Янина Кашева: Не изпитвам носталгия по "Всичко е любов"!

Актрисата за миналото и бъдещето, които носят създаденото
26 ное 2015 15:30, Петя Славова
5
Янина Кашева: Не изпитвам носталгия по "Всичко е любов"!
Янина Кашева в кадър от "Подслон". Снимка: A +Films

Янина Кашева не изпитва носталгия, като гледа филма "Всичко е любов" на Борислав Шаралиев, за нея проекти като "Код кино" са мост между минало и бъдеще, връзки, които съхраняват създаденото.

"Няма "жалба по младост" - по-скоро ми е приятно, някак си свалих от гърба си натрупванията през годините, които носи всеки", каза актрисата. Тя отбеляза, че по този начин, с минаването на времето вижда и промените на местата, където са минали снимките на филма, а също и може да усети как се е променила София.

Янина Кашева беше специален гост на представянето на дигиталната игра "Код кино", проект на продуцентската компания "Агитпроп". Инициаторите бяха избрали апартамент близо до храма "Св. Ал. Невски", където е сниман епизодът с купона - а и други сцени - във филма "Всичко е любов" с Янина Кашева и Иван Иванов в главните роли.

Сто сцени от български филми на 100 места в столицата - някога тяхна снимачна площадка, "оживяват" с "Код кино". Дигиталната игра е посветена на вековния юбилей на родното седмо изкуство и обявяването на София за творчески град на киното на ЮНЕСКО. Само достъп до интернет и приложение за разчитане на QR кодове на смартфон са нужни за участие. Целта на "Код кино" е да запознае повече млади хора с историята на нашето кино и да привлече нова публика за българските филми.

При анкета в началото на проекта около 20 на сто от предложените сцени били от сериала "Под прикритие". Това амбицирало инициаторите "да променят нещата". Епизодите за играта са избрани между предложените от студентите по кино от НАТФИЗ, НБУ и СУ.

Филмите са разделени по видове - документални и игрални, и по жанрове. Карта в смартфона на участниците в "Код кино" ги ориентира и за снимачните площадки близо до локацията, която разглеждат в даден момент - например снимачните площадки на драми близо до апартамента за "Всичко е любов" са Народният театър - за "А сега накъде" на Рангел Вълчанов, и НАТФИЗ - за "Разходка с ангела" на Иван Павлов.

Могат да се правят и съпоставки между местата в различните филми, разделени от десетилетия - като Женския пазар, където през 1946 г. Захари Жандов снима документалния "Един ден в София", а Джеки Стоев през 1987 г. - комедията "Патилата на Спас и Нели".

Публикуваните на kodkino.com инструкции къде да открият всяка от 100-те локации и следващата предпочитана киносцена провокират участниците да пътуват из целия град и да го погледнат през камерата на класическите български филми, отбелязват инициаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
24
 
2
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 8 години
То па един филм !!! Измислена работа...