилното отношение към зелените площи в Канада, страната, в която е имигрирала, с детските ѝ спомени от поляните с диви цветя и високи сухи треви, разпръснати между жилищните квартали на родната ѝ София.

В рамките на предстоящото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще се състои световната премиера на филма „Открий отново Индия”. Режисьорите Мийнал Диксит и Томас Джон, заедно с част от своите студенти, поемат на вълнуващо пътешествие из познати и никому неизвестни кътчета на Индия за този амбициозен проект, представящ двете лица на страната.

Паралелно с красивите храмове, ароматните подправки по пазарите и колоритните танцьорки, забавляващи туристите, ставаме свидетели и на живота в бедните провинции, където хората никога не са напускали градовете си и мечтаят за чифт нови чехли. След 50 дни по пътищата на страната и изминати над 19 000 километра, Индия остава все така непозната и очакваща да бъде открита.

Специално за фестивала, по покана на „Приятели на Тибет в България”, пристига испанският журналист Мигел Анхел Кано, който лично ще представи своя филм „И все пак Тибет”,  създаден след едномесечно ходене пеша в най-отдалечените, етнически тибетски райони на Тибетското плато в китайската провинция Съчуан. Мълчаливият вик на култура, която постепенно изчезва. Портрет на една цивилизация, колкото специална, толкова и уязвима, която все още запазва своята извънредно мистична същност.

Във фоайето на Дома на киното ще бъде разположена фотоизлобжата на Кано „Лицата на Тибет”, която ще бъде официално открита на 13-ти октомври от 18.30ч. в присъствието на автора.

Филмът и фотопроектът  разпространяват послание за мир и разбирателство - най-висшата цел за мотивиране на решаването на конфликта, за да доближи двете страни чрез взаимна толерантност и дипломация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Sofia Biting Docs
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари