"Мустанг"спечели филмовата награда Лукс

Другите два в селекцията бяха "Урок" и "Медитеранеа"
Обновена: 24 ное 2015 16:24 | 24 ное 2015 15:55, Петя Славова
0
"Мустанг"спечели филмовата награда Лукс
Маргита Гошева в "Урок". Снимка: СФФ

Председателят Мартин Шулц обяви, че носителят на филмовата награда ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. е "Мустанг", съобщи сайтът www.luxprize.eu. Това се случи по време на церемония в пленарната зала в Страсбург по обяд във вторник. "Мустанг" разказва историята на пет сестри, които са обещани в уредени бракове, но се изправят срещу робството на традицията, за да живеят собствения си живот, пише БТА.

Господин Шулц поздрави трите финалиста, включително режисьора на победителя Дениз Гамзе Ергювен и неговия екип, като каза: "Тези три много различни филма задават някои фундаментални въпроси. Как трябва нашият континент на емиграция да се промени, за да се превърне в континент на имиграция? Каква е ролята на жените в нашите съседни общества? Как икономическата криза подкопава нашия живот заедно? Тези европейски филми заслужават нашата подкрепа и аз съм горд, че Европейският парламент за поредна година оказва помощ, за да може тези филми да се гледат възможно най-широко."

При връчването на наградата режисьорът победител Дениз Гамзе Ергювен сподели: "По свой собствен начин "Мустанг" подкрепя идеалите на Европейския съюз. Благодаря Ви за въздействието, което този филм успява да постигне благодарение на наградата ЛУКС."

Другите два филми, селектирани за финала за 2015 г., бяха "Урок" (България, Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и "Медитеранеа" (Mediterranea, Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар) на Йонас Карпиняно. Победителят се определя всяка година чрез гласуване от евродепутатите.

Парламентът поема разходите за превод и изготвяне на субтитри на всичките 24 официални езика на ЕС на трите филма, селектирани за финала. В допълнение към това печелившият филм ще бъде адаптиран за хората с увреден слух и зрение поне в оригиналната езикова версия.

Трите филма, селектирани за финала на наградата ЛУКС, се прожектират в 28-те страни членки на ЕС по време на филмовите дни ЛУКС от септември до декември. Целта е да се сподели богатството и разнообразието на европейското кино, с колкото се може повече европейци и да предизвика дебат относно темите, засегнати в селектираните филми.

Трите филма ще бъдат показани на прожекции с вход свободен през декември в София и Пловдив. В Пловдив прожекциите са от 18.30 ч. в Лъки - Дом на киното ("Медитеранеа" - 7 декември, "Мустанг" - 8 декември и "Урок" - 9 декември), а в столицата филмите ще бъдат показани в Дома на Киното ("Медитеранеа" - 8 декември, "Мустанг" - 10 декември и "Урок" - 11 декември).

Филмовите дни ЛУКС ще бъдат закрити след последната прожекция в София с дискусия с участието на български евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП. Събитията се организират от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Международен София Филм Фест, Дом на киното София, Лъки - Дом на киното Пловдив и Европа Директно Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари